Οι εξοπλισμοί, η αδιαφάνεια και η ένοχη σιωπή της αντιπολίτευσης - Ο κόσμος εισέρχεται σε νέα οικονομική κρίση, στην Ελλάδα στήνεται πάρτι δισεκατομμυρίων

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Με τα καταστήματα κλειστά, την αγωνία πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα και πώς θα βγει το μεροκάματο τους επόμενους μήνες, οι πολίτες βλέπουν στα ιδιωτικά κανάλια αλλά και στην κρατική τηλεόραση ένα πάρτι εξοπλισμών σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ενώ γνωρίζαμε όλοι πως η χώρα μας έχει ανάγκη από ανανέωση του στόλου, αγοράσαμε τελικά αεροπλάνα Rafale. Είναι πού κανένας δεν εξηγεί στον πολίτη ο οποίος και θα κάνει θυσίες για να τα πληρώσει, πώς ιεραρχεί η χώρα μας τις αγορές, τι προδιαγραφές βάζει και ποιους διεθνείς διαγωνισμούς κάνει για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Και προφανώς δεν τα εξηγεί κανένας, γιατί τίποτε από αυτά δεν υπάρχει. Συζητάμε και ψωνίζουμε σε συνθήκες «μπανανίας».

Για παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό που συζητούσε αρχικά για τις γαλλικές φρεγάτες και στη συνέχεια για τις αμερικανικές, δεν έχει ουδέποτε ανακοινώσει τις προδιαγραφές που θέλει, δηλαδή τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν αυτές οι φρεγάτες.

Βρέθηκε ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει την αγορά 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων, από την ΔΕΘ, πράγμα πρωτοφανές στα χρονικά, χωρίς να λέει τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί.

Επιπλέον δεν υπάρχει ένας διεθνής διαγωνισμός που θα επέτρεπε να γίνουν προσφορές και να αναπτυχθεί ένας ανταγωνισμός ώστε η χώρα μας να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οσο δε για την νομοθεσία, ήδη ο υπουργός άμυνας έχει δηλώσει στην Βουλή ότι όλες αυτές οι προμήθειες αξίας μερικών δισεκατομμυρίων δεν θα γίνουν με το νόμο περί προμηθειών, αλλά με ξεχωριστούς νόμους καθώς θα πρόκειται για διακρατικές συμφωνίες.

Η κυβερνητική ασυδοσία ενισχύεται από την ένοχη σιωπή της αντιπολίτευσης. Πέραν των δηλώσεων που έγιναν στην ΔΕΘ, ως αντίδραση στις δηλώσεις Μητσοτάκη, έκτοτε ένα πέπλο σιωπής καλύπτει τα πάντα.

Με μοναδική εξαίρεση τον πρώην αναπληρωτή υπουργό άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος σε δηλώσεις του στις 16 Νοεμβρίου ζήτησε οι εξοπλισμοί να γίνουν με συγκεκριμένο σχέδιο και προτεραιότητα στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με το θέμα.

Καμία ερώτηση δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή αναφορικά με τα εξοπλιστικά, τον τρόπο που τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση, τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί και το εάν υπάρχει κάποιο εθνικό σχέδιο και ποιο είναι αυτό. Εάν γίνονται διαγωνισμοί ή τέλος πάντων με ποιους και πώς συζητάμε ως χώρα. Κανένα κόμμα δεν έχει καταθέσει σχετική ερώτηση.

Και για όσους ενδεχομένως υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι υποθετικά και πως πρέπει να υπάρχει κάτι χειροπιαστό για να τοποθετηθούν, θα θυμίσουμε ότι χθες μέχρι και ο Αμερικανός πρέσβης παρενέβη για την φημολογία πρόσκτησης F-35.

Τον Έλληνα πολίτη ποιος θα τον ενημερώσει έγκαιρα για όσα συμβαίνουν; Ή πάλι θα κληθεί να περάσει μέσα από μνημόνια για να πληρώσει τον λογαριασμό;