Φωτογραφική προκήρυξη ΕΠΟΠ 2021: Μουσικοί στο Πολεμικό Ναυτικό - Περιγράφει τα προσόντα των υπηρετούντων ΟΒΑ σε αντίθεση με Στρατό και Αεροπορία

Το Armyvoice.gr είχε αποκαλύψει το 2018 το ζήτημα της κακοδιαχείρισης του προσωπικού του ΠΝ και συγκεκριμένα τις μεταθέσεις στελεχών στη μπάντα του ΠΝ με κριτήριο την ύπαρξη ‘’μπάρμπα από την Κέρκυρα’’.

Δυστυχώς, η τότε ηγεσία του ΠΝ αλλά και του ΓΕΕΘΑ αδιαφόρησε παντελώς για την αποκατάσταση των θεμάτων που θίξαμε.

Στην επικείμενη προκήρυξη ΕΠΟΠ η ιστορία πρόκειται να επαναληφθεί καθώς τα προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψη μουσικών στο Πολεμικό Ναυτικό είναι «φωτογραφία» των προσόντων που διαθέτουν συγκεκριμένα άτομα και δεν έχουν καμία σχέση με τα προσόντα σε Στρατό Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία.

Συγκρίνοντας τα απαιτούμενα προσόντα από κάθε κλάδο που έχουν αναγραφεί στο σχετικό ΦΕΚ παρατηρούμε ότι στον Στρατό Ξηράς και στην Πολεμική Αεροπορία ως κυριότερος τίτλος είναι η κτήση πτυχίου Πανεπιστημίου, ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό μόνο Λυκείου!

Επίσης, στο ΠΝ απαιτείται συμπληρωματικά με το απολυτήριο Λυκείου και η πιστοποίηση γνώσης του οργάνου από αναγνωρισμένο Ωδείο.

Τονίζουμε ότι η ωδειακή εκπαίδευση είναι αδιαβάθμητη στην Ελλάδα και φυσικά δεν συγκρίνεται με την πανεπιστημιακή-τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κτήση ωδειακού τίτλου αποτελεί δευτερεύον προσόν στην προκήρυξη της ΠΑ και, μάλιστα, τριτεύον στην προκήρυξη του ΣΞ!

Φωτογραφική η προκήρυξη ΕΠΟΠ 2021 για μουσικούς στο Πολεμικό Ναυτικό
Φωτογραφική η προκήρυξη ΕΠΟΠ 2021 για μουσικούς στο Πολεμικό Ναυτικό

Επιπλέον, μας προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι στο ΠΝ ζητούνται μόνο μουσικοί πτυχιούχοι μονωδίας, κρουστών και πνευστών οργάνων.

Στην προκήρυξη του ΣΞ ζητούνται όλα τα όργανα, ενώ σε αυτή της ΠΑ το θέμα είναι μετέωρο και φαίνεται πως θα καθοριστούν τα απαιτούμενα όργανα στην ίδια την προκήρυξη ΕΠΟΠ, η οποία θα δημοσιευτεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στο παλαιότερο άρθρο στο οποίο παραπέμπουμε στην αρχή του παρόντος είχαμε θίξει το ζήτημα της υπηρέτησης ΟΒΑ οι οποίοι έχουν σχέση με το νησί της Κέρκυρας.

Αναλυτικότερα από το καλοκαίρι του 2018 υπηρετούν στη μπάντα πέντε Ναύτες-ΟΒΑ με απόσπαση πλέον των προβλεπομένων, δηλαδή άνω των 60 ημερών ανά έτος υπηρεσίας.

Στην ουσία έχουν μετατεθεί στην μπάντα του ΠΝ με τον πλάγιο τρόπο της μακροχρόνιας απόσπασης, αφού δεν προβλέπεται η μετάθεση των ΟΒΑ σε Γενικά Επιτελεία, εκεί που ανήκει και η μπάντα της Μουσικής (στο ΓΕΝ/ΔΕΔΗΣ).

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι ανήκουν στην οργανική δύναμη πλοίων πρώτης γραμμής και φυσικά δεν έληξε καν η απόσπασή τους για να υποστηρίξουν τις οργανικές μονάδες τους απέναντι στην Τουρκική πρόκληση που απειλεί τη χώρα μας του τελευταίους μήνες.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Μουσικός): Διπλωματούχος κλαρινέτου. Κερκυραίος.
  • ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Μουσικός): Διπλωματούχος σαξόφωνου. Σπούδασε στο Ιόνιο πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.
  • ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Αρμενιστής): Εκτελεστής κρουστών, χωρίς πτυχίο. Κερκυραίος (από τους Αυλιώτες).
  • ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Διοικητικός): Τενόρος, διπλωματούχος.
  • ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Τεχνικός όπλων): Κερκυραίος και με συγγενική (;) σχέση με τον αρχιμουσικό. Εκτελεστής τρομπέτας.

Είναι φανερή η σχέση των παραπάνω ναυτών με το νησί της Κέρκυρας, από όπου κατάγεται ο σημερινός αρχιμουσικός.

Φωτογραφική προκήρυξη ΕΠΟΠ 2021: Μουσικοί στο Πολεμικό Ναυτικό
Φωτογραφική προκήρυξη ΕΠΟΠ 2021: Μουσικοί στο Πολεμικό Ναυτικό

Από τους παραπάνω ο μόνος που κατέχει πτυχίο Πανεπιστημίου είναι ο εκτελεστής σαξοφώνου και πρόσφατα πτυχιούχος μεταπτυχιακού προγράμματος σύνθεσης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας.

Οι υπόλοιποι δεν είναι καν κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημίου μουσικής ειδίκευσης, γεγονός που θα τους απέκλειε από το επικείμενο διαγωνισμό ΕΠΟΠ, εάν δεν είχε τεθεί χαμηλά ο πήχης των προσόντων από το ΠΝ.

Επίσης, ο ωδειακά διπλωματούχος τενόρος έχει σπουδάσει από όσο γνωρίζουμε στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και μάλιστα συμμετείχε και σε εκδηλώσεις της χορωδίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο. Όμως, δεν ήταν κάτοχος του διπλώματος μονωδίας κατά τον αρχικό χρόνο της απόσπασής του.

Άρα, η ίδια η υπηρεσία αποσπώντας τον από μονάδα πρώτης γραμμής του έδωσε συμπαράσταση για να συμπληρώσει τα τυπικά του προσόντα για την επικείμενη προκήρυξη ΕΠΟΠ.

Φωτογραφική προκήρυξη ΕΠΟΠ 2021: Μουσικοί στο Πολεμικό Ναυτικό
Φωτογραφική προκήρυξη ΕΠΟΠ 2021: Μουσικοί στο Πολεμικό Ναυτικό

Καθίσταται, λοιπόν, φανερό το προμελετημένο του πράγματος τόσο από όσα αναλύθηκαν όσο και από την ζήτηση των συγκεκριμένων αντικειμένων της μονωδίας, των πνευστών και των κρουστών οργάνων, τα οποία γνωρίζουν οι συγκεκριμένοι ναύτες-ΟΒΑ που υπηρετούν καταχρηστικά στη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Καμία εντύπωση δεν θα μας προξενήσει τελικά η πρόσληψη των εν λόγω ναυτών-ΟΒΑ ως ΕΠΟΠ μουσικών.

Το θέμα είναι εάν υπάρχει κάποιος θεσμός να παρέμβει να να σταματήσει τον εκάστοτε «μπάρμπα από την Κέρκυρα».