Ένοπλες Δυνάμεις: Δυο πραγματικότητες στη θέρμανση των στρατοπέδων - Η μια είναι αυτή που αναφέρει ο ΥΕΘΑ στην Βουλή και η άλλη αυτή που βιώνουν τα στελέχη

Προτεραιότητα λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι η εύρυθμη λειτουργία της θέρμανσης στις στρατιωτικές μονάδες και μάλλον η ρήση του προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα στα στελέχη.

Αλήθεια κε υπουργέ; Αυτή την εικόνα σας παρουσιάζει το αποστειρωμένο περιβάλλον σας; Δεν βγαίνετε λίγο να δείτε τι πραγματικά γίνεται στα στρατόπεδα; Κάντε το για αλλαγή μια φορά, χωρίς να ειδοποιήσετε κανέναν για την επίσκεψη. Για πάτε καμία βόλτα στα χιονισμένα στρατόπεδα στη Βόρεια Ελλάδα, που έχετε και την εκλογική σας περιφέρεια να δείτε εάν πράγματι επαρκεί.

Γιατί, την ημέρα της απάντησή σας, στην Βουλή ότι όλα ειναι καλά και υπέροχα, στρατιώτες μας μετέφεραν επί λέξει: «ο θάλαμος παγωμένος, τα μισά καλοριφέρ δεν λειτουργούν και ανάβουν σε άκυρες ώρες το μεσημέρι. Για θέρμανση έχουμε μια ντουλάπα που για τόσο μεγάλο χώρο δεν κάνει τίποτα».

Χιόνια: Καλημέρα από τα χιονισμένα στρατόπεδα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη Κιλκίς Φλώρινα - Ευρεία σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία
Ένοπλες Δυνάμεις: Δυο πραγματικότητες στη θέρμανση των στρατοπέδων

Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζετε στην Βουλή μια άλλη πραγματικότητα; Πιστεύετε ότι τα στελέχη δεν είναι σε θέση να κρίνουν όσα απαντάτε;

Δείτε λοιπόν τι απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια της θέρμανσης των στρατοπέδων, στη Βουλή:

Η χρηματοδότηση της προμήθειας καυσίμων, για τη λειτουργία των θερμάνσεων υλοποιείται απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξασφαλίζοντας την κανονική λειτουργία τους.

Επιπλέον, η λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων στις Στρατιωτικές Μονάδες - Υπηρεσίες - Οικήματα καθορίζεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των ΕΔ, το οποίο εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλες τις Διοικήσεις.

Ενδεικτικά για το ΣΞ, στον οποίο ανήκει η πλειοψηφία των στρατιωτικών Μονάδων - Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος, οι ημερήσιες ώρες λειτουργίας των θερμάνσεων καθορίζονται ανάλογα με την περιοχή στην οποία εδρεύουν, όπως παρακάτω:

  •  Στην περιοχή ευθύνης Γ΄ΣΣ, 6 ώρες.
  •  Στην περιοχή ευθύνης Δ΄ΣΣ και σε όσες εδρεύουν στο εδαφικό διαμέρισμα της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, 8 ώρες.
Ένοπλες Δυνάμεις: Δυο πραγματικότητες στη θέρμανση των στρατοπέδων
Ένοπλες Δυνάμεις: Δυο πραγματικότητες στη θέρμανση των στρατοπέδων

Πέραν των ανωτέρω, παρέχεται το δικαίωμα στις Διοικήσεις των Μειζόνων Σχηματισμών των Μονάδων - Υπηρεσιών όλων των Κλάδων των ΕΔ, για διεύρυνση του ημερήσιου ωραρίου λειτουργίας κατά τις ημέρες που επικρατεί δριμύ ψύχος, συνεπώς αυτό δύναται να τροποποιηθεί με μέριμνα των Διοικητών/Διευθυντών, αναλόγως των επικρατουσών κλιματολογικών συνθηκών.

Επιπρόσθετα, για την ομαλή λειτουργία των καυστήρων των λεβήτων πραγματοποιείται περιοδικά στους προβλεπόμενους χρόνους η απαιτούμενη, από την ισχύουσα νομοθεσία συντήρηση, ενώ παράλληλα ελέγχεται σχολαστικά η πιστή εφαρμογή του προγράμματος συντηρήσεων από τις Διοικήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η διασφάλιση της εύρυθμης θερμαντικής λειτουργίας στις Στρατιωτικές Μονάδες ολόκληρης της επικράτειας αποτελεί προτεραιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας για το προσωπικό τους.