Ανασχηματισμός μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού; Τι λένε τα τελευταία σενάρια για πρόσωπα

Του Σωτήρη Σιδέρη στο omegapress.gr

Μέχρι τώρα μιλούσε η κυβέρνηση. Τα φιλικά της ΜΜΕ αναπαρήγαγαν όσα ήθελε η κυβέρνηση να διοχετεύσει στην κοινωνία ρίχνοντας το βάρος στην εικόνα της. Τα πρώτα ρήγματα εμφανίστηκαν από τις διαρκείς καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την ανετοιμότητά της να προετοιμάσει τη χώρα και το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Τώρα αρχίζουν να μιλούν και άλλοι γιατί τα τελευταία 24ωρα , η κυβέρνηση βλέποντας έντρομη την καταιγίδα που έρχεται δημιούργησε το αφήγημα των υπεύθυνων για την απώλεια ελέγχου της πανδημίας στον υπουργό υγείας και τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ με προφανή στόχο να προστατευθεί ο πρωθυπουργός και συνεργάτες του.

Είναι όμως ήδη πολύ αργά. Όλη η κυβέρνηση βράζει στο ίδιο καζάνι . Και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αρχίσει με την σειρά της να ζητάει να καταλογιστούν ευθύνες για την ελλιπή της ενημέρωση. Θα κριθεί όμως και η ίδια η Επιτροπή.

Έτσι είναι η δημοκρατία και όλη αυτή η σιωπή επί μήνες δεν έκανε καλό σε κανέναν. Ούτε στην κοινωνία , ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην επιτροπή. Η κοινωνία πληρώνει το τίμημα και με τα θύματα και με την οικονομική κρίση. Έρχεται και η σειρά της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή οργιάζουν οι πληροφορίες για ανασχηματισμό , νέα κόμματα, ενώ την αναστάτωση επηρεάζουν και φήμες για τον ρόλο του Άδωνη Γεωργιάδη.

Με αφορμή την διοχέτευση των πληροφοριών περί διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων, κακής ή ελλιπούς ενημέρωσης των εμπειρογνωμόνων σε συνθήκες δύσκολες για τη χώρα, η κυβέρνηση οφείλει τώρα να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Η υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά είναι διάχυτη και εν μέρει τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Η επίρριψη ευθυνών από τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του σε άλλους για την διαχείριση της πανδημίας είναι παλιά όσο και η πολιτική. Στο τέλος , θέλει δεν θέλει, την ευθύνη την αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός.

Μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων που έκανε δηλώσεις στην ΕΦΣΥΝ τονίζει ότι «διαπιστώνουμε όλοι πως τα στοιχεία ούτε δημόσια είναι ούτε επαρκή. Από τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον πρώτο επιστήμονα πρέπει η εικόνα να είναι πλήρης».

Σημειώνει επίσης ότι τα μέλη της επιτροπής επιθυμούν να απαντήσουν συλλογικά στο ζήτημα που έχει προκύψει και όχι επώνυμα και κατά μόνας. Είναι μια θαυμάσια είδηση να ακούσουμε για πρώτη φορά από την ίδια την επιτροπή τι ακριβώς συμβαίνει.

Γιατί η χώρα πλησιάζει μήνα σε δεύτερη καραντίνα η οποία ελάχιστα έχει αποδώσει και ενώ προκαλεί απορίες ο μεγάλος αριθμός θυμάτων , πρώτος στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού και ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ευρωπαικό τύπο.

Ανασχηματισμός μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ; Τι λένε τα τελευταία σενάρια

Από το πρωί της Δευτέρας όμως άρχισαν να οργιάζουν οι φήμες για ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Το πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι μόνο η αλλαγή προσώπων που έχουν κατηγορηθεί για σκανδαλώδη διοίκηση ή και για ανεπάρκεια.

Είναι η συνολική εικόνα της κυβέρνησης και του ιδίου που έχει αρχίσει να θολώνει από την αρχή του Φθινοπώρου καθώς ήταν ορατή η αδυναμία του Μητσοτάκη να καθοδηγήσει την κυβέρνηση και ενόψει του δεύτερου κύματος πανδημίας και στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Ο Νίκος Δένδιας όπως ήδη έχουμε επισημάνει φέρεται να παραμένει στο ΥΠΕΞ λίγες ημέρες ακόμη, διαβεβαιώνουν έγκυρες κυβερνητικές πηγές. Πριν φύγει με την επίθεσή του στη Γερμανία έθεσε τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του στην σύνοδο κορυφής.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με οργανωμένη και σε άνοδο αντιπολίτευση, ενώ στην πτώση της η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε εσωστρέφεια και σε κρίση συνοχής.

Με λίγα λόγια η σύνοδος κορυφής, ο ανασχηματισμός στην συνέχεια και η συζήτηση στη βουλή για τον προυπολογισμό και φυσικά η υγειονομική κρίση επιδρούν στο πολιτικό σκηνικό. Αλλά στην ουσία του , το πολιτικό σκηνικό αλλάζει η μείωση της κυβερνητικής επιρροής και το έλλειμμα εμπιστοσύνης που είναι ήδη ορατό .

Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο «λαοπρόβλητος» υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, επειδή για ορισμένους έκλεισε ο κύκλος του.

Ταυτόχρονα όμως εντείνεται η συζήτηση για δημιουργία νέου κόμματος –δεκανίκι που θα στηρίξει τη ΝΔ είτε τώρα , είτε στις εκλογές που θα γίνουν, με απλή αναλογική.

Ο Γεωργιάδης λοιπόν φέρεται να εκβιάζει πολιτικά τη ΝΔ ότι είναι έτοιμος να ιδρύσει δικό του κόμμα, απαντώντας στις φήμες για απομάκρυνση από την κυβέρνηση.

Είτε ιδρύσει κόμμα φεύγοντας από την κυβέρνηση για να εκβιάσει συγκυβέρνηση στην συνέχεια, είτε το κάνει για να παραμείνει , αυτό το ξέρουν ο ίδιος και όσοι τον στηρίζουν.

Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ χάνει προς τα δεξιά της , αλλά χάνει και προς τα αριστερά της. Αυτό σημαίνει ότι η αγωνία του Μητσοτάκη είναι πρώτα η διατήρηση του κύριου κορμού του κόμματος της ΝΔ και των υποστηρικτών του ολιγαρχών και ΜΜΕ, ώστε να είναι σε θέση και ο ίδιος να διαπραγματευθεί.

Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα λίγων εβδομάδων για να γίνει ορατή η κατεύθυνση που θα πάρει η κρίση ισχύος στην σχέση κυβέρνησης –κοινωνίας –αντιπολίτευσης