Επιχείρηση IRINI: Αιχμές για τον ρόλο της Τουρκίας στη νηοψία από αξιωματούχο της ΕΕ – Δεν ολοκληρώθηκε γιατί υπήρξε η τουρκική παρέμβαση

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με το επεισόδιο που έλαβε χώρα ανοιχτά της Λιβύης πριν από μερικές μέρες, με την «αποτυχημένη» νηοψία που επιχείρησαν ευρωπαϊκές δυνάμεις σε τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της επιχείρησης IRINI.

Διαφήμιση

Παρά το γεγονός ότι έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι για το εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε μια ακόμα διάσταση στο «διπλωματικό» θρίλερ με την Τουρκία.

Επιχείρηση IRINI: Δεν ολοκληρώθηκε η νηοψία λόγω Τουρκίας

Η επιχείρηση «Irini» δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την επιθεώρηση στο τουρκικό πλοίο την περασμένη Κυριακή καθώς υπήρξε διακοπή από την τουρκική πλευρά, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για το θέμα στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Μέχρι τη στιγμή της διακοπής της επιθεώρησης, δεν βρέθηκε τίποτα που να ήταν παράνομο. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση γιατί υπήρξε διακοπή από την τουρκική πλευρά» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Διαφήμιση

Παράλληλα, επισήμανε ότι την περασμένη Τρίτη «υπήρξε δήλωση η οποία εξηγούσε την κατάσταση, τη θέση μας σχετικά με την επιχείρηση «Irini», σχετικά με την επιθεώρηση και το περιστατικό της περασμένης Κυριακής» και προσέθεσε ότι «εάν η «Irini» κάνει κάτι στο πλαίσιο της επιχείρησής της στέλνεται αναφορά σε μία επιτροπή ειδικών στον ΟΗΕ. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση

This post was published on 27 Νοεμβρίου, 2020