Αγοράστε γαλλικές φρεγάτες για να προχωρήσουμε σε αμυντική συμφωνία, λέει ουσιαστικά η γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί σε συνέντευξή της στην Καθημερινή

Χωρίς ευθεία απάντηση στην πρόθεση για σύναψη αμυντικής συμφωνίας, κάτι που οι κυβερνητικοί κύκλοι χρησιμοποίησαν κατά κόρον για να πείσουν για την ανάγκαιότητα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι του Πολεμικού Ναυτικού, εμφανίζεται η γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Καθημερινή.

Στην ευθεία ερώτηση της εφημερίδας, η κ. Παρλί απαντά με υπεκφυγές, δηλώνοντας ικανοποιημένη από τη συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο της Ευρώπης και δηλώνει ότι η προμήθεια των Rafale συμβάλει στο να χτιστεί (στο μέλλον) μια τέρεση αμυντική σχέση.

Πολύ προσεκτικά και χωρίς να αναφερθεί σε συμφωνία, η οποία θα περιλάμβανε ενδεχομένως και αμυντική συνδρομή σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία, η κ. Παρλί μιλάει γενικά για συνεργασία στο πλαίσιο της PESCO.

Μήνυμα Παρλί: Αγοράστε φρεγάτες για να έχουμε αμυντική συμφωνία
Μήνυμα Παρλί: Αγοράστε γαλλικές φρεγάτες για να έχουμε αμυντική συμφωνία

Σε άλλο σημείο, που καλείται να σχολιάσει εάν έφερε πρόταση για γαλλικές φρεγάτες, η κ. Παρλί υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να σκεφτούν και ενδεχόμενο συμπαραγωγής στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι η απόκτηση αυτών των φρεγατών από την Ελλάδα θα ήταν πολύ καλό νέο για τις χώρες μας».

Η φράση αυτή κλειδί είναι ουσιαστικά και το μήνυμα που στέλνει στην Αθήνα. Ουσιαστικά λέει ότι προϋπόθεση για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας είναι η αγορά των γαλλικών φρεγατών.

Μήνυμα Παρλί: Αγοράστε γαλλικές φρεγάτες για να έχουμε αμυντική συμφωνία

Δείτε τις δυο επίμαχες ερωτήσεις:

Η Γαλλία προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεών της με την Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η Φλοράνς Παρλί, λίγο μετά την υπογραφή στην Αθήνα της σύμβασης πώλησης 18 μαχητικών τύπου Rafale. Η Γαλλία είναι έτοιμη για την πώληση και της νέας γενιάς φρεγατών FDI στην Αθήνα, ενώ συζητάει και το ενδεχόμενο προγραμματισμού μέρους της παραγωγής τους στην Ελλάδα.

ΕΡ: Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα Rafale;

ΑΠ: Με την Ελλάδα, χτίζουμε μια στέρεη αμυντική σχέση. Η προμήθεια των Rafale για την Αθήνα είναι μόνο μια πλευρά αυτής της σχέσης. Ανταλλάσσουμε τακτικά απόψεις πάνω στα στρατηγικά διακυβεύματα στον μεσογειακό χώρο και αλλού, οι ένοπλες δυνάμεις μας διεξάγουν ασκήσεις από κοινού. Ελπίζω, επίσης, ότι οι αμυντικές μας βιομηχανίες θα συνεργαστούν στενότερα. Διαθέτουμε γι’ αυτό νέα εργαλεία στο πλαίσιο της Ε.Ε., όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Θα ήθελα άλλωστε να υπογραμμίσω ότι έχουμε εγγύτητα απόψεων στα διακυβεύματα και στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής άμυνας.

Μήνυμα Παρλί: Αγοράστε φρεγάτες για να έχουμε αμυντική συμφωνία
Μήνυμα Παρλί: Αγοράστε γαλλικές φρεγάτες για να έχουμε αμυντική συμφωνία

ΕΡ: Θα υπάρξει νέα πρόταση για την προσφορά των γαλλικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού; Είναι πιθανό κάποια από αυτά να κατασκευαστούν εδώ στην Ελλάδα;

ΑΠ: Όπως γνωρίζετε, η Γαλλία διαθέτει ναυτική βιομηχανία πρώτης γραμμής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, η Naval Group παράγει για το γαλλικό ναυτικό νέα γενιά φρεγατών (FDI).

Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι φρεγάτες είναι κορυφαίες στην κατηγορία τους και ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του πολεμικού μας ναυτικού. Πιστεύω ότι η απόκτηση αυτών των φρεγατών από την Ελλάδα θα ήταν πολύ καλό νέο για τις χώρες μας.

Ένα ακόμα! Για αυτό, βέβαια, η Γαλλία και η ναυπηγική της βιομηχανία θα ανταποκριθούν σε κάθε αίτημα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, είμαι βέβαιη, θα χρειαστεί να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε ένα μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτό θα συνέβαλε στην ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της ευρωπαϊκής άμυνας, πράγμα που υποστηρίζω σταθερά.