Υπουργοί Άμυνας: Η Τουρκία κάνει υβριδικό πόλεμο σε Ελλάδα και Κύπρο, τόνισαν οι κ. Παναγιωτόπουλος και Πετρίδης σε σημερινές τους δηλώσεις

Η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού άμυνας της Κυρπιακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρά τον χιονιά.

Ο υπουργός άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αμέσως μετά σε δηλώσεις τους οι δυο υπουργοί υπογράμμισαν ότι η Τουρκία διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον των δυο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός άμυνας στις δηλώσεις του υπουστήριξε:

Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και φυσικά δεν λησμονούμε τις περυσινές έκνομες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο ενέργειες στην ΑΟΖ και την αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι ενέργειες αυτές απαιτούν μέγιστη επαγρήπνιση και συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, υποστήριξε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν την κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης αποσταθεροποιητικών ενεργειών και τακτικών υβριδικού πολέμου.

Εξετάσαμε την πιθανή συνεργασία σε σύνθεση 3+1 με χώρες που διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως οι ΗΠΑ, η παρουσία των οποίων στην περιοχή έχει διιαίτερη βαρύτητα.

Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τις δομές διαβούλευσης μεταξύ μας δημιουργώντας ένα νέο πολιτικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπων για συζήτηση και διαμόρφωση εθνικής πολιτικής και στρατηγικής.

Από την πλευρά του ο υπουργός άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, έστειλε μήνυμα ότι οι ελληνικές και κυπριακές θάλασσες είναι και ευρωπαϊκές και συνεπώς η εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας ισχύει απαρέγκλιτα.

Σε αντίθεση με Ελλάδα και Κύπρο που είναι παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία διευρύνει τις απειλές της κάνοντας χρήση υβριδικού πολέμου, τόνισε ο υπουργός άμυνας της Κύπρου.

 

 

Νωρίτερα, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον υπουργό ‘Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετρίδη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Αυτό είναι το μόνο συμπεφωνημένο και δεσμευτικό πλαίσιο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο τη λύση στη βάση μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ‘Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.