Η Τουρκία κατά της ΕΕ για την ναυτική επιχείρηση για επιτήρηση του εμπάγκο όπλων στη θάλασσα της Λιβύης, μεά τη νηοψία από Γερμανούς κομάντο

 

Γράφει ο ο Θανάσης Αργυράκης στο lawandorder.gr

Την ευκαιρία να επαναλάβει τη γνωστή αντίθεσή της στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, βρήκε η Τουρκία, με αφορμή το «ρεσάλτο» Γερμανών κομάντος σε τουρκικό εμπορικό πλοίο, την Κυριακή.

Παρ’ ότι η Τουρκία, συστηματικά, με θαλάσσια «γέφυρα» και αερογέφυρα μεταφέρει όπλα στη Λιβύη, σπάζοντας το εμπάργκο και παραβιάζοντες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, τώρα, με αφορμή τον έλεγχο του τουρκικού εμπορικού σκάφους, «Roseline A», όπου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά, επιτίθεται κατά της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως έκανε στο παρελθόν, οπότε δημιουργήθηκε η επιχείρηση «Ειρήνη», έτσι και τώρα, κατηγορεί την ΕΕ ότι είναι «προκατειλημμένη», επειδή, κατά τους ισχυρισμούς της, νηοψίες γίνονται μόνο στα πλοία που προορίζονται για τη Δυτική Λιβύη, ενώ δεν ελέγχονται αυτά που κατευθύνονται στην Ανατολική Λιβύη.

Ως γνωστόν, η Ανατολική ελέγχεται από τον «στρατηγό» Χάφταρ, ενώ η Δυτική, από την «κυβέρνηση» Σαράτζ. Ο δεύτερος ακολουθεί φιλοτουρκική γραμμή, κλείνοντας μάλιστα και την περίφημη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ Λιβύης – Τουρκίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση – μαριονέτα του Σαράτζ είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη.

Η ΕΕ, από τη μεριά της, επανειλημμένως έχει αντικρούσει την τουρκική «επιχειρηματολογία», ενώ η γερμανική πλευρά, εσχάτως, με αφορμή τη νηοψία στο «Roseline A», σημείωσε ότι έχει εμποδίσει και αρκετά άλλα πλοία που έπλεαν με προορισμό την Ανατολική Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϊ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας, διότι, όπως είπε, «το πλοίο μας, το οποίο, όπως αποδείχτηκε, δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, κρατήθηκε επί ώρες σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και, κατά τη διάρκεια της έρευνας, το πλήρωμά του αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν εγκληματίες».

Επετέθη, επίσης, κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «η ουδετερότητα της επιχείρησης, «Ειρήνη», την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί ούτε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ούτε την Τουρκία και το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται ήδη. Ο σκοπός και τα οφέλη της είναι αμφισβητήσιμα».

Πρόσθεσε, δε, ότι το κριτήριο «των δυο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς και ο παράνομος τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα πλοία που εκτελούν μεταφορές από την Τουρκία στη Λιβύη δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή».

Επιπλέον, επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο «η «Ειρήνη» είναι μια προκατειλημμένη επιχείρηση. Δεν ελέγχει τις αποστολές όπλων προς τον πραξικοπηματία, Χάφταρ, ενεργεί αυθαίρετα και στόχο της έχει να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Ακόμα, είπε ότι ο έλεγχος που πραγματοποίησαν οι Γερμανοί κομάντος ήταν μια «παράνομη ενέργεια που συνοδεύτηκε από πράξεις βίας», ενώ ανέφερε ότι «διατηρούνται τα δικαιώματα αποζημίωσης των φυσικών και νομικών προσώπων για τις ζημιές και τις απώλειες που ενδέχεται να προκύψουν».

Τέλος, υποστήριξε ότι «η συγκατάθεση του κράτους σημαίας (σ.σ. της Τουρκίας στην προκειμένη) πριν την επέμβαση σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα είναι απαραίτητη. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη δεν παρακάμπτουν αυτήν την υποχρέωση».