Στα Βαρώσια σήμερα ο Ερντογάν: Πρόκληση και στο βάθος προσάρτηση - Πού αποσκοπεί η εμφάνισή του στα Κατεχόμενα με τους γκρίζους λύκους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εταίρο του ηγέτη του κόμματος των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί καθώς και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να αφιχθεί στις 11:00 το πρωί στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, το οποίο θα κλείσει για να εξυπηρετήσει μόνο το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος.

Στα Βαρώσια σήμερα ο Ερντογάν: Πρόκληση και στο βάθος προσάρτηση

Τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και η ψευδοκυβέρνηση επενδύουν πολλά στην επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Με ένα προκλητικό και καλοστημένο show ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να στείλει το μήνυμα ότι θεωρεί την κατεχόμενη Κύπρο ως την 82η επαρχία της χώρας του. Ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν οι τοποθετήσεις του, μέσα από τις οποίες σκοπεύει να αναφερθεί εκτενώς στους άρρηκτους δεσμούς της Άγκυρας με το κατοχικό μόρφωμα. Ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και κυρίως οικονομικούς.

Πρωταρχικό μέλημα του -εν μέσω του κύματος διαδηλώσεων εναντίον του- είναι να υπενθυμίσει πως η Τουρκία είναι ο μοναδικός «αιμοδότης» της οικονομίας του ψευδοκράτους.

Για αυτό και θα αναφερθεί σε συγκεκριμένα έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τη χώρα του, όπως το νοσοκομείο αναφοράς που πρόκειται να εγκαινιάσει αύριο. Και οι πληροφορίες λένε πως δεν θα περιοριστεί σε όσα έχουν ήδη πάρει σάρκα και οστά, αλλά θα εξαγγείλει μια σειρά από νέα έργα.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο αναμένεται να σταθεί είναι αυτό των φυσικών πόρων. Μασώντας την καραμέλα των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και συμφερόντων της Τουρκίας, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες έκνομες ενέργειες του στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτές που (μόνον) ο ίδιος θεωρεί ότι απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Από τα κατεχόμενα σκοπεύει να επαναλάβει την πρόταση του για τη διεξαγωγή μιας περιφερειακής συνόδου, με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους, δήθεν για επίλυση των διαφορών στους τομείς των θαλάσσιων συνόρων και της ενέργειας.

Πολλά έχει να πει και για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σχεδιάζει να εξαπολύσει μια νέα χυδαία επίθεση εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, επιρρίπτοντας της όλες τις ευθύνες για τα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων. Και αφού επαναλάβει τη θέση ότι η ομοσπονδία έχει «πεθάνει», θα τοποθετηθεί ανοιχτά για λύση δύο κρατών που θα ζουν δίπλα – δίπλα. Κάτι που θεωρεί ότι συμβαίνει ήδη στο νησί.

Βαρώσια Αμμόχωστος
Στα Βαρώσια σήμερα ο Ερντογάν: Πρόκληση και στο βάθος προσάρτηση - Πού αποσκοπεί η εμφάνισή του στα Κατεχόμενα με τους γκρίζους λύκους

Από τα πανηγύρια, στα Βαρώσια για κεμπάπ

Ο Ερντογάν που θα φτάσει στα κατεχόμενα λίγο πριν το μεσημέρι, θα συμμετάσχει στα προκλητικά πανηγύρια για την μαύρη επέτειο, τα οποία θα κορυφωθούν στις 12:30 με την στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ. Αμέσως μετά θα πάει στα Βαρώσια για τη μεγάλη… παράσταση και εν συνεχεία, το απόγευμα, θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο κορωνοϊου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Οι κατοχικές αρχές δηλώνουν πως στην περίκλειστη πόλη τα πάντα είναι έτοιμα για την υποδοχή του Ερντογάν. Μόλις μερικές ημέρες ήταν αρκετές για τη μετατροπή των Βαρωσίων στο λεγόμενο «εθνικό πάρκο».

Έγινε καθαρισμός οδικών αρτηριών, σχεδιάστηκε ακόμη ένα σημείο διέλευσης, κατασκευάστηκε χώρος ενοικίασης ποδηλάτων και έγινε τοπιοτέχνηση. Εκατοντάδες δέντρα και φυτά «φύτρωσαν» μέσα σε μια εβδομάδα. Στην παραλία τοποθετήθηκε ένα μπουφέ και τραπεζάκια. Εκεί όπου ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάτσει για να γευματίσει μαζί με τον Ερσίν Τατάρ, τρώγοντας κεμπάπ.

Ο κατοχικός ηγέτες λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν στα κατεχόμενα, μίλησε ξανά για λύση δύο κρατών. «Αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας» είπε.

Στα Βαρώσια σήμερα ο Ερντογάν: Πρόκληση και στο βάθος προσάρτηση - Πού αποσκοπεί η εμφάνισή του στα Κατεχόμενα με τους γκρίζους λύκους
Στα Βαρώσια σήμερα ο Ερντογάν: Πρόκληση και στο βάθος προσάρτηση - Πού αποσκοπεί η εμφάνισή του στα Κατεχόμενα με τους γκρίζους λύκους

Πρόκληση άνευ προηγουμένου

Άνευ προηγουμένη πρόκληση χαρακτηρίζει την παρουσία Ερντογάν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια ανακήρυξης του ψευδοκράτους αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η Κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση υπογράμμισε, ότι μεταξύ άλλων υπονομεύουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και στην προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας « την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Δύσκολοι καιροί για… σουλτάνους

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια. Ο σουλτάνος δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τους χιλιάδες Τουρκοκύπριους διαδηλωτές που διοργανώνουν δυναμική κινητοποίηση εναντίον του

Οι κατοχικές αρχές θεωρούν ότι η σωματική του ακεραιότητα δεν πρέπει κινδυνεύσει και για αυτό καταρτίστηκε ένα μελετημένο πλάνο, βάσει του οποίου θα εκκενωθούν ολόκληρες περιοχές και το παράνομο αεροδρόμιο δεν θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για το κοινό.

Παράλληλα, δεν… πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο και η υγεία του Ερντογάν. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το ψευδοκράτος ζήτησε από όσους θα βρίσκονται στο ίδιο τετράγωνο με τον Ερντογάν να κάνουν τεστ για κορωνοϊό!