Ουκρανία – Τουρκία: Η αμυντική συνεργασία για συμπαραγωγή drones αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και διαμορφώνει νέους συσχετισμούς δυνάμεων στη Μεσόγειο

Στα ψιλά πέρασε η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας που υπογράφηκε στα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η οποία διαμορφώνει νέους συσχετισμούς στην περιοχή.

Η αμυντική συνεργασία Ουκρανίας και Τουρκίας διαταράσσει την στρατηγική ισορροπία κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ουκρανία – Τουρκία: Η συμπαραγωγή drones απειλή για την Ελλάδα

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα επισημαίνοντας στην Ουκρανία ότι οι επιλογές της στη στρατιωτική συμπαραγωγή drones υπονομεύει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της.

Η Τουρκία προωθεί στρατηγική εταιρική σχέση με την Ουκρανία, αποσκοπώντας στην πρώτη φάση την ενίσχυση της παραγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν απειλή για το ελληνικό αμυντικό δόγμα.

Αυτή η πολιτική κτίζεται όπως θα δούμε μέσω του παραδείγματος της Ουκρανίας από το 2018 και κατέληξε στη συνάντηση Erdogan-Zelinskiy την 16η Οκτωβρίου 2020 στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπογράφτηκαν νέες συμφωνίες στο πλαίσιο των στενών αμυντικών δεσμών της Τουρκίας με την Ουκρανία.

Κατά την τελετή υπογραφής των συμφωνιών, ο κ. Erdogan τόνισε: «Η Τουρκία βλέπει την Ουκρανία ως βασική χώρα για τη δημιουργία σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή». Απαντώντας ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε ότι οι συμφωνίες άνοιξαν το δρόμο για «νέες ευκαιρίες».

Η συνεργασία στον αμυντικό κλάδο, πρόσθεσε, είναι «σημαντική για την ανάπτυξη της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης». Σε αυτή την σχέση προοπτικά συγκαταλέγεται και η ενεργειακή συνεργασία.

Η Ουκρανία σήμερα ξεχωρίζει ως ο κύριος εταίρος της Τουρκίας σε σειρά κρίσιμων στρατιωτικών τεχνολογιών, όπως turbo prop και diesel engine, avionics, drone, anti-ship and cruise πυραύλους, ραντάρ και συστήματα παρακολούθησης, διαστημικές και δορυφορικές τεχνολογίες, ρομποτικά συστήματα, ενεργά και παθητικά συστήματα θωράκισης και πυραυλοκινητήρες και συστήματα καθοδήγησης.

Η τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια με σημαντικές επιπτώσεις στη γεωπολιτική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε τη συνέχεια από το ιδιαίτερα αποκαλυπτικό άρθρο στο ibna.gr