Βασίλης Κεγκέρογλου: Το ΚΙΝΑΛ για τους στρατιωτικούς – Συνέντευξη «ποταμός» – Για πρώτη φορά βουλευτής τοποθετείται συνολικά στα θέματα προσωπικού

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδα του Κινήματος Αλλαγής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα άμυνας, τολμά σήμερα να απαντήσει στα ερωτήματα του Armyvoice.gr για το προσωπικό. Του θέσαμε γραπτά, ερωτήματα για θέματα προσωπικού, που σπάνια απαντώνται από πολιτικούς και σίγουρα όχι όλα μαζί.

Διαφήμιση

Παίρνει θέση για τα μισθολογικά θέματα, τα επιδόματα, τη νυχτερινή απασχόληση, το Σώμα Υπαξιωματικών, την απασχόληση συζύγων, την Εθνοφυλακή και γενικότερα τοποθετείται σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των στρατιωτικών

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Κυρία Ηλιάδη, πριν προχωρήσουμε στη συνέντευξη,
Επιτρέψτε μου να ευχηθώ χρόνια πολλά στις ένοπλες δυνάμεις, σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό τους και να σημειώσω ότι, το Κίνημα μας, ως δημοκρατικό και πατριωτικό κόμμα, έχει ως βασική προτεραιότητά του την Εθνική Άμυνα της χώρας.

Διαφήμιση

Στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) που αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη διασφάλιση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, αλλά και ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της διπλωματίας.

Πέρυσι καταψηφίσαμε την μείωση κατά 250 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και επικρίναμε τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και δυστυχώς δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις που ανάγκασαν στην άρον άρον τροποποίηση αύξησης του καλοκαιριού, αλλά και τη φετινή αύξηση του προϋπολογισμού.

Διαφήμιση

Παρακολουθούμε τα προβλήματα των ΕΔ και της αμυντικής βιομηχανίας ΕΑΒΙ, ελέγχουμε την κυβέρνηση στη βουλή, αλλά καταθέτουμε και προτάσεις που αναδιαμορφώνουμε με τους ειδικούς και τους εργαζόμενους, με επισκέψεις σε εργοστασιακούς φορείς της αμυντικής βιομηχανίας, σε μονάδες των ΕΔ, ερχόμενοι σε επαφή με την παραγωγική διαδικασία και τους εργαζόμενους, και αυτό θα συνεχιστεί με μεγαλύτερο ζήλο και ένταση.

Δίνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο προσωπικό των ΕΔ και της ΕΑΒΙ, τα προβλήματά του και τις ανησυχίες του και προτρέπουμε για λύσεις και τομές όπου απαιτείται.

Ειδικότερα, για τις ΕΔ, σε μία ιδιαίτερα ασταθή περίοδο όσον αφορά στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί για μας ύψιστης σημασίας προτεραιότητα, η στήριξη του έμψυχου δυναμικού των ΕΔ, ιδιαίτερα αυτού που υπηρετεί σε ευαίσθητες ακριτικές περιοχές.

Επίσης, για την ΕΑΒΙ, η οποία αποτελεί έναν σημαντικότατο εθνικό, τεχνικό και εργοστασιακό πυλώνα υποστήριξης των ΕΔ της Χώρας και καθίσταται επιβεβλημένη η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή της.

Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στο έργο των ΕΔ και της ΕΑΒΙ, που αποτελούν πυλώνα της Εθνικής Ισχύος της χώρας, και να στηρίζει την περαιτέρω βελτίωση της μαχητικής ικανότητας του αξιόμαχου των ΕΔ, όπως το έχει πράξει μέχρι τώρα.

Ερώτηση: Πέρασε σχεδόν ενάμιση χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει φέρει ένα νομοσχέδιο υπέρ του προσωπικού. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική για να βελτιώνεται η κυβέρνηση. Με ποιον τρόπο το Κίνημα Αλλαγής θα πιέσει για επίλυση προβλημάτων;

Κεγκέρογλου: Το προσωπικό των ΕΔ έδειξε ότι είναι προσηλωμένο στην αποστολή του. Το απέδειξε πρόσφατα και συνεχίζει να το δείχνει σηκώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία ψηλά.
Το χρέος της πολιτείας είναι να στηρίξει έμπρακτα το προσωπικό των ΕΔ δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το προσωπικό δεν θέλει «χαπάκια» που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά μια γερή δόση από το σωστό «εμβόλιο» που θα λύσει τα προβλήματα μια και καλή.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτάσεις, έχει προβάλλει λύσεις και προσπαθεί καθημερινά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να αναδείξει τα προβλήματα και να πιέσει την κυβέρνηση να δώσει λύσεις.

