Αμερικανικές φρεγάτες: «Επιταγή» 5 δισ. στις ΗΠΑ & εκσυχρονισμός ΜΕΚΟ χωρίς διαγωνισμό! Όλα προχωρούν με διακρατικές συμφωνίες και απ’ ευθείας ανάθεση

Επιταγή €5 δισ αναμένεται να πληρώσει στις ΗΠΑ ο Έλληνας φορολογούμενος για το εξοπλιστικό  «πακέτο» στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών του περασμένου Σεπτεμβίου καθώς παίρνει όλο το «πακέτο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει συγκεκριμένα: «Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.

Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ».

Ήδη από το ύφος της εξαγγελίας, το Armyvoice.gr είχε γράψει ότι η Ελλάδα στρέφεται στις αμερικανικές φρεγάτες. 

Και όλα δείχνουν ότι επιβεβαιωθήκαμε. Σύμφωνα με τις πληφορορίες οι αμερικανοί θα πάρουν και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ με πιθανό ανάδοχο την Lockheed Martin Canada.

Αμερικανικές φρεγάτες: «Επιταγή» 5 δισ. στις ΗΠΑ -Εκσυχρονισμός ΜΕΚΟ
Αμερικανικές φρεγάτες: «Επιταγή» 5 δισ. στις ΗΠΑ -Εκσυχρονισμός ΜΕΚΟ

Το σύνολο του κόστους αναμένεται να φθάσει στα 5 δισ. Συγκριτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μέτρα για την ελληνική οικονομία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι 6,8 δισ. και όλα δείχνουν ότι για την άμυνα θα πληρώσουμε μόνο για τα μαχητικά Rafale και το πακέτο για το Πολεμικό Ναυτικό, γύρω στα 7 δισ. Αθροιστικά θα πρέπει να προστεθούν οι τορπίλες και τα άλλα πυρομαχικά που αναμένεται να αγοραστούν. Δηλαδή τα περισσόερα χρήματα των φορολογούμενων να πάνε σε εξοπλισμούς παρά στην αγορά για να αναστηθεί.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως όλα γίνονται με απ’ ευθείας συνομιλίες και απ’ ευθείας αναθέσεις χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού, κάτι που ουσιαστικά καθιστά το νέο νόμο για τις προμήθειες απλά ένα αστείο για μικρούς παίκτες.

Αξιοσημείοωτο τέλος είναι ότι ενώ ζητάμε την ευρωπαϊκή υποστήριξη για την Τουρκία, στέλνουμε την μεγάλη επιταγή στην άλλη πλευρά του ατλαντικού. Μετά πώς μπορεί να απαιτήσουμε από τις ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία την Ιταλία την Ισπανία και άλλες χώρες να επιβάλουν εμπάγκρο στην Τουρκία που είναι πελάτης τους;