Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ: Ξεκινά σήμερα – Τι συμβαίνει με το Oruc Reis και τις διεκδικήσεις με νέες τουρκικές προκλήσεις για αποστρατικοποίηση νησιών

Το Oruc Reis αποχωρεί, αλλά οι διεκδικήσεις παραμένουν. Τελευταία πρόκληση, η έκδοση Notam με την οποία ζητάει την αναστολή στρατιωτικής επιχείρησης σε 13 ελληνικά νησιά.

Η Αθήνα εκτιμά ότι εν όψει της Συνόδου, θα αποχωρήσει το Oruc Reis, χωρίς αυτό, ωστόσο, να συνιστά και έμπρακτη πρόθεση αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών η κυβέρνηση.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα διερευνητικών επαφών πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Όσον αφορά την Σύνοδο, αυτή θα γίνει με φυσική παρουσία και αυτό είναι σημαντικό καθώς όποια διαπραγμάτευση για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που είναι στο τραπέζι και από αρκετές άλλες χώρες δεν μπορεί να γίνει σε μια τηλεδιάσκεψη των χωρών.

‘Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είμαστε σε ένα σημείο καμπής, όλα είναι ανοιχτά.

Παράλληλα μένει να φανεί ποια θα είναι η συνεννόηση Μακρόν – Μέρκελ για το ζήτημα.

Επιπλέον, ξεκινά τη Δευτέρα 30/11 η άσκηση Μέδουσα, στην οποία θα συμμετέχουν, πέρα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση των μελών της συμμαχίας που έχει συσταθεί προκειμένου να παρακολουθεί τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα το Αρχιπέλαγος και τα 12 μίλια Τι σημαίνει ΑΟΖ και τι είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κωσταράκος: Το ελληνικό Εθνικό Αφήγημα: Κυριαρχία στη θάλασσα20 Μαϊου «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας»
‘Ασκηση ΜΕΔΟΥΣΑ: Ξεκινά σήμερα – Τι συμβαίνει με το Oruc Reis

Αποστρατικοποίηση νησιών ζητά η Τουρκία

Η Tουρκία με notam λέει ότι σε 13 νησιά στο Αιγαίο δεν μπορεί να υπάρχουν στρατιωτικές δράσεις αφού υπάρχει το καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Συγκεκριμένα μιλάει για την Ρόδο, το Καστελόριζο, την Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, την Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Τήνο, την Χάλκη και την Πάτμο.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα ενοχλείται από την αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στα ανοιχτά της Αιγύπτου με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου.

Ασκηση ΜΕΔΟΥΣΑ: Ξεκινά σήμερα - Τι συμβαίνει με το Oruc Reis
Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ: Ξεκινά σήμερα – Τι συμβαίνει με το Oruc Reis

Η αντίδραση της Τουρκίας στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας μίλησε με σκληρή γλώσσα και για την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ.

«Εχει προστεθεί άλλη μια άσκηση στις χώρες που έχουν ενωθεί ενάντια στην Τουρκία όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ελληνοκύπριοι και η Γαλλία και από τον Αύγουστο πραγματοποιούν διαδοχικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση.

Η άσκηση που θα ξεκινήσει σήμερα στα ανοιχτά της Αιγύπτου με τη συμμετοχή των αεροναυτικών δυνάμεων των πέντε χωρών θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτή η άσκηση δείχνει για άλλη μια φορά ποιοι επιθυμούν την ένταση και αποφεύγουν τον διάλογο και δεν επιθυμούν την ειρήνη».