Υπάρχουν προβλήματα που δεν απαιτούν χρήματα και μπορούν να λυθούν με μια απλή τροποποίηση σχετικών νόμων ή και διαταγών των Γενικών Επιτελείων.

Για παράδειγμα, πρόσφατα, εγώ προσωπικά κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για ένα θέμα διαδικαστικό που αφορούσε στην κύρωση πινάκων για την προαγωγή μιας μερίδας Αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ τάξης 1992(καταταγέντες 1990). Είναι ένα απλό θέμα που προκαλεί εκνευρισμό σε 650 περίπου Αξιωματικούς εδώ και ένα χρόνο.

Ε, λοιπόν, ακόμη και για ένα τέτοιο διαδικαστικό θέμα η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο στάθηκε ανίκανη να δώσει λύση. Το είχαμε επισημάνει, ως Κίνημα Αλλαγής, τον Μάϊο με ερώτηση βουλευτή μας.

Τελικά, πήραμε θετική απάντηση (ευχολόγιο), αλλά τα στελέχη ακόμη βράζουν περιμένοντας την υλοποίηση της υπόσχεσης. Δεν το αφήνουμε, φυσικά θα το παρακολουθούμε μέχρι να δοθεί λύση.

Πρέπει να επισημάνω ότι στην κυριολεξία έχουμε βομβαρδίσει την κυβέρνηση με πληθώρα ερωτήσεων και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε για να δοθεί λύση.

Το Κίνημα Αλλαγής, δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε, κατέθεσε και τροπολογία στη Βουλή κατά την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την οποία δινόταν δίκαιη λύση σε χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν παρατηρηθεί.

Δηλαδή, δινόταν λύση:

α. Στην διακριτική μεταχείριση που επήλθε από την εφαρμογή του ν.3865/2010 για τα στελέχη που εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις από 1-7-1990 έως 31-12- 1992.

β. Στην αύξηση που επήλθε στο κόστος για αναγνώριση των τριών συντάξιμων ετών του άρθρου 22 παρ. 4 του ν.3865/2010 με την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016. Με τον νόμο αυτό, η εξαγορά έγινε απαγορευτική και επί της ουσίας έχει καταστήσει τον νόμο ανενεργό.

γ. Στη θεραπεία των στρεβλώσεων και διχογνωμιών που προήλθαν με την ψήφιση του ν.4609/19και ειδικότερα του άρθρου 11, με το οποίο παρεχόταν η δυνατότητα εξαγοράς μιας επιπλέον πενταετίας στα στελέχη των ΕΔ πέραν αυτών της «Μάχιμης Πενταετίας».

Σκοπός μας ήταν να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία, αλλά ταυτόχρονα και δημοσιονομικός χώρος να ανοίξει για νέες προσλήψεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επέλεξε τη μη αποδοχή της εν λόγω τροπολογίας.

Το Κίνημα Αλλαγής παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο χώρο των ΕΔ.
Βασικός μας στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων των στελεχών ώστε να μπορούν να εκτελούν αναπόσπαστα την αποστολή τους.

Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και θα γίνουμε «στενός κορσές» στην κυβέρνηση ώστε να δοθεί λύση σε όλα. Για τα περισσότερα το Κίνημα Αλλαγής έχει υποβάλει ερωτήσεις λαμβάνοντας απαντήσεις που δεν ικανοποιούν προπάντων τα στελέχη μας και για τον λόγο αυτόν έχουμε ζητήσει και ελπίζω σύντομα να γίνει μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή και σας παραθέτω τη θεματολογία:

