ΥΕΘΑ: Η μέριμνα προσωπικού δεν είναι προτεραιότητα το 2021, καθώς δεν περιλαμβάνονται στο ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου

Της Ιωάννας Ηλιάδη

Τρεις άξονες προτεραιότητας για το 2021 ενέκρινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Σε αυτήν διαβάζουμε ότι οι στόχοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021 κινούνται στις εξής τρεις κατευθύνσεις:

 • α) Εγγύηση της Άμυνας και της Ασφάλειας της χώρας,
 • β) Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και
 • γ) προβολή της Κοινωνικής Συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην εξαγγελία δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «μέριμνα προσωπικού», καθώς και μέτρα που θα απαλύνουν την καθημερινότητα των στελεχών. Υπενθυμίζεται ότι από την ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων του έως και σήμερα, έχουν περάσει 20 μήνες και σε αυτό το διάστημα δεν έχει φέρει ένα νομοσχέδιο στην Βουλή που να επιλύει θέματα προσωπικού.

Αντίθετα, όπως προκύπτει και από τον προγραμματισμό, η προτεραιότητες είναι άλλες, ενώ εντύπωση κάνει η έμφαση στην επικοινωνιακή προβολή του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, αντί της ενίσχυσης του προσωπικού.

Άραγε τι έχουν περισσότερο ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις; Επικοινωνική προβολή που ενόψει και εκλογών θα δοξάζει την πολιτική ηγεσία ή επίλυση των προβλημάτων των στελεχών;

ΥΕΘΑ: Η μέριμνα προσωπικού δεν είναι προτεραιότητα το 2021
ΥΕΘΑ: Η μέριμνα προσωπικού δεν είναι προτεραιότητα το 2021

Για να μην χάνετε τις εξελίξεις για τα θέματα του στρατιωτικού προσωπικού μπορείτε από το κινητό σας να εγγραφείτε στα google news κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ και αποθηκεύοντας το Armyvoice.gr στα αγαπημένα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την άμυνα της χώρας ενεργοποιούνται 105 εξοπλιστικά προγράμματα με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων και υπογράφονται συμβάσεις 50 εξοπλιστικών προγραμμάτων με ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τον Υφυπουργό εργάζονται ώστε να εξασφαλισθεί επάρκεια αμυντικού εξοπλισμού.

Στα 5 «ΘΑ» δεν υπάρχει η μέριμνα για το προσωπικό

 • θα προωθηθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση θεμάτων κατάρτισης και λειτουργίας Ενιαίου Μητρώου Εταιρειών Αμυντικού Τομέα,
 • θα συσταθεί και θα αναλάβει θεσμικό ρόλο το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ),
 • θα αντικατασταθούν το υφιστάμενο τυφέκιο και το κύριο όχημα πολλαπλών χρήσεων με νέα αυξημένων δυνατοτήτων και αυξημένα ποσοστά συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας
 • θα αναθεωρηθεί ο οργανισμός της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτών (ΣΑΝ), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)
 • Θα εφαρμοστεί πρόγραμμα αναβάθμισης της στρατιωτικής θητείας και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης για το τεχνικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ.

Επίσης, ο Υπουργός επιβλέπει την αναδιοργάνωση του Συστήματος Διοίκησης και Οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και δίνει τις κατευθύνσεις για δράσεις ήπιας ισχύος που προϋποθέτουν αρμονική συνεργασία των πυλώνων εξουσίας, προβάλλοντας διεθνώς τις εθνικές θέσεις αλλά και την εθνική κυριαρχία.

ΥΕΘΑ: Η μέριμνα προσωπικού δεν είναι προτεραιότητα το 2021
ΥΕΘΑ: Η μέριμνα προσωπικού δεν είναι προτεραιότητα το 2021

Στη στρατηγική αυτή εντάσσονται πρωτοβουλίες όπως

 • η αύξηση των εισακτέων στο σύνολο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών,
 • η πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως,
 • και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Εθνοφυλακή.

Όσον αφορά στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συνεισφοράς των Ένοπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ενισχύσει τον κρατικό μηχανισμό με μέσα, υλικά και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αναδύονται στο τομέα της υγείας, ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης από το στέλεχος κορωνοϊού “Covid-19”.

Με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν με μέσα, υλικά και προσωπικό το σύστημα Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνδράμουν σε έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών ως έργων κοινής ωφέλειας.

Επίσης, θωρακίζουν τις δυνατότητες της χώρας στη διαχείριση προκλήσεων που προκύπτουν από τη προσφυγική κρίση και αναβαθμίζουν τους μηχανισμούς επιτηρήσεως των συνόρων. Αναφορικά σε υφιστάμενες υποδομές, αναβαθμίζονται όσες αφορούν σε αερομεταφορές, αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ.

Τέλος, προβλέπεται ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής του πολιτιστικού αντικτύπου δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.