Ψήφος αποδήμων: Ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών

Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Στη Βουλή στέλνει η ΠΟΕΣ αίτημα των ΟΒΑ να εξαιρεθούν από το όριο ηλικίας των 28 ετών για την συμμετοχή στο διαγωνισμό

Επιστολή των ΟΒΑ με την οποία ζητούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα του ορίου ηλικίας και να μπορούν να συμμετέχουν στην προκήρυξη ΕΠΟΠ έστειλε η ΠΟΕΣ προν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους βουλευτές.

Το πρόβλημα πολλών ΟΒΑ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό είναι ότι υπάρχιε όριο ηλικίας τα 28 έτη και ζηούν εφόσον ήδη υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις να υπάρξει γι αυτούς καποια εξαίρεση.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

Είμαστε οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ), ένας νέας μορφής θεσμός που θεσπίστηκε για τη κάλυψη ειδικών υπηρεσιακών αναγκών του στρατού και διοριστήκαμε κατόπιν διαγωνισμού, ως Αλεξιπτωτιστές σύμφωνα με τη σχετική προκηρύξη των συγκεκριμένων θέσεων το έτος 2014.

Συγκεκριμένα όσοι υπηρετούσαμε ήδη στις Ειδικές Δυνάμεις των ΕΔ και είχαμε ολοκληρώσει σχετικά σχολεία εξειδίκευσης προσληφθήκαμε με συμβόλαιο αρχικά για 3 χρόνια και δυνατότητα ανανέωσης για 5 χρόνια και μετά για άλλα 5 χρόνια- ήτοι σύνολο 13 χρόνια.

Στην λύση αυτή είχε προχωρήσει το ΥΕΘΑ παρά τις απαγορεύσεις προσλήψεων για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω απομάκρυνσης κάποιων λόγω ηλικίας σε μονάδες κομάντο (Ζ” ΜΑΚ, ΕΤΑ, ΜΥΚ κ.α.), λόγω αδυναμίας τότε προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Προσλήψεις ΕΠΟΠ ΟΒΑ στρατιωτική θητεία
Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Στη Βουλή στέλνει η ΠΟΕΣ αίτημα των ΟΒΑ

Με αφορμή την έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία της πρόσληψης 1.600 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) για το έτος 2021 και παρά το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε, ότι μπορούσαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό, διαπιστώσαμε με έκπληξή μας ότι δεν μας δίνεται καν το δικαίωμα, καθώς σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου, έχουμε υπερβεί το 28ο έτος ! της ηλικίας μας, ενώ παράλληλα δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα να μεταταχθούμε ως υπηρετούντες ως ΟΒΑ, στον θεσμό των επαγγελματικών οπλιτών ΕΠ.ΟΠ.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.2936/2001, όπου καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για την πρόσληψη ως ΕΠ.ΟΠ, ορίζεται ότι το ανώτατο όριο ηλικίας, που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, να μην υπερβαίνει το 28° έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος κατάταξής τους στις Ε.Δ.

Ως εκ τούτου, η παροχή δυνατότητας συμμετοχής των ήδη υπηρετούντων ΟΒΑ, που έχουν υπερβεί το 28° έτος της ηλικίας τους, σε διαγωνισμό για πρόσληψή τους ως ΕΠΟΠ, δεν επιτρέπεται.

Από την άλλη, ως προς τη δυνατότητα μετάταξης των υπηρετούντων ως ΟΒΑ, στον θεσμό των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), ομοίως δεν επιτρέπεται, καθώς, κατά το νομοθέτη, δεν ενδείκνυται η σύνδεση των δύο (2) θεσμών, δεδομένου ότι αφενός εξυπηρετούν διαφορετικές υπηρεσιακές ανάγκες, αφετέρου διέπονται από διαφορετικό νομικό πλαίσιο όσον αφορά τις προϋποθέσεις πρόσληψης, τα καθήκοντα, τη μισθολογική και τη διοικητική εξέλιξή τους.

θητεία εσσο ΟΒΑ 2020: Πότε βγαίνει η προκήρυξη - Τι θα γίνει με προσλήψεις ΕΠΟΠ Στρατός Ξηράς
Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Στη Βουλή στέλνει η ΠΟΕΣ αίτημα των ΟΒΑ

Διαφεύγει όμως από τον νομοθέτη, ότι οι οπλίτες OBA μετά από 7 έτη (από το 2014) έχουμε τις παρακάτω ιδιαιτερότητες :

α) ενώ αναλάβαμε υπηρεσία για συγκεκριμένη στελέχωση τις ειδικές ένοπλες δυνάμεις, ορισμένου χρόνου, στην πορεία της θητείας μας, λάβαμε επαρκή εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ως επαγγελματίες οπλίτες που σκοπό είχε τη βελτίωση πρακτικών γνώσεων και την ενημέρωσή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι ένοπλες δυνάμεις δαπάνησαν τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να μας εκπαιδεύσουν, ως επαγγελματίες οπλίτες, έτσι ώστε από τη μία να καλύψουμε κάθε υπηρεσιακή ανάγκη του στρατού και από την άλλη να μας καταστήσουν αξιόμαχους σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της πατρίδας μας.