1. Μεταθετικότητα στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ:
– Συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών των ΕΔ.
– Καθορισμός πλαισίου για τον ορισμό μετάθεσης των συζευγμένων στελεχών των ΕΔ.
– Μεταθετικότητα στρατιωτικών που τα τέκνα τους φοιτούν στην Β΄ και Γ΄ λυκείου.
– Συγκρότηση Συμβουλίων Μεταθέσεων – Ενδικοφανείς Προσφυγές. (Πρόκληση συζήτησης για σύσταση και οργάνωση δευτεροβάθμιου οργάνου Εξέτασης των Ενδικοφανών προσφυγών).
– Μοριοδότηση Διαζευγμένων Στελεχών.
– Τροποποίηση ΠαΔ (Πάγιας Διαταγής) 4-25/2005/ΓΕΣ. «Χρόνος Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας» σε συνάρτηση με τον ν. 3883/2010 ώστε να αυξηθούν οι θέσεις που θα δύναται το προσωπικό να εκτελεί Χρόνο Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας.
– Μεταθετικότητα προσωπικού που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες (με τέκνα ΑΜΕΑ κλπ), τριτέκνων, πολυτέκνων, με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας χωρίς όμως μετά την τριετία να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις.

2. Στέγαση Στρατιωτικού προσωπικού – πρόγραμμα κατασκευής ΣΟΑ – ΣΟΜΥ – ΣΟΕΠΟΠ.

3. Υγειονομική περίθαλψη. Πρόταση τροποποίησης του πδ 432/83. (Το υπόψη πδ, στο οποίο βασίζεται η υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών, χρήζει εκσυγχρονισμού).

4. Δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ως Ταξιδιωτικά έγραφα.

5. Αποκατάσταση ιεραρχικής ομαλότητας για Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ κρινόμενων κατά το ν. 2439/1996.

6. Συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών).

7. Καθορισμός κριτηρίων μοριοδότησης για θέσεις εξωτερικού με βάθος 10ετίας χωρίς αλλαγή.

8. Ρύθμιση Μισθολογικών κλιμακίωνΑξιωματικών προερχομένων από τον θεσμό των ΕΜΘ (Εθελοντών Μακράς Θητείας).

9. Καθορισμός αντικειμενικών κριτηρίων για τους στρατιωτικούς που επιθυμούν να παραμείνουν ως ΕΟΘ (Εκτός Οργανικών Θέσεων) μετά την αποστρατεία τους.

10. Έκδοση προεδρικού διατάγματος για την αύξηση της Ημερήσιας αποζημίωσης «Δαπάνες μετακίνησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας» (εκκρεμεί από το 2015).

11. Χορήγηση στολών και εξοπλισμού νέου τύπου στο προσωπικό.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος της μαχητικής ικανότητάς τους, και ως εκ τούτου σ’ αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης λαμβάνει από το προσωπικό βαθμολογία κάτω από τη βάση.

Νυχτερινή Αποζημίωση

EΡΩΤΗΣΗ: Ας δούμε μερικά προβλήματα από τα πιο χαρακτηριστικά: Νυχτερινή αποζημίωση. Θεσμοθετήθηκε το 2017 και δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί. Είναι σύγχρονη δουλεία. Δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή παίρνουν διαφορετικές απαντήσεις από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Ποια η θέση σας;

Κεγκέρογλου: Ένα ακόμη θέμα που η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να δώσει λύση και βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2017, όπως και η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την αύξηση της Ημερήσιας αποζημίωσης «Δαπάνες μετακίνησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας» που εκκρεμεί από το 2015.

Αλλά ας δούμε τι συμβαίνει με την καθυστέρηση της έκδοσης ΚΥΑ μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 127 Δ.β του ν. 4472/17.

Εδώ παίζεται ένας αγώνας Πινγκ Πονγκ μεταξύ των δύο υπουργείων, με το μπαλάκι να έχει τελικά χαθεί χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να μπει γκολ.

Εδώ πραγματικά ζούμε την πλήρη γελοιοποίηση του επιτελικού κράτους. Πραγματικά πληθώρα ερωτήσεων σε κοινοβουλευτικό έλεγχο με απαντήσεις «copypaste» με τα δύο υπουργεία να πετάνε πραγματικά το μπαλάκι των ευθυνών το ένα στο άλλο.

Τα στελέχη βρίσκονται στα δικαστήρια και το παράδοξο εδώ είναι η ευκολία με την οποία δίνονται οι αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης, νομίζω πρόσφατα δόθηκε η 5ηαναβολή.

