Αύξηση θητείας ή προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ; Πόσο μπορεί να αποδώσει πραγματικά η εξαγγελία της κυβέρνησης που έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν;

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Με δεδομένο ότι όλοι οι υπουργοί εθνικής άμυνας στην μεταπολίτευση, μείωναν σταδιακά τη θητεία με τις αποφάσεις τους παράλληλα με την πρόσληψη επαγγελματιών στο στράτευμα, αποτελεί έκπληξη η αύξηση της θητείας από τη σημερινή κυβέρνηση που γίνεται μάλιστα παράλληλα με τις εξαγγελίες για προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ με πλάνο 5ετίας.

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η αύξηση εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ την ημέρα που ενέκρινε και τη νέα δομή δυνάμεων.

Θα περίμενε κάποιος να προχωρήσει αυτή η νέα δομή, να γίνει πρώτα η αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση πάντα με την απειλή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα και στη συνέχεια με βάση τα νέα δεδομένα να αποφασιστεί με βάση τις απαιτήσεις για προσωπικό εάν θα γίνει ή όχι αύξηση θητείας.

Αύξηση θητείας ή προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ;
Αύξηση θητείας ή προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ;

Χθες λοιπόν εξαγγέλθηκε μια αύξηση με βάση τα δεδομένα που την ίδια ημέρα αποφασίστηκε να αλλάξουν. Με βάση τα δεδομένα στην προηγούμενη δομή δυνάμεων, υπήρχαν ανάγκες για περίπου 20.000 επιπλέον προσωπικό. Με βάση τη νέα δομή, η οποία στοχεύει στο «συμμάζεμα» θα υπάρχουν οι ίδιες απαιτήσεις;

Σύμφωνα πάντως με παλαιότερη μελέτη του ΓΕΣ, μια τέτοια αύξηση θητείας θα απέδιδε 6-7.000 κληρωτούς στις Μονάδες. Δηλαδή ακόμα και με την αύξηση της θητείας το κενό δεν καλύπτεται.

Επιπλέον, στην χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν ακούσαμε μια κουβέντα που να αποτρέπει τη νεολαία να φύγει τρέχοντας εάν το μπορεί προς το εξωτερικό. Κακά τα ψέμματα. Η νεολαία σήμερα στην πλειοψηφία της είναι αρνητική στην προοπτική αύξησης της θητείας. Και δεν μπορεί κάποιος να την αδικήσει καθώς η στρατιωτική θητεία μοιάζει σε πολλούς ως «εμπόδιο» την ώρα που θέλουν να ανοιχτούν στον κόσμο και να μπορέσουν να πιάσουν μια δουλειά.

Ενόψει μάλιστα της οικονομικής κρίσης που αναμένεται να ξεσπάσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πολλοί από αυτούς θα αναζητήσουν και πάλι ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Και ίσως να μην γυρίσουν πίσω μόνο εφόσον λήξει η υποχρέωση στράτευσης, μια «αιμορραγία» που η Ελλάδα την έχει ξαναζήσει.

Αύξηση θητείας ή προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ;
Αύξηση θητείας ή προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ;

Στον αντίποδα, οι προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ, πέραν του ότι προσφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις επαγγελματίες για τους οποίους τα χρήματα για την εκπαίδευσή τους δεν θα χαθούν, αλλά θα παραμείνουν στο στράτευμα, δίνουν και μια διέξοδο επαγγελματικής αποκατάστασης στη νεολαία. Μειώνουν την ανεργία και στηρίζουν οικονομικά χιλιάδες οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Μισθός ΕΠΟΠ- Πότε βγαίνει η προκήρυξη 2021

Θα περιμέναμε η κυβέρνηση να έχει προσμετρήσει τα υπέρ και κατά και να έχει εξηγήσει τίμια στην κοινωνία με στοιχεία και όχι με «κραυγές» τι απαιτείται να γίνει.

Γιατί δεν μας πείθει ότι η αύξηση της θητείας θα είναι η μαγική λύση για την στελέχωση των στρατοπέδων, όσο κι αν το αφήνουν να εννοηθεί.