Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία: Η κρίση και η Ελλάδα που υποβαθμίζεται – Η γεωπολιτική σκακιέρα στα Βαλκάνια αποκτά νέα δυναμική

Του Σωτήρη Σιδέρη στο omegapress.gr

Στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ως προς την Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ο τυχοδιωκτικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ έναντι της γειτονικής χώρας και κυρίως έναντι του ελληνικού λαού.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικά συνεπής θα έπρεπε να απαιτήσει όχι την ακύρωση, αυτή η θέση δεν υφίσταται προ πολλού, αλλά «βελτιώσεις» στην συμφωνία των Πρεσπών όπως διατείνεται ότι επιδιώκει.

Φυσικά δεν θα το κάνει γιατί δεν επιδιώκει καμία αλλαγή. Αντίθετα είναι η Βουλγαρία πλέον που θέτει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων προτάσσοντας ως βασικό αίτημα την μακεδονική γλώσσα που δεν αναγνωρίζει, παραβιάζοντας μάλιστα την διμερή συμφωνία με τα Σκόπια και ήταν η σημαία και η κορώνα της ΝΔ.

Βουλγαρία: Εθελοντική στρατιωτική θητεία και πρόσληψη στο Στρατό
Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία: Η κρίση και η Ελλάδα που υποβαθμίζεται

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός και ορισμένα παραληρούντα στελέχη του γύρω από το ζήτημα της γλώσσας είχαν ξεσηκώσει θύελλα ως αντιπολίτευση. Τώρα όμως η κυβέρνηση, αν ήθελε, θα μπορούσε να συμπαραταχθεί με τη Βουλγαρία, αλλά δεν το θέλει αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο καιροσκοπική είναι η πολιτική της..

Αλλά , ακόμη και τώρα όμως όσοι από το λεγόμενο μπλοκ Σαμαρά που σιωπούν,, θέλουν να έχουν μια ευπρεπή πολιτική υπόσταση , οφείλουν είτε να παραιτηθούν είτε να ζητήσουν συγνώμη.

Σημειώνεται επίσης ότι η υπογραφή μιας συμφωνίας δεν εμποδίζει κανένα κράτος στον κόσμο να την υπονομεύσει ή να την ακυρώσει. Και η Βουλγαρία έχει υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία και τώρα την παραβιάζει.

Στα Σκόπια επικρατεί ανησυχία , στην Αθήνα σιωπή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την κυβέρνηση έναντι της Βουλγαρίας με την σιωπή της. Καλώς από μία άποψη γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει έναν ρόλο στα Βαλκάνια , αλλά όχι από μια κυβέρνηση που έχει αναγάγει τον καιροσκοπισμό σε διπλωματική βίβλο.

Ούτε η Αλβανία

Το πράσινο φως θα δώσει η κυβέρνηση και στην Αλβανία, χωρίς να έχει προηγηθεί η ψήφιση του νόμου για τον αυτοπροσδιορισμό της ελληνικής μειονότητας, που ήταν προαπαιτούμενο από τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Σε πρώτη φάση ο Μητσοτάκης αναδιπλώθηκε από την ρητή θέση του στη ΔΕΘ το 2019 ότι , η Αλβανία δεν θα πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων αν πρώτα δεν ψηφίσει το νόμο.

Τώρα σωπαίνει και στην τελική απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές και ενώ στην Ελλάδα έχει απλωθεί ένα πέπλο σιωπής με βασικούς πρωταγωνιστές τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και φυσικά χωρίς να έχει ικανοποιηθεί το αρχικό ελληνικό αίτημα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί με την αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, την οποία κανείς δεν πρέπει να παίρνει σοβαρά .

Πως ότι λέγεται και ότι εξαγγέλλεται αφορά την εκλογική τακτική, το πελατειακό σύστημα και όχι τη χώρα, την αξιοπιστία της , τις αρχές της και το ειδικό βάρος που πρέπει να έχει ένα κράτος στο διεθνές στερέωμα. Κατά συνέπεια δεν είναι υπερβολή, ούτε συνιστά ύβρη η κατηγορία για καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό, αλλά αποδίδει την πραγματικότητα.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στο omegapress.gr