Πρέπει η κυβέρνηση τελικά να κυβερνήσει και να τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Ψίχουλα χαρακτήριζε ο τότε (2017) τομεάρχης άμυνας της ΝΔ, κ. Κικίλιας, την αποζημίωση των 2,77/ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Σίγουρα τα στελέχη περιμένουν τα δεδουλευμένα από το 2017, αλλά και κάτι περισσότερο από τα «ψίχουλα».

Εμείς θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση έρθει στην Βουλή, με θετικό πρόσημο, αρκεί να συνοδεύεται με εμπεριστατωμένη τεχνοοικονομική μελέτη που θα καθορίζει τους πόρους για τη δυνατότητα διαχρονικά της εν λόγω δίκαιης παροχής.

Και όλο αυτό για να αποφύγουμε φωτοβολίδες, όπως αυτή που άφησε η προηγουμένη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που νομοθετούσε χωρίς την ύπαρξη κονδυλίων.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να ορισθεί ελάχιστος και μέγιστος αριθμός ωρών που θα δικαιούνται ανά βαθμό τα στελέχη και να μπει έτσι και ένα τέλος στον αυθαίρετο αριθμό των υπηρεσιών που εκτελούν οι στρατιωτικοί.

Μισθολόγιο

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελευταία, όλο και πιο συχνά καταγράφεται η ανάγκη στα στελέχη να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής και να παίρνουν ως αποζημίωση ένα «χαρτζιλίκι», το οποίο ενδεχομένως δεν καλύπτει καν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την απουσία τους από την οικογένεια. Δεδομένου ότι αυτό μάλλον θα συνεχιστεί για μακρό χρονικό διάστημα, πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα πιο δίκαιο σύστημα αμοιβών;

Κεγκέρογλου: Η Κυβέρνηση δεν κατάφερε πρόσφατα και συγνώμη για την έκφραση να χωρίσει μια μπάλα άχυρο. Παρόλο που έδωσε αυτό το «χαρτζιλίκι», όπως ορθά το χαρακτηρίσατε, προκάλεσε την αγανάκτηση του προσωπικού του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), οι οποίοι έλαβαν το μικρότερο ποσό σε σχέση με τους άλλους δύο Κλάδους των ΕΔ.

Αλλά εδώ πρέπει να θυμίσω ότι, τα στελέχη του ΣΞ δεν έχουν λάβει ακόμη την αποζημίωση για την εκτέλεση υπηρεσιών σε ημέρες αργίας του έτους 2018, ενώ οι άλλοι δύο κλάδοι την έχουν ήδη λάβει.

Υπεύθυνος σίγουρα είναι και ο ΥΦΕΘΑ, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και δεν κατόρθωσε αυτό που οι άλλοι δυο Αρχηγοί κατάφεραν.

Η άποψη του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι οι Στρατιωτικοί δεν χρειάζονται «χαρτζιλίκι», αλλά λήψη μόνιμων μέτρων αύξησής του εισοδήματός τους.

– Ρύθμιση της αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης.
– Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης στο ύψος των 40 ευρώ/ημέρα ώστε να εναρμονιστεί με ότι ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Στεγαστικό

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι συχνές μεταθέσεις του προσωπικού δημιουργούν και ανάγκες για προσφορά στέγης από την πλευρά της υπηρεσίας. Όμως διαπιστώνουμε σχετικά χαμηλό ποσοστό στελεχών που τους παρέχεται στέγη σε Έβρο και νησιά. Το οικιστικό πρόβλημα διογκώνεται με την ενίσχυση των δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές. Ποιες λύσεις προτείνετε;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί επί τα 40 έτη υπηρεσίας τους είναι αυτό της στέγασης.

Το κόστος για την πληρωμή ενοικίου από ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος είναι πλέον δυσβάστακτο. Εμείς, η πολιτεία, αναγκάζουμε τον στρατιωτικό να μετακινείται συνεχώς για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών έως και τα τελευταία έτη της καριέρας του.

Δεν είναι δυνατόν από την μια οι αποδοχές του να είναι συνεχώς μειούμενες και από την άλλη να υποχρεώνεται να διαθέτει από τον μισθό του περίπου και το 1/3 για την πληρωμή ενοικίου.

Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν περιπτώσεις, σε τουριστικές περιοχές όπου η διάθεση σπιτιών για ενοικίαση είναι παντελώς περιορισμένη(είσοδος νέων μορφών διάθεσής σπιτιών από τους ιδιοκτήτες μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης).

Η αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών ΣΟΑ – ΣΟΜΥ – ΣΟΕΠΟΠ με τον σχεδιασμό ενός νέου οικιστικού προγράμματος ανοικοδόμησης κατοικιών με κονδύλια του ΥΠΕΘΑ είναι απαραίτητη όσο ποτέ πλέον.

Μια ακόμη λύση θα ήταν η παραχώρηση κενών χώρων, κλειστά στρατόπεδα, σε τοπικούς φορείς που τα ζητούν επίμονα, με ανταπόδοση την κατασκευή υπέρ των στελεχών ενός αριθμού νέων κατοικιών.

Επίσης, πρέπει να εξεταστεί ένα σχέδιο μακροχρόνιας μίσθωσης ξενοδοχειακών μονάδων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα άγαμα στελέχη με χαμηλό αντίτιμο.

Έως την πλήρη επίλυση του στεγαστικού προβλήματος θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής η διάθεση ενός επιδόματος ενοικίου για κάποιο χρονικό διάστημα στα στελέχη εκείνα που υπηρετούν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν καθόλου στρατιωτικά οικήματα.

Απασχόληση συζύγων

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι η απασχόληση των συζύγων, ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς, όπου υπάρχουν πολλές μεταθέσεις. Σπάνια η σύζυγος μπορεί να βρει εργασία. Έχει το Κίνημα Αλλαγής προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα;

To ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό το οποίο βλέποντας το πρόβλημα θεσμοθέτησε την συνυπηρέτηση των στρατιωτικών, όταν έχουν συζύγους που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στήριξε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που διευκόλυνε τις οικογένειες των στελεχών.

Η μείωση του αριθμού των μεταθέσεων με τον ορισμό δίκαιων κριτηρίων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό θα διευκολύνει τις συζύγους των στρατιωτικών που αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Η δυνατότητα παραμονής επί μακρόν σε μια φρουρά επιθυμίας του στελέχους που η/ο σύζυγος του εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα εφόσον δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι υπηρεσιακοί λόγοι για την μετακίνηση του θα πρέπει να εξεταστεί.

Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά από διακλαδική επιτροπή το αμετάθετο όλων των στελεχών μετά τα 30 έτη υπηρεσίας.

Τέλος, θα πρέπει να εξετάσουμε το μοντέλο των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου(supermarket, ηλεκτρικά είδη κλπ) που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά για την απορρόφηση των συζύγων για εργασία και την μετακίνηση αυτών ταυτόχρονα με τον σύζυγο εφόσον διαθέτουν εκεί κατάστημα.

Σώμα Υπαξιωματικών

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σώμα Υπαξιωματικών. Ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του, στα πρότυπα του αμερικανικού στρατού. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Ποια η θέση σας;

Κεγκέρογλου: H κάθε χώρα έχει ένα μοντέλο οργάνωσης του στρατού της.
Η βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ είναι ένα μέρος αυτής της οργανωτικής δομής. Επάνω σε αυτή την οργάνωση βασίστηκαν και οι ΠΟΥ (πίνακες οργάνωσης) των μονάδων.

Ανάλογο είναι το πλήθος των νομοθετικών ρυθμίσεων που απαιτείται να υλοποιηθούν για την τροποποίηση του καθεστώτος. Η συνύπαρξη παλαιάς και νέας κατάστασης στελέχη με τα όποια εμφανιζόμενα προβλήματα διοικητικής υπαγωγής τους. Το σημαντικότερο όμως είναι η κουλτούρα των ΕΔ που πρωτίστως πρέπει να υπερκεραστεί.

Οποιαδήποτε μεμονωμένη ενέργεια και απόφαση χωρίς μια συνολική στόχευση και αναδιοργάνωση του υπάρχοντος συστήματος διοίκησης και οργάνωσης δεν είναι απλώς πυροτέχνημα αλλά προσφέρει αναταραχή και κακή υπηρεσία στην ομαλή λειτουργία του στρατεύματος.

Προκαλεί αναταραχή στο προσωπικό άγχος και εκνευρισμό, κάτι που το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι είναι αχρείαστο, ιδιαίτερα στις μέρες που ζούμε.

Το να παίρνεις ιδέες από άλλους στρατούς δεν είναι κακό, το να θέλεις όμως να τις προσαρμόσεις αυτούσιες χωρίς διαβούλευση, χωρίς να λαμβάνεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και τις ανάγκες του στρατεύματος της χώρας σου, είναι μία προχειρότητα.

Μία προχειρότητα σαν αυτή του σχεδίου κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων, όπου εν τέλει εμπλέκει τις επιχειρησιακές μονάδες με την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων.

Άραγε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Γενικά Επιτελεία έβγαλαν τα συμπεράσματα τους από την πρόσφατη κρίση στον Έβρο όταν οι μονάδες πρώτης γραμμής έπρεπε να διαχειριστούν ταυτόχρονα τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και να διεξάγουν κατάταξη – εκπαίδευση νεοσυλλέκτων;
Ας αφήσουν κάποιοι τις ιδεοληψίες τους κατά μέρος.

Το στράτευμα θέλει ηρεμία και συνοχή για να επιτελέσει αναπόσπαστο το έργο του.

Εθνοφυλακή

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εθνοφυλακή: Το κυβερνητικό σχέδιο για ίδρυση ταγμάτων εθνοφυλακής σε περιοχές πέραν των συνόρων προχωράει αθόρυβα. Βλέπετε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία τους σε περιοχές όπως η Πάτρα ή η Αθήνα;

Κεγκέρογλου: Η ύπαρξη μιας οργανωμένης και εκπαιδευμένης εθνοφυλακής, η οποία θα μπορεί αναλόγως των συνθηκών να λαμβάνει συγκεκριμένες αποστολές προς τη διασφάλιση κλειστών ζωτικών χώρων, αλλά και την επιτήρηση μείζονων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά ίσως και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο ενός σχεδίου παλλαϊκής άμυνας είναι ορθό.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ο εν ισχύ ν.1295/82, περί Εθνοφυλακής, που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αναφέρεται ότι η Εθνοφυλακή συγκροτείται ως οργανική δύναμη του ΣΞ για την ενίσχυση και υποβοήθηση στην ειρήνη, στην επιστράτευση και στον πόλεμο των ΕΔ στην εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ οργανώνεται σε μονάδες στα σύνορα και στα νησιά, αλλά και στο εσωτερικό με ανάλογη στελέχωση.

Η αποστολή της Εθνοφυλακής εν γένει είναι η συμβολή της στην άμυνα της χώρας, η ενίσχυση και υποβοήθηση των ΕΔ στην εκπλήρωση της αποστολής τους, αλλά και η συμβολή της στην παθητική άμυνα και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (πυρκαγιές, σεισμοί, θεομηνίες κλπ).

Πέραν αυτού, ο ρόλος τον οποίο μπορεί να αναλάβει μια οργανωμένη εθνοφυλακή στο πλαίσιο της προστατευτικής ασφάλειας, αλλά και των ασύμμετρων απειλών στο σύγχρονο πεδίο της μάχης είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί, να νομοθετηθεί και να υλοποιηθεί.

Ο ρόλος της εθνοφυλακής σε πολλές χώρες είναι και η διασφάλιση του περίκλειστου των πόλεων.

Γενικά, η άποψη του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι οργανωμένες μονάδες εθνοφυλακής ανά την Ελλάδα με συγκεκριμένη δομή και αποστολή θα συμβάλουν στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της παλλαϊκής άμυνας.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ξανά ότι το Κίνημα Αλλαγής, διακατεχόμενο από βαθιά πατριωτικά αισθήματα, έχει ως στόχο την επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των ΕΔ και την επίλυση όλων των προβλημάτων των στελεχών ώστε οι ΕΔ της χώρας να εξασφαλίζουν την απαραίτητη αποτρεπτική ικανότητά τους από την περίοδο της ειρήνης, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα δυνατό διπλωματικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης, αλλά και την κατάλληλη κατασταλτική δυνατότητα σε περίοδο κρίσης και πολέμου για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

This post was published on 22 Νοεμβρίου, 2020