Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Τουρκία κρύνεται πίσω από διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί ο Σαρλ Μισέλ - Όλο το Παρασκήνιο

Του Σωτήρη Σιδέρη στο omegapress.gr

Μια εκπληκτική παρασκηνιακή συζήτηση έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι στην Αθήνα, σχετικά με την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είναι γνωστό, από τα τέλη του καλοκαιριού, ο πρόεδρος του ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ άρχισε να διακινεί μια πρόταση για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν ιδιαίτερα υψηλή και η Γερμανία είχε αναλάβει να διαμεσολαβήσει.

Οι οριοθετήσεις των ΑΟΖ στην περιοχή έχουν αποδειχθεί επικίνδυνη αποστολή , εδώ και χρόνια. Την πρόταση αποδέχθηκε η Τουρκία, ορισμένες χώρες της ΕΕ τηρούσαν επιφυλακτική στάση , ούτε την απέρριπταν, ούτε την αποδέχονταν. Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσης επιφυλάξεις.

Κατά την διάρκεια συζήτησης στη βουλή, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να την αποδεχθεί. Ο κ. Μητσοτάκης την απέρριψε με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι η Τουρκία θα ζητήσει την εξαίρεση της Κύπρου από την πολυμερή επειδή δεν την αναγνωρίζει .

Στις 11 Νοεμβρίου , κατά την επίσκεψη του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, ο Αιγύπτιος ηγέτης επέστησε την προσοχή στον πρωθυπουργό , η Ελλάδα να μην διανοηθεί να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Μισέλ, διότι σύμφωνα με το παρασκήνιο που είναι εν γνώσει του Καϊρου, η ιδέα της πολυμερούς είναι τουρκική, την δέχθηκε παρασκηνιακά η Γερμανία και ανέθεσε στον Μισέλ να την προωθήσει.

Η Τουρκία δεν ήθελε να αναλάβει η ίδια την πρωτοβουλία γιατί θα την απέρριπταν όλες οι χώρες της περιοχής. Έτσι, τα ηνία πήρε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου που ισχυρίζεται ότι έχει ήδη έχει βρει ανταπόκριση από χώρες της περιοχής.

Όπως εξηγούν πολύ καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές , η Τουρκία προωθεί την ιδέα αυτή, με σκοπό να ιδρυθεί ένας νέος θεσμός στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας που θα αναλάβει να ομαλοποιήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργήσει ένα νέο πλέγμα ασφάλειας, αλλά κομμένο και ραμμένο στον ρόλο που επιφυλάσσει η Άγκυρα για τον εαυτό της.

Κρυφός στόχος της τουρκικής πρωτοβουλίας είναι να ακυρωθούν όλα τα άλλα σχήματα συνεργασιών στην περιοχή, όπως οι τριμερείς, Ελλάδας, Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η ομάδα 3+1 δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ και ΗΠΑ, αλλά και ο αγωγός EastMed.

Διαβάστε τη συνέχεια στο  omegapress.gr