Στις 12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια με self test και κάρτα ενημέρωσης αποτελεσμάτων στο self-testing.gov.gr, είπε η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως

Στις 12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια με self test και κάρτα στο gov gr

Η Νίκη Κεραμεώς ανακοίνωσε ότι ανοίγουν στις 12 Απριλίου τα λύκεια σε όλη τη χώρα. Εκτός από τα προληπτικά μέτρα θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα self test θα γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη και θα είναι υποχρεωτικά.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν το self test στο σπίτι τους και θα πρέπει να το δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα.

Self test εύκολα και απλά | Οδηγίες χρήσης

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι συνεχίζει να ανησυχεί η Θεσσαλονίκη. Είπε ότι χθες είχαμε ρεκόρ test και εμβολιασμών.  «Από τα 800 τεστ φτάσαμε στα 75.182. Αύριο θα σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών. Στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού θα είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα».

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι συνεχίζει να ανησυχεί η Θεσσαλονίκη. Είπε ότι χθες είχαμε ρεκόρ test και εμβολιασμών. «Από τα 800 τεστ φτάσαμε στα 75.182. Αύριο θα σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών. Στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού θα είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα».

Η πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Δύο self test θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές για να πάνε στα σχολεία
Δύο και όχι ένα self Test φαίνεται πως θα πρέπει να κάνουν τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές στα Λύκεια για την επιστροφή τους στα σχολικά έδρανα.

Στο μεταξύ, ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self test ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές στα Λύκεια 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στις 12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια με self test και κάρτα στο gov gr
Στις 12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια με self test και κάρτα στο gov gr

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο.

Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.

Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Στις 12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια με self test και κάρτα στο gov gr
Στις 12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια με self test και κάρτα στο gov gr

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο.

Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.