12 ναυτικά μίλια: Σήμερα η ψήφιση - Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα - Έντονη διπλωματική κινητικότητα, ενόψει των διερευνητικών με την Τουρκία

Παρέμβαση για το κρίσιμο εθνικό αυτό θέμα θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει η Ελλάδα ως προς την επικράτειά της.

Επισημαίνεται ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα διαρκέσουν μόνο μία μέρα, με την ελληνική αντιπροσωπεία να επιστρέφει στην Αθήνα το ίδιο βράδυ, αρνούμενη να παραμείνει στην Αττάλεια, όπως πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το πολιτικό πλαίσιο των συνομιλιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής αναμένεται να θέσει το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να διεξαχθούν οι συνομιλίες με την Τουρκία.

«Υποδεχόμαστε την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια, αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου, αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα,

τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό» είπε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Τι θα κρίνει το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών στην πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό με την προϋπόθεση όμως ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί σε κλίμα συνεννόησης και διάθεσης εξεύρεσης λύσης.

«Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών.

Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη» αναφέρουν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι.

Δένδιας: Απαράδεκτη η τακτική απειλών με casus belli

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων και σε άλλες περιοχές όποτε το κρίνει σκόπιμο κατά τη δευτερολογία του στη βουλή.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι αποκλειστική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, γεγονός που έχουν αναγνωρίσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ. Τέλος, χαρακτήρισε απαράδεκτο για την Τουρκία να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή ανησυχία για την πορεία των διερευνητικών εκφράζουν τα κόμματα της μείζονος και την ελάσσονος αντιπολίτευσης, που επικρίνουν την κυβερνητική στρατηγική να μεταθέσει χρονικά την επέκταση των χωρικών υδάτων και στα ανατολικά της Κρήτης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Προεξοφλούμε από τώρα ναυάγιο και θέλουμε να μη εισπράξουμε μπλέιμ γκέιμ. Προφανώς εάν αυτός είναι ο στόχος θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε νέα κλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα είναι ευκολότερο σε μελλοντικό στάδιο, όταν θα σας κατηγορούν ότι τορπιλίζετε τις διερευνητικές; Προσχηματικά βέβαια θα σας κατηγορούν αυτοί το κάνουν καθημερινά», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε: «αυταπάτη αν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας ΜέΡΑ 25, σχολίασε: «Σας σέρνουν σε διμερείς διαπραγματεύσεις με την επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ και του κ. Μπάϊντεν».

«Θα μπορούσαμε να το κάνουμε με έναν νόμο», δήλωσε ο Αντώνης Μυλωνάκης βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Εν τω μεταξύ η υπενθύμιση Δένδια προς την Άγκυρα, ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, αποτελεί διεθνή υποχρέωση της, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, πυροδότησε ακόμη μια ανοίκεια επίθεση της τουρκικής διπλωματίας.

Με πληροφορίες από την  ert.gr, newsbeast.gr