Χιόνια Αττική: Η πρόγνωση από τον αεροπόρο μετεωρολόγο Ορέστη Καππάτο - Τι απαντά στις προγνώσεις για το πολικό ψύχος

Ο απόστρατος μετεωρολόγος της Πολεμικής Αεροπορίας Ορέστης Καππάτος, δημοσίευσε σήμερα πρόγνωση για την επερχόμενη κακοκαιρία. Μια δημοσίευση με την οποία απαντά στις έως τώρα προγνώσεις. Πιο συγκεκριμένα έγραψε στο Facebook:

«Να ζεις με λίγα πράγματα
απλά της φύσης θαύματα….»

Βασικές αρχές στην πρόγνωση καιρού :

  • α) πρόγνωση κάνεις για να ενημερώσεις και όχι για να εντυπωσιάσεις.
  • β) δεν βασίζεσαι σε ένα μόνο μαθηματικό προγνωστικό μοντέλο καιρού, αλλά εξετάζεις πληθώρα στοιχείων – παραμέτρων, ακόμα και αν αυτά τα στοιχεία δεν προέρχονται από το μαθηματικό μοντέλο που θέλεις να πλασάρεις.
  • γ) δεν βιάζεσαι να τοποθετηθείς, ειδικά για μια χιονοκακοκαιρία στην καρδιά του Χειμώνα.
  • δ) η μελέτη των αρχαιοελληνικών μύθων, (την στιγμή που πρέπει) είναι αναγκαία, αρκεί να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Έλεγαν λοιπόν οι Αρχαίοι Έλληνες, ότι ο Βορέας έφερνε τον χειμώνα στην Ελλάδα, από την Θράκη (όπου κατοικούσε) και είχε κόρη την Χιόνη.
    (στην δεδομένη χρονική στιγμή η καιρική μεταβολή έρχεται από την Ιλλυρία (σημερινή Αλβανία …και ο νοών νοείτω…)
  • ε) και το βασικότερο….Στις αστοχίες σου, γυρίζεις πίσω και μελετάς την παραμικρή λεπτομέρεια, για να μην κάνεις το ίδιο λάθος.
Χιόνια Αττική: Η πρόγνωση από τον αεροπόρο μετεωρολόγο Ορέστη Καππάτο - Τι απαντά στις προγνώσεις για το πολικό ψύχος
Χιόνια Αττική: Η πρόγνωση από τον αεροπόρο μετεωρολόγο Ορέστη Καππάτο - Τι απαντά στις προγνώσεις για το πολικό ψύχος

Με σκέψη λοιπόν στα παραπάνω, κάνω την σημερινή ανάρτηση, 36 ώρες πριν την εμφάνιση ουσιαστικών χιονοπτώσεων στην χώρα .

Πρόγνωση νωρίτερα δεν γινόταν, διότι ακόμα και αυτήν την στιγμή που γράφω, τα μοντέλα καιρού έχουν τάση μεταβολής και μεγάλες αποκλείσεις.

Θα επικεντρωθώ σε χιονοπτώσεις και θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση οι δυο μεταβολές του καιρού (Πέμπτης , Σαββάτου) δεν θα προσεγγίσουν τον Ιανουάριο του 2002, Φεβρουάριο του 2004, Φεβρουάριο του 2008, Ιανουάριο του 2017, Ιανουάριο του 2019.

Έτσι λοιπόν απόψε το βράδυ θα σημειωθούν λίγες χιονοπτώσεις, σε Ήπειρο και την Μακεδονία, κυρίως ορεινά.

Την Πέμπτη την νύκτα και την Παρασκευή (15/1) τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους σε Μακεδονία, Θράκη & Θεσσαλία , όχι μόνο ορεινά αλλά και σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο, καθώς και στα ορεινά της Βοιωτίας.

Το Σάββατο (16/1) θα χιονίσει στην Βορειοανατολική χώρα , στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και σε κάποιες ορεινές περιοχές Φθιώτιδας & Πελοποννήσου.

Γενικά όμως, όλες αυτές οι περιοχές έχουν δει και χειρότερα.

Μερομήνια 2021: Ο καιρός τον χειμώνα που ξεκίνησε - Τι λένε οι προβλέψεις για όσους πιστεύουν στους λαϊκούς παρατηρητές του Αυγούστου
Χιόνια Αττική: Η πρόγνωση από τον αεροπόρο μετεωρολόγο Ορέστη Καππάτο - Τι απαντά στις προγνώσεις για το πολικό ψύχος

Την Κυριακή (17/1), σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Θεσσαλία , Ανατολική Στερεά & Εύβοια.

Στην Αττική θα δούμε κάποιες χιονοπτώσεις (όχι όπως άλλες περιπτώσεις, τις οποίες έχω μνημονεύσει πιο πάνω) :

  • α) την νύκτα της Πέμπτης στην Πάρνηθα και τα ξημερώματα της Παρασκευής γενικά στα γύρω ορεινά,
  • β) την νύκτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, πάλι στα γύρω ορεινά ίσως και λίγο πιο χαμηλά .

Για την Κυριακή , αν χρειαστεί θα κάμω και δεύτερη ανάρτηση.

Όμως το κρύο κρύο (ή γιάτσο που λένε και στην πατρίδα μου), αλλά όχι και σε επίπεδο πολικού ψύχους (επίσης το πιάσατε το υπονοούμενο).
Τώρα για τα περί Ισπανίας (Ισπανία ή Καταλονία ? Ρεάλ ή Μπαρτελόνα ???)

Εγώ είμαι με την Μπάρτσα και καλύτερα να συζητήσουμε για ποδόσφαιρο από την Ισπανία, παρά για αυτό που κάποιος «συνάδελφος», βαρύγδουπα , εδώ και μέρες έχει αναφέρει.