Άσκηση Μέδουσα: Συναγερμός σε 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και 1η ΤΑΞΑΣ – Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη συνεργασία που βάζει φρένο στην Τουρκία

Ξεκινάει στις 30 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου στην Αλεξάνδρεια  η μεγάλη διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία «Μέδουσα 10 του 2020».

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αναμένετια η ελληνική «ελίτ» των ειδικών δυνάμεων να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις επιχειρήσεις.

Συναγερμός σε 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και 1η ΤΑΞΑΣ

Συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει η 1η Μεραρχία. Τμήματα από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών με οχήματα ΗMMMWVs και λέμβους καθώς και προσωπικό από την 1η ΤΑΞΑΣ με ελικόπτερα AH-64D και CH-47D βρίσκονται υπ’ ατμόν.

Μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της προετοιμασίας δίδεται ιδαιίτερη έμφαση σε θέματα υγιεονομικής προετοιμασίας και ανίνχευσης covid-19 με διαρκή τεστ. Για τον λόγο αυτό βρίσκονται επί ποδός και τα Στρατιωτικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Λάρισα.

Η άσκηση βασίζεται στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου και διαρκώς διευρύνεται με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Σύμφωνα το Star, στην άσκηση Μέδουσα η Γαλλία θα συμμετάσχει με 1 έως 3 πολεμικά πλοία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 2 έως 6 μαχητικά αεροσκάφη Μirage-2000. Τα νούμερα είναι ακόμα ρευστά εξαιτίας της πανδημίας.
Η Κύπρος με ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και ειδικές δυνάμεις, ενώ η Αίγυπτος με το γιγαντιαίο ελικοπτεροφόρο που διαθέτει και άλλα πολεμικά πλοία, καθώς και με μαχητικά αεροσκάφη F-16, Rafale και Μirage-2000.
Την τελευταία φάση της άσκησης θα παρακολουθήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος, απο το Αιγυπτιακό Ελικοπτεροφόρο.

Άσκηση Μέδουσα: Ο συνασπισμός δυνάμεων που ανησυχεί την Άγκυρα

Η άσκηση ανησυχεί ιδιαιτέρως την Άγκυρα, καθώς ο συνασπισμός που αναπτύσσεται εμποδίζει τα σχέδιά της για την Ανατολική Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό προσπαθεί ουσιαστικά να υπερσκελίσει την πρωτοβουλία προωθώντας παρασκηνιακά προάσεις όπως η διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στις 11 Νοεμβρίου , κατά την επίσκεψη του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, ο Αιγύπτιος ηγέτης επέστησε την προσοχή στον πρωθυπουργό , η Ελλάδα να μην διανοηθεί να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Μισέλ, διότι σύμφωνα με το παρασκήνιο που είναι εν γνώσει του Καϊρου, η ιδέα της πολυμερούς είναι τουρκική, την δέχθηκε παρασκηνιακά η Γερμανία και ανέθεσε στον Μισέλ να την προωθήσει.

Η Τουρκία δεν ήθελε να αναλάβει η ίδια την πρωτοβουλία γιατί θα την απέρριπταν όλες οι χώρες της περιοχής. Έτσι, τα ηνία πήρε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου που ισχυρίζεται ότι έχει ήδη έχει βρει ανταπόκριση από χώρες της περιοχής.

Όπως εξηγούν πολύ καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές , η Τουρκία προωθεί την ιδέα αυτή, με σκοπό να ιδρυθεί ένας νέος θεσμός στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας που θα αναλάβει να ομαλοποιήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργήσει ένα νέο πλέγμα ασφάλειας, αλλά κομμένο και ραμμένο στον ρόλο που επιφυλάσσει η Άγκυρα για τον εαυτό της.