Στο gov.gr η πλατφόρμα για Voucher 200 για laptop, οδηγίες για self test - 13032 τι γράφουμε για ψώνια και για μετακίνηση σε άλλο δήμο

 

13032 τι γράφουμε για ψώνια

Οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032, ή να έχουν γραπτή βεβαίωση. Επιτρέπεται η αποστολή ενός μόνο SMS την ημέρα- σε δεύτερη προσπάθεια θα υπάρχει αρνητική απάντηση σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η χρονική διάρκεια ισχύος για τα ψώνια σε εμπορικό κατάστημα είναι έως 3 ώρες ημερησίως.

Θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Στο gov.gr Voucher 200 για laptop, self test - 13032 τι γράφουμε για ψώνια
Στο gov.gr Voucher 200 για laptop, self test - 13032 τι γράφουμε για ψώνια

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Self Test: ενημέρωση από το Gov.gr

Η εισαγωγή και παράδοση της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώθηκε  την Παρασκευη 2 Απριλίου 2021 και ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7/4  με στόχο τα φαρμακεία όλης της χώρας να διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τις επομενες δυο εβδομάδες θα γίνουν νέες παραδόσεις υλικου.

Η παράδοση των self test από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρίες γίνεται σε δυο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε πλέον των 100 φαρμακαποθήκες και απο εκεί  θα διαμοιράζονται σε ολα τα φαρμακεία ανα την  Ελλάδα.

Η επιχείρηση διάθεσης των τεστ έχει σχεδιαστεί με ακρίβεια και είναι πλήρως  οργανωμένη σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας:  από την παρακολούθηση των προμηθειών  και των αποθεμάτων μέχρι τον τελικό διαμοιρασμό τους απο τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Πολιτική Προστασία.

Στο gov.gr Voucher 200 για laptop, self test - 13032 τι γράφουμε για ψώνια
Στο gov.gr Voucher 200 για laptop, self test - 13032 τι γράφουμε για ψώνια

Η διάθεση των self test ξεκινά απο τους μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Στη συνέχεια θα διατεθουν στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα slef-testing.gov.gr (η οποία λειτουργεί από την Τετάρτη 7 Απριλιου 2021) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) .Θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Στο gov.gr Voucher 200 για laptop, self test - 13032 τι γράφουμε για ψώνια
Στο gov.gr Voucher 200 για laptop, self test - 13032 τι γράφουμε για ψώνια

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία  επισημαίνεται οτι :

  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης
  • Η κατοχύρωση του δικαιωματος απουσίας από το σχολείο κατοχυρώνεται πλήρως (και μόνο) από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Στο gov.gr Voucher 200 για laptop

Με πολλά προβλήματα ανοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους της “Ψηφιακής Μέριμνας” και συγκεκριμένα για την αγορά laptop ή tablet από μαθητές και φοιτητές με το voucher να φτάνει τα 200 ευρώ. Από την Δευτέρα 5 Απριλίου υποβάλλουν αιτήσεις επιχορήγησης οι δικαιούχοι του Α’ Κύκλου του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα».

Όσοι προσπάθησαν να κάνουν την πρώτη ημέρα τη σχετική αίτηση η οποία μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιουλίου, έβλεπαν μπροστά τους το γνωστό «error 404». Στη συνέχεια, η πλατφόρμα επανήλθε προσωρινά, ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η πλατφόρμα ανά διαστήματα «πέφτει» γιατί μπαίνουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα και δεν μπορεί το σύστημα να σηκώσει τόσο όγκο επισκεψιμότητας.

Για τον λόγο αυτό συνίσταται στους δικαιούχους να προσπαθήσουν να συνδεθούν σε ώρες που δεν είναι ώρες αιχμής ή να περιμένουν λίγες ημέρες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Διαβάστε τις λεπτομέρειες για το πώς θα καταθέσετε αίτηση ΕΔΩ

 

Πως θα προμηθεύονται οι πολίτες τα self test