Στην Αίγυπτο μεταβαίνει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος λίγο πριν αρχίσουν οι κρίσιμες διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με Τουρκία

Στην Αίγυπτο για να συναντήσει τον ομόλογό του μεταβαίνει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος και όπως πληροφορούμαστε από το ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για εθιμοτυπική επίσκεψη.

Ακόμα κι εάν είναι έτσι, έχει τη σημειολογία της, καθώς γίνεται λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Κάποτε ο Χένρι Κίσινγκερ είχε πει ότι στη Μέση Ανατολή, δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο χωρίς την Αίγυπτο και δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη χωρίς τη Συρία και φαίνεται ότι αυτό έχει στο μυαλό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σπεύδοντας στην Αίγυπτο μερικά 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι επαφές Ελλάδας Τουρκίας.

Πρόκειται για τον εξηκοστό πρώτο κατά σειρά, γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για την επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων μέσω διπλωματίας.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει εφ’ όλης της ύλης στο πλαίσιο της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» που θέτει σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα, διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι μοναδικό αντικείμενο των συνομιλιών είναι οι θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, στην πορτογαλική εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS, έστειλε το μήνυμα πως μια Τουρκία που θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενη για την Ελλάδα.

Παράλληλα κατέστησε εκ νέου σαφές πως η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε πως δεν είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί, αναφέροντας ότι η Ελλάδα ήδη το επέλυσε με την Ιταλία και την Αίγυπτο και θα το επιλύσει με την Αλβανία. Επισήμανε πως σε περίπτωση που οι δύο χώρες αν δεν φθάσουν σε συμφωνία για τις τεχνικές ιδιαιτερότητες, θα πορευτούν στη Χάγη για να τις επιλύσουν.