Φρεγάτες: Ο ΥΕΑ ενημερώνεται από τις πρεσβείες όχι από το Πολεμικό Ναυτικό για τις προτάσεις που υποβάλλονται; Υπάρχει νόμος περί προμηθειών;

Για μια ακόμα φορά ο υπουργός εθνικής άμυνας βρέθηκε να καταπατά τον νόμο περί προμηθειών που ο ίδιος εισηγήθηκε στην Βουλή και να συναντιέται και να φωτογραφίζεται με αντιπροσωπείες πρεσβειών που τον ενημερώνουν για τις προτάσεις τους για τα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά την πρόσφατη παραλαβή πρότασης από την Βρετανία, σήμερα συναντήθηκε με τον Ισπανό πρέσβη και συνεργάτες του και ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την πρόταση της χώρας.

Δεν του κάνει άραγε ενημέρωση το Πολεμικό Ναυτικό και σπεύδει να συναντηθεί με τους πρέσβεις για να τα μάθει καλά; Δεν εμπιστεύεται ο ίδιος την ενημέρωση από το Πολεμικό Ναυτικό και θέλει να τα ακούσει από τους πρέσβεις για τι ακριβώς θέλουν να πουλήσουν στην Ελλάδα και σε τι τιμή; Θα διαπραγματευτεί άραγε και την τιμή;

Ωραίες οι φωτογραφίες που βγάζει αλλα τίθενται πολλά και σοβαρά θεσμικά θέματα.

Πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος περί προμηθειών, ο οποίος υποτίθεται ότι έκανε διορθώσεις στον προηγούμενο.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να μην τηρούνται και οι πρώτοι «παραβάτες» είναι οι ίδιοι οι εισηγητές υπουργοί.

Ποια είναι η επίσημη διαδικασία; Τι προβλέπει ο νόμος που ο κ. Παναγιωτόπουλος εισηγήθηκε και ψήφισε η Βουλή; Πώς δέχθηκε να συζητήσει με ξένη αντιπροσωπεία μια πρόταση πριν την επεξεργαστεί το Πολεμικό Ναυτικό; Ποιος είναι ο θεσμικός του ρόλος;

 

Φρεγάτες: Ο ΥΕΘΑ ενημερώνεται από πρεσβείες -Υπάρχει νόμος προμηθειών;
Φρεγάτες: Ο ΥΕΘΑ ενημερώνεται από πρεσβείες -Υπάρχει νόμος προμηθειών;

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός μέσω της Διεύθυνσης Ενημέρωσης ανακοίνωνε τηλεοπτική του συνέντευξη στο centrer tv στην οποία αποκάλυψε ότι μια αμερικανική από τις τέσσερις εταιρείες που είναι υποψήφιες στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Καβάλας, είναι σε επαφή μαζί του και τον ενημερώνει «για λόγους τάξης».

Θέλουμε να πιστεύουμε πως για λόγους «ηθικής τάξης» δεν θα έπρεπε να έχει καμία εμπλοκή ή τουλάχιστον εάν έχει κάποιο ενδιαφέρον να ενημερώνεται από τις ελληνικές Αρχές και όχι από μια συγκεκριμένη υποψήφια εταιρεία.

Για να μην κατηγορηθεί ότι λειτουργεί ως μεσάζων και προωθεί μια συγκεκριμένη αμερικανική εταιρία, έναντι άλλων μεταξύ των οποίων και εταιρειών που ειναι και ελληνικές, θα πρέπει άμεσα να διευκρινίσει τι είδους ενημέρωση του παρέχει η αμερικανική εταιρία και ποιοι είναι οι λόγοι τάξης που δικαιολογούν αυτή την ενημέρωση την οποία ο ίδιος όχι απλά δέχεται, αλλά και την διαφημίζει.

Πολύ περίεργες είναι οι ανακοινώσεις του για τις επαφές που αφορούν εξοπλισμούς.