Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Τελευταία νέα για το όριο ηλικίας και τη μοριοδότηση των ΟΒΑ – Τι πρέπει να γίνει πριν την προκήρυξη για να μπορέσουν να συμμετέχουν

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κτίριο της οδού Μεσογείων για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε οι ΟΒΑ μπορούν όσοι επιθυμούν να μεταπηδήσουν στον θεσμό των ΕΠΟΠ.

Δυο ενισχυτικά μέτρα προωθεί το ΓΕΕΘΑ. Το ένα είναι η μοριοδότησή τους έναντι όσων δεν έχουν την αντίστοιχη στρατιωτική εμπειρία και το άλλο είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας, για όσους ΟΒΑ θελήσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Προθεση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά τα στελέχη τα οποία έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και εκπαίδευση υπηρετώντας από το 2014 στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, όσοι πληρούν και τα άλλα τυπικά προσόντα που θα θέτει η προκήρυξη ΕΠΟΠ (όπως για παράδειγμα οι γραμματικές γνώσεις και ορισμένες διεξιότητες για συγκεκριμένες ειδικότητες), θα προτιμηθούν έναντι όσων δεν έχουν την στρατιωτική αυτή εκπαίδευση.

Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Τελευταία νέα για το όριο ηλικίας και τους ΟΒΑ
Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Τελευταία νέα για το όριο ηλικίας και τους ΟΒΑ

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του  Armyvoice.gr προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει η διαδικασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη μοριοδότηση των ΟΒΑ. Εκτιμάται ότι το πράσινο φως θα δοθεί περίπου μετά από 15 ημέρες. Δηλαδή περίπου στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, γίνεται κυριολεκτικά αγώνας δρόμου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να κατεβάσει τροπολογία που να αλλάζει τα όρια της ηλικίας του νόμου των ΕΠΟΠ, ειδικά για τους υπηρετούντες ΟΒΑ.

Η τροπολογία θα πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες σε κάποιο από τα νομοσχέδια που πρόκειται να περάσουν στη Βουλή, ώστε αμέσως μετά να αρχίσει να συντάσσονται οι προκηρύξεις για τους ΕΠΟΠ.

Πρόθεση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι να έχουν βγει στον αέρα που προκηρύξεις εως το τέλος του μήνα, ώστε με το νέο έτος να τρέξει η διαδικασία επιλογής και μέσα στο πρώτο τρίμηνο να μπορέσει να ξεκινήσιε και η κατάταξη των νέων ΕΠΟΠ.