Σάμος: Περιπολικό ΚΥΚΝΟΣ Μάχη για να μην βυθιστεί - ΦΩΤΟ από το σημειο που συνέβη το ατύχημα, στα βράχια έξω από το Πυθαγόρειο

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη - Ιωάννης Νέγρης (Σάμος)

Σε αβαθή δίπλα στα βράχια που βρίσκονται στο λιμάνι του Πυθαγόρειου έχει «καθίσει» η πυραυλάκατος ΚΥΚΝΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν κυριολεκτικά μάχη για να μην βυθιστεί.

Το πλοίο έχει καθίσει πάνω στα βράχια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκοληθεί χωρίς να κινδυνεύει να βυθιστεί. Ήδη έχουν γίνει προσπάθειες να εκτιμηθεί το ρήγμα, καθώς έχουν ήδη βγάλει τα νερά που εισχώρησαν στο πλοίο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα.

Το σκάφος φαίνεται να κινήθηκε ενδεχομένως λόγω της κακοκαιρίας σε περιοχές που είναι γνωστέ ξέρες. Μάλιστα όπως μας σημειώνουν από την Σάμο, το περιπολικό ΚΥΚΝΟΣ βρέθηκε κοντά στο σημείο όπου ο Καπετάν Σταμάτης κατέσφαξε τους Τούρκους το 1824 όταν προσπάθησαν σε αυτό το σημείο να καταλάβουν την Σάμο.

Οι πιο παρατηρητικοί λένε ότι το σημείο βρίσκεται μακριά από το σημείο πρόσδεσης στο Πυθαγόρειο και εκφράζουν αμφιβολίες για το πώς θα μπορέσει να αποκοληθεί χωρίς ζημιά ή χωρίς να κινδυνεύει να βυθιστεί τελικά το περιπολικό ΚΥΚΝΟΣ.

Της προσπάθειας αποκόλλησης ηγείται ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, ο οποίος έφθασε αμέσως μετά το περιστατικό στο νησί.

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που στέλνει στο Armyvoice.gr ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Νέγρης από τη Σάμο, μαρτυρούν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΝ:

Βραδινές ώρες Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου 2021, στο λιμένα Πυθαγορείου Σάμου, το Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) ΚΥΚΝΟΣ κατά τη διαδικασία πρόσδεσης, μετά από προγραμματισμένη περιπολία , προσάραξε σε αβαθή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Δεν υπήρξε τραυματισμός προσωπικού, ενώ οι υλικές ζημιές αξιολογούνται. Έχουν αναληφθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκόλληση του πλοίου.

Το περιπολικό ΚΥΚΝΟΣ είναι ένα από τα έξι του αυτού τύπου που αγοράσθηκαν από τα νορβηγικά ναυπηγεία στο Mandal. Τα άλλα είναι: ΗΝΙΟΧΟΣ, ΚΑΣΤΩΡ, ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, ΠΗΓΑΣΟΣ και ΤΟΞΟΤΗΣ. Παρελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου 1967 από τον Υπχο Ι. Νυδριώτη.

Σάμος: Περιπολικό ΚΥΚΝΟΣ Μάχη για να μην βυθιστεί - VIDEO