β) παραμείναμε στις ειδικές ένοπλες δυνάμεις, όχι για να εξασφαλίσουμε ένα μισθό, όπως ακούγεται, που δεν αρκεί ούτε για τις βασικές μας ανάγκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι επιβαρυνόμαστε οικονομικά ακόμα και με την αγορά βασικού εξοπλισμού, αλλά γιατί αισθανόμαστε επαγγελματίες που αγαπάμε πραγματικά αυτό που κάνουμε.

γ) παραμείναμε στις ένοπλες δυνάμεις και συμμετείχαμε σε πολλά σχολεία και έχουμε περατώσει αυτά, όπως και συνεκπαιδεύσεις (με τους Αμερικάνους κλπ) λαμβάνοντας ειδική στρατιωτική εκπαίδευση, με πολύ κόπο, ταλαιπωρία και χρόνο από τον καθένα μας.

δ) παραμείναμε στις ένοπλες δυνάμεις, παρότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή κατά την επιφυλακή λόγω των προκλήσεων των Τούρκων, χωρίς καν να λάβουμε ως προς αυτό, έστω κάποιο επίδομα,

ε) είμαστε ένα επίλεκτο στρατιωτικό σώμα, που τους υπόλοιπους της ομάδας μας, δεν τους θεωρούμε απλά συναδέλφους, αλλά αδελφούς (brothers in arms), και είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο ακόμα και με τη σωματική μας ακεραιότητα, αλλά και με την ίδια μας τη ζωή, (όπως έχει συμβεί) για τα αδέλφια μας και την πατρίδα μας,

στ) είμαστε επαγγελματίες του στρατού και όσα μάθαμε με δαπάνες του ίδιου του Δημοσίου, θα είναι άχρηστα για το υπόλοιπο της ζωής μας, αν ο Στρατός μας απολύσει (πετάξει στην κυριολεξία) έξω.

Νέο επεισόδιο στον Έβρο: Πυρά Τούρκων κατά Ελλήνων & Frontex Τι ήταν οι εκρήξεις σε στρατιωτική άκηση στο Κιλκίς
Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Στη Βουλή στέλνει η ΠΟΕΣ αίτημα των ΟΒΑ

Παρόλα αυτά και ενώ μέχρι σήμερα αντιμετωπιστήκαμε απαξιωτικά δυστυχώς ακόμα και από τη διοίκηση του στρατού, ως κατώτερο προσωπικό, που αναλάμβανε κάθε υπηρεσία αλλά και κάθε αγγαρεία, χωρίς βαθμολογική (διοικητική) και μισθολογική εξέλιξη,

παρά τα επτά χρόνια υπηρεσίας, ενώ αποδείξαμε όσοι παραμείναμε ότι είμαστε πραγματικοί επαγγελματίες του ειδικού σώματος των Αλεξιπτωτιστών, εξακολουθούμε να αντιμετωπιζόμαστε το ίδιο απαξιωτικά και από το σώμα της Βουλής,

καθώς αναφέρθηκε από επίσημα χείλη, ότι είμαστε μόνο υπάλληλοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου και τίποτα άλλο και γιαυτό και πρέπει να μας «αδειάσει» ο στρατός, προκειμένου να προσλάβει άλλους άπειρους μεν, αλλά νεοτερους και με πτυχίο, αγνοώντας ότι έτσι χάνει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για τις ειδικές ένοπλες δυνάμεις.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ όλοι οι ενεργεία υπηρετούντες ΟΒΑ

Να καταργηθούν οι ειδικές διατάξεις που μας εξαιρούν λόγω υπέρβασης ορίου ηλικίας ή άλλων προσόντων, θεσπίζοντας νόμιμες διαδικασίες και ανάλογες προϋποθέσεις που να δίνουν δικαιώματα και σε μας.

Να έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό για το διορισμό μας ως ΕΠ.ΟΠ, ως το μόνο σώμα που θα μπορούσε πραγματικά να στελεχώσουμε επάξια και για αυτό προοριζόμασταν,

Να μετρηθεί ως ανώτατο όριο ηλικίας το έτος που είχαμε καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις το 2014 και όχι την ηλικία που θα έχουμε το 2021.

Να μοριοδοτηθούμε σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας μας, τις εκπαιδεύσεις μας, τα πτυχία από τα σχολεία του στρατού και την επαγγελματική μας επάρκεια.

Μετά τιμής

16/11/2020

Οι εν ενεργεία ΟΒΑ Ειδικών Δυνάμεων των ΕΔ