Αμερικανικός Στρατός: Ξεκινά 24/2 η «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη - Ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων προς τους κατοίκους της Ελλάδας

Το προσφάτως ενοποιημένο στρατηγείο των Αμερικανικών Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, υπό τις διαταγές του στρατηγού Καβόλι, έχει εντάξει στους σχεδιασμούς της άσκησης για πρώτη φορά την Θράκη, μετά την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.  Η διεξαγωγή των ασκήσεων στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει τον Μάιο.

Αμερικανικά στρατεύματα θα ασκηθούν τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από το οποίο τα τελευταία χρόνια έκαναν διέλευση τα αμερικανικά στρατεύματα για να κινηθούν προς τις βόρειες χώρες, αλλά και στα πεδία βολής που βρίσκονται στην περιοχή.

Αμερικανικός Στρατός: Μήνυμα στους Έλληνες πολίτες για το Στεφανοβίκειο - Θα δείτε μεγάλους σχηματισμούς AH-64E Apache και Black Hawk
Αμερικανικός Στρατός: Ξεκινά 24/2 η «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη

Ανακοίνωση για την στρατιωτική δραστηριότητα που ξεκινά από την Τετάρτη 24/2 με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη εξέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις, προκειμένου να ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες για τον σκοπό των κινήσεων.

«Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, περίπου 30 ελικόπτερα του Στρατού των ΗΠΑ αναμένεται να απογειωθούν από την Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας και να πετάξουν σε περιοχές προπόνησης στη Ρουμανία», αναφέρει η ανακοίνωση, εξηγώντας ότι πρόκειται για αμερικανικές δυνάμεις που πρόκειται να υποστηρίξουν την άσκηση Atlantic Resolve.

Defender Europe 21: Ο Πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας περνά από την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερομηνιών, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και των γειτονικών περιοχών μπορεί να δουν έναν μεγάλο σχηματισμό ελικοπτέρων. Οι πτήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν μεταξύ των ωρών από τις 8 π.μ. έως τις 18:00. Θα τηρούν τις τυπικές διαδικασίες μείωσης του θορύβου.

Εκτιμούμε τη σχέση μας με τους Έλληνες συμμάχους μας και λαμβάνουμε εθελοντικά μέτρα για να είμαστε καλοί γείτονες, διατηρώντας παράλληλα την μαχητική ισχύ μας.

Προληπτικά μέτρα για τον COVID-19, όπως η χρήση μάσκας, η ήρηση αποστάσεων, θα ληφθούν για τη διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των συμμετεχόντων στρατευμάτων και του τοπικού πληθυσμού. Η ταξιαρχία θα διεξάγει απαιτήσεις ελέγχου, δοκιμών και καραντίνας στη Γερμανία στην περιοχή εκπαίδευσης Grafenwoehr προτού μετακινηθεί σε προωθημένες τοποθεσίες μαζί με συμμάχους και εταίρους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.EuropeAfrica.army.mil/AtlanticResolve .

Αμερικανικός Στρατός: Ξεκινά 24/2 η «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη
Αμερικανικός Στρατός: Ξεκινά 24/2 η «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη «γεύση» τμημάτων από τους χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που θα διέλθουν φέτος από την Αλεξανδρούπολη και μέσω του Έβρου θα κινηθούν πτος την Ευρώπη.

Επιπρόσθετα μετά την 23 Μαρτίου αναμένεται αντίστροφα η αναδίπλωση της 101 CAB για ακόμη μια φορά από το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης και η επιστροφή της στις ΗΠΑ.

Μετά τις 2 Απριλίου και μέχρι τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό,  αναμένεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να καταπλεύσουν ακόμη 5 συνολικά πλοία τα οποία θα μεταφέρουν τον Εξοπλισμό των Αμερικανικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν σε διάφορες περιοχές της Βαλκανικής για τις ανάγκες της Άσκησης Defender Europe 21 (DE 21) και των συν εξεταζόμενων ασκήσεων.

Το προσωπικό πρόκειται να προωθηθεί στην Αλεξανδρούπολης αεροπορικώς για την συγκρότηση των προωθούμενων / αναδιπλούμενων Σχηματισμών ενώ προβλέπεται βραχεία παραμονή σε Στρατόπεδα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης τα οποία προετοιμάζονται ειδικά για το σκοπό αυτό.

Το συγκεκριμένο σκέλος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων, που θα γίνει μέσω Αλεξανδρούπολης και μέσω του λιμένα της Δουνκέρκης στη Γαλλία, αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (1st Combat Aviation Brigade – CAB).

Αμερικανικός Στρατός: Ξεκινά 24/2 η «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη
Αμερικανικός Στρατός: Ξεκινά 24/2 η «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη

Η 1 CAB θα αναπτύξει μέσω των 2 λιμένων συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawks», 10 «CH-47 Chinooks», 25 «AH-64 Apaches» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς στη διασπορά τους Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικό και υλικό που κατευθύνονται προς Ελλάδα έρχονται με το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο « ARC ENDURANCE».

Το « ARC ENDURANCE» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 8/2 από το λιμάνι του Μπόμοντ στον Κόλπο του Μεξικού και αναμένεται να πιάσει Αλεξανδρούπολη αύριο Τετάρτη, τουλάχιστον με βάση τον προγραμματισμό τους, ο οποίος προβλέπει επίσης ότι από εκεί θα διεκπεραιωθούν οδικώς προς Ρουμανία