Υποβρύχια Type 214 Τουρκία Oruc Reis: Το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ φέρεται έκοψε τα καλώδια

Υποβρύχια Type 214: Φρένο στη γερμανική Βουλή βάζει το κόμμα των Πρασίνων για την  διακοπή της πώλησης στην Τουρκία, λόγω των προκλήσεων στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Σπίγκελ (Der Spiegel), το κόμμα των Πράσινων θέλει να οδηγήσει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο το εάν η Γερμανία επιτρέπεται να συνεχίσει να παραδίδει υποβρύχια στην Τουρκία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως δεδομένων των νέων προκλήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι Πράσινοι επιδιώκουν να σταματήσουν την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Υποβρύχια Type 214: Φρένο στη γερμανική Βουλή για την Τουρκία

Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σύντομα επί σχετικού αιτήματος προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το οποίο οι Πράσινοι ενέκριναν εσωτερικά την περασμένη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε πριν από μερικά χρόνια περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στον εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Παρόλα αυτά συνεχίζεται η παράδοση εξαρτημάτων για τα έξι (6) υποβρύχια κατηγορίας Type 214 από τον κατασκευαστή Thyssenkrupp Marine Systems, η οποία είχε εγκριθεί το 2009, αλλά και η υποστήριξη που παρέχεται από την εγγύηση εξαγωγικής πίστωσης (ECG) Hermes (Hermesdeckung) του γερμανικού κράτους, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτές οι εγγυήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της γερμανικής εξωτερικής εμπορικής πολιτικής και προστατεύουν τις γερμανικές εταιρείες σε περίπτωση μη πληρωμής από ξένους οφειλέτες.
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δικαιολογούσε διαχρονικά τις παραδόσεις, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις συναφθείσες συμβάσεις.

Επιπλέον, τα γερμανικά υποβρύχια δεν χρησιμοποιήθηκαν (αδύνατο βέβαια να συμβεί αυτό αφού ακόμη δεν εντάχθηκαν επιχειρησιακα στον τουρκικό στόλο) σε αμφισβητούμενες βάσει του Διεθνούς Δικαίου αποστολές της Τουρκίας, όπως αυτή στη Βόρεια Συρία, ή για την καταπίεση της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Υποβρύχια Type 214: Φρένο στη γερμανική Βουλή  για την Τουρκία
Υποβρύχια Type 214: Φρένο στη γερμανική Βουλή για την Τουρκία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαμάχη στη Μεσόγειο έχει αλλάξει την κατάσταση. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα στη διαμάχη για συγκεκριμένες περιοχές που είναι ενδιαφέρουσες λόγω των πρώτων υλών κάτω από τη θάλασσα, τα υποβρύχια θα ήταν τουλάχιστον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκεί.

«Είναι ανεύθυνο το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένει στη συμφωνία για τα υποβρύχια, την ώρα που ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί στρατιωτικά τον εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στη χώρα του», δήλωσε η ειδική των Πρασίνων σε θέματα Ασφαλείας Κάτια Κέουλ, εξηγώντας το αίτημα.

Η ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν είναι μάταιη. Εκτός από το κόμμα της Αριστεράς, τμήματα των Σοσιαλδημοκρατών απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία.

O επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρόλφ Μούτζενιχ, έχει επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση στην Άγκυρα για τις πολεμικές επιχειρήσεις της, όπως αυτές στη Βόρεια Συρία ή στη Λιβύη, και μάλιστα έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή του μέχρι τώρα εταίρου στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του στις 22 Δεκεμβρίου 2019 (με την ευκαιρία καθέλκυσης του πρώτου από τα έξι υποβρύχια), ότι συνολικά έξι νέα υποβρύχια του τύπου, θα ενταχθούν στις Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μεταξύ του 2020 και 2027. Η κατασκευή του πρώτου τουρκικού υποβρυχίου Type 214TN AIP, του TCG Pirireis ξεκίνησε το 2015.

Η Ελλάδα επί του παρόντος διαθέτει ήδη τέσσερα (4) υποβρύχια Type 214 “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” και ένα εκσυγχρονισμένο τύπου 209/1200 “ΩΚΕΑΝΟΣ”, τα οποία επί του παρόντος της δίνουν μεγάλο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου.