Προκήρυξη ΕΠΟΠ 2021: Το δις εξαμαρτείν και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος - Οι προσλήψεις που ανακοινώνονται ετησίως για τον Φεβρουάριο και δεν γίνονται

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Η φράση αυτή ανήκει στον αρχαίο Έλληνα ποιητή, Μένανδρο και μεταφράζεται ως: «το να κάνει κανείς το ίδιο λάθος δύο φορές δεν είναι γνώρισμα σοφού άνδρα», και ταιριάζει «γάντι» με την επαναλαμβανόμενη ετησίως ανακοίνωση για την προκήρυξη των ΕΠΟΠ από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, η οποία όμως τελικά δεν βγαίνει.

Δυο τουλάχιστον φορές, από όσες έχει ανακοινώσει τις προσλήψεις ΕΠΟΠ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει πει on camera ότι η προκήρυξη ΕΠΟΠ θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο του έτους που έκανε την ανακοίνωση.

Και τις δυο φορές δεν βγήκε καμία προκήρυξη, κάτι που δεν το λες και κολακευτικό για το γόητρο του εκάστοτε πολιτικού που κάνει τέτοιες ανακοινώσεις, καθώς το μήνυμα που καταλαβαίνουν οι πολίτες είναι ότι ο συγκεκριμένος υπουργός δεν λέει αλήθειες.

Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Ιανουαρίου 2021, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωνε σε ζωντανή μετάδοση την κρατική τηλεόραση ότι η προκήρυξη των ΕΠΟΠ θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο 2021.

Σε βάθος πενταετίας λοιπόν, θα υπάρξει ενίσχυση με περίπου δεκαπέντε χιλιάδες στελέχη. Πρόκειται για μελλοντικούς εισακτέους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς από τις Στρατιωτικές Σχολές και βέβαια οι Επαγγελματίες Οπλίτες και οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως.

Οι προκηρύξεις αναμένεται να εκδοθούν τον επόμενο μήνα για να τρέξει η διαδικασία, διότι ακόμα κι αν έχουμε τα καλύτερα αεροπλάνα ή τα καλύτερα καράβια πρέπει να τα στελεχώσουμε με άξιο, εκπαιδευμένο και ικανό προσωπικό να τα χειριστεί.

Στις 27 Ιανουαρίου 2020, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριου 2020, θα γίνονταιν 2000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα καταλήξουμε στην νέα δομή των Ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα που θα προκύψει από την πολιτική εθνική άμυνας που είναι υπό αναθεώρηση για πρώτη φορά από το 2011».

Ο προσανατολισμός που υπάρχει θα περιλαμβάνει ευέλικτο σχήμα με μαχητική ικανότητα και ευελιξία και περισσότερους επαγγελματίες οπλίτες.

Προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα (δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2020) θα υπάρξει προκήρυξη για την πρόσληψη 2000 επαγγελματιών οπλιτών στις Ειδικές Δυνάμεις και ορισμένες τεχνικές ειδικότητες στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Παναγιωτόπουλος: Τον Φεβρουάριο 2020 προσλήψεις ΕΠΟΠ - ΟΒΑ

Μετά από όλα αυτά, άντε να πείσουν όσοι προσπαθούν να του φτιάξουν το πολιτικό προφίλ ότι μπορεί κάποιος να βασιστεί σε όλα λέει ο υπουργός.

Ας ελπίσουμε να καταφέρουν να εκδώσουν την προκήρυξη ΕΠΟΠ 2021 τον Μάρτιο, καθώς χιλιάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που μένουν σε αγωνία. Ας μην παίζουν με τον πόνο τους...