Αναδρομικά συντάξεων: Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου – κόντρα στο ΣτΕ για τα 4.2 δισ που διεκδικούν συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού – Τι θα απαντήσει το δημόσιο

Μια απόφαση κόντρα στην ήδη εκδοθείσα απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά μόνον 11 μηνών εξέδωσε τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που αναγκάζονται να διεκδικήσουν για πολλοστή φορά το δίκιο τους στα δικαστήρια.

Και αυτό ενώ σήμερα (στο Ελεγκτικό Συνέδριο) και αύριο (στην Ολομέλεια του ΣτΕ) οι συνταξιούχοι διεκδικούν περίπου 4,2 δις ευρώ αναδρομικά δώρων-επιδομάτων-επικουρικών συντάξεων.

Αναδρομικά συντάξεων: Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κόντρα στο ΣτΕ
Αναδρομικά συντάξεων: Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κόντρα στο ΣτΕ

Η απόφαση αυτή του Β’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.), εκδόθηκε πριν από 5 ημέρες (υπ’αριθ. 1569/2020 ) και δικαίωσε συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό, κρίνοντας μη νόμιμες τις παρακρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές της κατ’ εφαρµογή των ανίσχυρων διατάξεων των άρθρων (πρώτη παράγραφος Β υποπαράγραφος Β3 του ν. 4093/2012 και 13 του ν. 4387/2016), για το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως 30.6.2018.

Το Δικαστήριο στήριξε την απόφασή του πάνω στο ειδικό υπηρεσιακό και συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους δηµόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους και στρατιωτικούς που συνδέονται µε ειδική νοµική σχέση µε το Κράτος.

Συνολικά αναγνώρισε ότι το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ οφείλουν να επιστρέψουν στη δικαστική λειτουργό διαφορές συντάξεων ύψους €29.211,45 , εντόκως.

Πηγή: dikastiko.gr