Oruc Reis: Ο συναγερμός του Ιουλίου έγινε ρουτίνα του Νοεμβρίου

Oruc Reis: όλα δείχνουν ότι ο συναγερμός του Ιουλίου έγινε η ρουτίνα του Νοεμβρίου – Η Τουρκία κατοχυρώνει τις διεκδικήσεις και η Ελλάδα μένει πίσω από τα 6 μίλια

Παγιώνει την παρουσία της και τις διεκδικήσεις της η Τουρκία η οποία συνεχίζει ανενόχλητη τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακριβώς στα σημεία που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο να δεσμεύει και συμπίπτουν με μέρος αυτών που περιλαμβάνονται στο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Μετά από τις συνόδου κορυφής όπου με συναίνεση της Ελλάδας δεν συντάχθηκε ποτέ η λίστα των κυρώσεων και δεν αποφασίστηκαν κυρώσεις, σήμερα βρισκόμαστε σε ακόμα χειρότερη θέση από τον Ιούλιο, καθώς η Τουρκία ολοκληρώνει τις έρευνες στην περιοχή που επιδιώκει να κατοχυρώσει και όλα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα μπορεί να είναι και να φέρει γεωτρύπανο.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μηχανισμό αποκλιμάκωσης με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος όπως όλα δείχνουν λειτουργεί μονομοερώς, καθώς δεν αποκλιμακώνει την τουρκική προκλητικότητα, παρά μόνο τις ελληνικές στρατιωτικές κινήσεις.

Oruc Reis: Η Τουρκία επιδιώκει τετελεσμένα σε Ρόδο Καστελόριζο Oruc Reis Ανατολική Μεσόγειο Yeni Safak Oruc Reis: Η Τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ λέει ότι ξεκίνησε έρευνες - Το ερευνητικό σύμφωνα με το MarineTraffic παραμένει ακίονητο στην Αττάλεια
Oruc Reis: Ο συναγερμός του Ιουλίου έγινε ρουτίνα του Νοεμβρίου

Όλα ξεκίνησαν μια ημέρα μετά την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 21 Ιουλίου 2020. Η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX την πρώτη περιοχή για έρευνες. Η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση και ο ελληνικός στόλος βρέθηκε σε ελάχιστο χρόνο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για πολλά μερόνυχτα στα στελέχη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας βρίσκονταν κυριολογτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της χώρας να απαντήσει στις προκλήσεις.

Λίγο μετά άρχισαν οι αποκαλύψεις για την μυστική διπλωματία της κυβέρνησης, για μυστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να ξεκινήσει ο ελληνο-τουρκικός διάλογος. Τον Αύγουστο οι δυο χώρες μοιάζουν πολύ κοσντά στη σύγκρουση και παρεμβαίνουν οι εταίροι για να συναιτίσουν τους δυο ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.

non paper Τουρκίας: Η Ελλάδα ΧΑΡΤΗΣ Πού βρίσκεται τώρα το Oruc Reis Ελλάδα - Τουρκία: «Αγκυροβολεί» στη Μεσόγειο το Oruc Reis Νέα τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis Ελλάδα - Τουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση
Oruc Reis: Ο συναγερμός του Ιουλίου έγινε ρουτίνα του Νοεμβρίου

Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό, διακρίνουμε ότι η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη τις έρευνες στις περιοχές που είχε ανακοινώσει την ώρα που:

  • η Ελλάδα με δηλώσεις από τα πιο επίσημα χείλη περιχαρακώθηκε στα 6 μίλια, ο ελληνικός στόλος αποτραβήχθηκε από την περιοχή με εξαίρεση κάποια πλοία που παρακολουθούν ττην τουρκική αρμάδα,
  • αποδεχθήκαμε μηχανισμό πολιτικού ελέγχου δια μέσου ΝΑΤΟ των δυο χωρών,
  • συμφωνήσαμε στην αγορά γαλλικών αεροσκαφών, και χωρίς να υπογραφεί κάποιο σύμφωνο στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία, κι ενώ στις αρχές του χρόνου ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα αποκτούσαμε F-35,
  • συμφωνήσαμε να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ όπως φαίνεται το αίτημα για εμπάργκο όπλων των Ευρωπαίων στην Τουρκία έχει πάει στον «εταιρικό κάλαθο αχρήστων».

Είναι προφανές ότι εάν συνεχίσουμε με την ίδια τακτική, τον Δεκέμβριο μπορεί να μας ζητηθεί να πληρώσουμε τις ζημιές που υπέστη η Τουρκία. Μήπως τελικά οι τουρκικές έρευνες μας έγιναν ρουτίνα;

Αν δεν αλλάξει άμεσα η σημερινή τακτική πολύ φοβούμαστε ότι η Τουρκία θα κατοχυρώσει όλες τις διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας.