«Μ' αεροπλάνα και βαπόρια» υπεγράφη η σύμβαση για τα 18 ελληνικά Rafale παρουσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στο υπουργείο εθνικής Άμυνας για την Γαλλίδα υπουργό Φλοράνς Παρλί, η οποία ήρθε για να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale και φυσικά να προχωρήσει σε νέες προτάσεις, πιθανότατα για ....βαπόρια.

Παρόντες στην υποδοχή ήταν σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία: ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αντώνης Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο κ. Παναγιώτοπουλος και η κ. Παρλί είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και τη Γαλλία είχαν διμερείς συνομιλίες στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας». Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί παρέστησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου “Rafale”.

Η Γαλλίδα υπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα καταπλεύσει στην Ελλάδα το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, το οποίο όσο διάστημα θα βρίσκεται στην περιοχή, θα εντάξει μια ελληνική φρεγάτα στην ομάδα μάχης του.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, αναμένεται να αποπλεύσει στα μέσα Φεβρουαρίου από την Τουλόν, με προορισμό τη Συρία και τον περσικό Κόλπο, όπου όπως δήλωσε πριν λίγα 24ωρα η Φλοράνς Παρλί θα πλεύσει σε περιοχές που δεν υπάρχει δυνατότητα νοσοκομειακής φροντίδας εφόσον προκύψουν περιστατικά κορονοϊού.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα το πλήρωμα του Chaerls De Gaulle εμβολιάστηκε κατά προτεραιότητα.

«Μ' αεροπλάνα και βαπόρια» υπεγράφη η σύμβαση για τα ελληνικά Rafale
«Μ' αεροπλάνα και βαπόρια» υπεγράφη η σύμβαση για τα ελληνικά Rafale

Η κ. Παρλί ανακοίνωσε επίσης τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2021, εφόσον φυσικά πραγματοποιηθεί. Η γαλλική συμμετοχή με αεροσκάφη Rafale, είχε εξασφαλιστεί και για το 2020, ωστόσο η πολυθτεθνική άσκηση αναβλήθηκε λόγω του κορνονοϊού.

Το ενδιαφέρον πλέον είναι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και η φημολογούμενη γαλλική πρόταση για φρεγάτες.

Η εκδήλωση είχε και «άρωμα» 1821, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χάρισε στην Φλοράνς Παρλί ένα μαντήλι καλαματιανό, από τη συλλογή για τα 200 χρόνια του 1821. Η γαλλίδα υπουργός έκανε δώρο στον Έλληνα ομόλογό της ένα τζάκετ.

«Μ' αεροπλάνα και βαπόρια» υπεγράφη η σύμβαση για τα ελληνικά Rafale
«Μ' αεροπλάνα και βαπόρια» υπεγράφη η σύμβαση για τα ελληνικά Rafale

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο ΥΕΘΑ δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να υποδεχτώ την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φλοράνς Παρλί (Florence Parly), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα, με την ευκαιρία της υπογραφής των Συμβάσεων για 18 αεροσκάφη “Rafale”.

Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών “Rafale” αποτελεί ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας. Θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας.

Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, καθώς ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν και από τις δύο πλευρές.

Με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών “Rafale” η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των “Rafale” με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής.

Επιπλέον, η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών “Rafale” υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Σχέσεις που εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως Μεγάλης Δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία.

Με την ομόλογό μου κυρία Παρλύ, εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το υψηλό επίπεδο των διμερών αμυντικών μας σχέσεων αλλά και ευρύτερων συνεργασιών μας, που θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την συνεργασία μας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή μας στη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, την γνωστή “Permanent Structured Cooperation” – PESCO», καθώς και τα βήματα υλοποίησης του οράματος, που συμμεριζόμαστε με την Γαλλία, για την Ευρώπη της Άμυνας.

Τέλος, συζητήσαμε τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κοινή μας θέληση να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών της Καλής Γειτονίας.