Το Πολυτεχνείο είναι αναμφισβήτητα το σύμβολο της αντίστασης στον ολοκληρωτισμό – Δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα εικονογραφημένη σύγκριση με την άνοιξη στην Πράγα για την αντίσταση των λαών 

Του Ιωάννη Αναστασάκη, αντιπτέραρχου ε.α.

Η δράση δημιουργεί αντίδραση (action – reaction) και η βίαιη ανατροπή της Δημοκρατίας δημιουργεί την λαϊκή αντίσταση.

Αυτό άλλωστε προβλέπεται σε σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Στο ΑΡΘΡΟ 120 4 αναφέρεται ρητά ότι:

«H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Με προτροπή φίλου καθηγητού σε πανεπιστήμιο της Δανίας, εκπονήθηκε μία σύντομη συγκριτική μελέτη, σχετικά με την χρήση της προπαγάνδας από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Η σύγκριση ήταν μεταξύ της Αθήνας του 1967 και της Πράγας του 1968. Η δεκαετία του ’60 ήταν η κορύφωση του ψυχρού πολέμου.

Το απόσταγμα της συγκριτικής αυτής μελέτης αυτής, είναι το παρόν εικονογραφημένο κείμενο.

Η βίαιη κατάλυση του Συντάγματος

Στην Αθήνα το 1967, όσο και στην Πράγα το 1968, καταλύθηκε με βίαιο τρόπο το σύνταγμα και ανεστάλησαν οι δημοκρατικές ελευθερίες.

Μία βασική διαφορά ήταν ότι στην μεν Αθήνα η κατάλυση του Συντάγματος έγινε από τον εθνικό στρατό, ενώ στην Πράγα από πολυεθνικό στρατό κρατών Μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η καταπίεση των δημοκρατικών ελευθεριών

Οι πολίτες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Πράγα ένοιωσαν την καταπίεση, αντιμετωπίζοντας τα άρματα μάχης στους δρόμους των αστικών κέντρων.

Τα ατσάλινα άρματα, αντί να χρησιμοποιούνται για να τρομάζουν τους εξωτερικούς εχθρούς, απετέλεσαν μέσο καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών.

Διώξεις των αντιστεκόμενων

Οι δημοκρατικοί πολίτες που αντιστάθηκαν, υπέστησαν διώξεις, εξευτελισμούς και φυλακίσεις.

Οι φυλακισμένοι υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν μαθήματα νομιμοφροσύνης και να υπογράψουν Πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης.

Η διαφορά ήταν ότι στην Ελλάδα αποποιούνταν τον κομουνισμό, ενώ στην Τσεχοσλοβακία αποποιούντο τον καπιταλισμό. Σε κάθε περίπτωση η μεθοδολογία ήταν παρεμφερής.

Αντίσταση και λαϊκή οργή

Η λαϊκή οργή και η αντίσταση στην βίαιη καταστρατήγηση των συνταγματικών ελευθεριών, οδήγησε σε αντιστασιακό ξέσπασμα που ήταν εντυπωσιακά παρόμοιο σε ένταση και μεθοδολογία, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Πράγα.

Νέμεσις και λαϊκό αίσθημα δικαιοσύνης

Μία σημαντική διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων της λαϊκής αντίδρασης και αντίστασης ήταν ότι στην Αθήνα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οι συμμετέχοντες στην κατάλυση του Συντάγματος, φυλακίστηκαν με ποινές ισόβιες.

Αντίθετα στην Πράγα κανείς δεν καταδικάστηκε, ούτε καν οι πέντε διανοούμενοι που με επιστολή τους στον Στάλιν είχαν δώσει μανδύα νομιμοποίησης για την επέμβαση.

Μνημείο ενάντια στη λήθη

Για την διαχρονική τιμή σε όσους αντιστάθηκαν αναγέρθηκαν μνημεία, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πράγα, για να θυμίζουν στις επόμενες γενεές ότι η Δημοκρατία αξίζει σε όσους την σέβονται και την τιμούν, σε όσους αγωνίζονται για να την προασπιστούν.

Για να θυμίζουν στις επόμενες γενεές ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση, για να αντισταθούν σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, από όποια κατεύθυνση και αν προέρχεται είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά.

Στην Αθήνα, η μνήμη του Πολυτεχνείου εορτάζεται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο, ως εμβληματικό σημείο αντίστασης του λαού στην σιδερόφρακτη βία και την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών.