Διαδοχή Ερντογάν: Ο αθέατος πόλεμος της Τουρκίας και η Ελλάδα – Τι έρχεται μετά το τέλος της εξουσίας του Τούρκου προέδρου στην ευρύτερη περιοχή

Του Σωτήρη Σιδέρη στο omegapress.gr

Ήδη η πολιτική , οικονομική και εν μέρει η κοινωνική συζήτηση στην Τουρκία επικεντρώνεται στο ποιος θα διαδεχθεί τον Ερντογάν. Όσο και αν ο ίδιος δεν θέλει να γίνεται η παραμικρή συζήτηση, οι κινήσεις του προδίδουν έκδηλη ανησυχία, ενώ πολλοί και φιλόδοξοι πολιτικοί, σύμβουλοι, υπουργοί και συνεργάτες αλλά και αντίπαλοί του έχουν αρχίσει να συνωστίζονται στον μακρύ κατάλογο των υποψηφίων διεκδικητών της εξουσίας, αν και κανείς δεν τολμά να εκδηλωθεί δημόσια.

Η διαδοχή είναι ένα τεράστιο ζήτημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή και κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν το μέγεθος, την ένταση και την επόμενη ημέρα. Που αφορά και την Ελλάδα φυσικά.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του τους αρμούς και την αρχιτεκτονική της εξουσίας του.

Η συγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου, μια μεταρρύθμιση που ενορχήστρωσε και εφάρμοσε για να ταιριάζει με τις φιλοδοξίες του, τώρα αποδεικνύεται χρήσιμη για τον ίδιο, αλλά η πολιτική σκηνή, όπως και η αυλή του ήδη βρίσκονται σε αναβρασμό, επισημαίνουν καλά ενημερωμένοι διπλωμάτες σε κατ ιδίαν συζητήσεις. Με ένταση διεξάγονται οι σχετικές συζητήσεις και μεταξύ των ξένων διπλωματών στην Άγκυρα.

Είναι κοινό μυστικό στην τουρκική πρωτεύουσα, στα κόμματα και στις ξένες διπλωματικές αποστολές ότι η εξουσία του Ερντογάν οδεύει προς το τέλος της. Ο ίδιος φοβάται για πολλά και διατηρεί υπό τον έλεγχό του τους πάντες και τα πάντα και εντείνει τις διώξεις των επικριτών του.

Φοβάται ότι οι αντίπαλοί του θα τον κυνηγήσουν για τον παράνομο πλουτισμό της οικογένειάς του, για πλήθος σκανδάλων, για τις διώξεις και τον αυταρχισμό.

Οι φυλακές είναι γεμάτες πολιτικούς κρατούμενους, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι μετά τον Ερντογάν , όποιος και να τον διαδεχθεί θα είναι εύκολη λεία, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο διάδοχος του Ερντογάν στο ΑΚΡ δεν θα έχει λαική στήριξη ή αν η διαδοχή εξελιχθεί ομαλά. Διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν αδύνατον να εξελιχθεί ομαλά η μετά Ερντογάν εποχή.

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δυσκολεύεται , λόγω χαρακτήρα να επιλέξει και να στηρίξει κάποιον δημόσια ωθεί πολλούς σε αγώνα δρόμου.

Ο γαμπρός του Αλμπαϊράκ που κατηγορείται ότι είναι υπεύθυνος για την οικονομική κρίση , αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο , είτε κάποια στιγμή τον στηρίξει ο Ερντογάν, είτε όχι.

Αν τον στηρίξει θα συσπειρωθούν όλοι εναντίον του γιατί τον θεωρούν ανίκανο και αλαζονικό και ότι οφείλει την παρουσία του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας αποκλειστικά στον γάμο του με την κόρη του Τούρκου Προέδρου.

Ωστόσο ο Ερντογάν διατηρεί υπό τον έλεγχό του κράτος και παρακράτος, οπότε διαμορφώνεται ένα ρευστό σκηνικό. Ο υπουργός Εσωτερικών Σοιλού φέρεται επίσης να έχει πρόθεση να είναι παρών στην κούρσα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Νταβούτογλου , ο πρώην Πρόεδρος Γκιούλ, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου και αρκετοί ακόμη θα διεκδικήσουν ρόλο , είτε δημιουργώντας συμμαχίες μεταξύ τους και διανείμουν τους ρόλους, είτε ανταγωνιζόμενοι.

Η Ελλάδα στη δίνη των εξελίξεων

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κεμαλική αντιπολίτευση που πνέει τα λοίσθια εδώ και χρόνια με κάποιο τρόπο θα ανασυγκροτηθεί. Νέα κόμματα θα ιδρυθούν, νέα πρόσωπα θα εμφανιστούν.

Το ερώτημα είναι αν η νέα κατάσταση και τα πρόσωπα θα διαμορφώσουν ένα κλίμα ρεβανσισμού ή θα ασκήσουν πολιτική γέφυρας με το σύστημα Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά θα τερματίσει την πολιτική του σταδιοδρομία το 2023 με τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, εμφανιζόμενος ως μεγάλος ηγέτες της χώρας.

Ο Κεμάλ ίδρυσε το κράτος, αλλά ότι του απέμεινε από την οθωμανική αυτοκρατορία , ενώ ο Ερντογάν θα μιλήσει για επέκταση, κόντρα στην συνθήκη της Λωζάννης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο omegapress.gr