Ελλάδα Τουρκία: Η ΕΕ έδωσε νέα προθεσμία στον Ερντογάν -Παρασκήνιο Σύνοδος κορυφής: Τι έχασε η Ελλάδα τι κέρδισε η Τουρκία

Σύνοδος κορυφής: Τι έχασε η Ελλάδα τι κέρδισε η Τουρκία – Η «εργαλειοθήκη» με μόνο το «γερμανικό κλειδί» και ο «έρωτας» Γερμανίας – Ερντογάν

Ο διεθνολόγος Σωτήρης Ρούσσος από το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σχολιάζει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και αναφέρει μεταξύ άλλων:

1. Απαλείφθηκε η λέξη “κυρώσεις” (Sanctions) από το κείμενο.

Πολύ συνοπτικά να εξηγήσουμε ότι η ΕΕ λειτουργεί ως μια μεγάλη γραφειοκρατία δηλαδή με κανόνες (πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν είναι διεφθαρμένη ή με έντονο ταξικό πρόσημο).

Όποιος θέλει να παίξει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να διαμορφώσει κανονιστικό πλαίσιο δλδ κανόνες. Και για να γίνει αυτό βάζουμε λέξεις κλειδιά.

Στην περίπτωσή μας η λέξη κλειδί είναι συγκεκριμένα κυρώσεις και όχι γενικά εργαλεία. Και αυτό το είχαμε καταφέρει ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έτσι στην επόμενη τουρκική πρόκληση η λέξη στον κανόνα θα ήταν εκεί: κυρώσεις.

Θα ήταν υποχρεωτικό για την ΕΕ να τις χρησιμοποιήσει. Τώρα η λέξη έφυγε και σε επόμενη τουρκική πρόκληση θα ψάχνουμε από την αρχή σε απανωτά Συμβούλια να βρούμε ποια από τα εργαλεία θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ εναντίον της Άγκυρας δαπανώντας πολύτιμους μήνες και αφήνοντας τον Ερντογάν ανενόχλητο.

Η Ελλάδα «άδειασε» την Κύπρο - Τι προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση Οι επιλογές της Ελλάδας στις Τουρκικές απειλές και η Κύπρος Σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για Ελλάδα και Κύπρο
Σύνοδος κορυφής: Τι έχασε η Ελλάδα τι κέρδισε η Τουρκία

2. Γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική πλευρά (Ελλάδα και Κύπρος) έχει πρόβλημα συμμαχιών στην ΕΕ.

Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι όταν κάποιοι συγκροτούν μέτωπο, ας πούμε για την δημοσιονομική ενίσχυση για τον κορονοϊό, κι εσύ “κανεις την πάπια” τότε θα αντιμετωπίσεις ανάλογη συμπεριφορα. Η συγκρότηση συμμαχιών είναι μακρά και μεθοδική δουλειά.

ΘΡΙΛΕΡ: Συνάντηση Μέρκελ Μακρόν Μητσοτάκη Αναστασιάδη - Η Γερμανία δεν θέλει κυρώσεις στην Τουρκία - Ελλάδα - Κύπρος μπλόκαρα τη σύνοδο κορυφής Ερντογάν - Μέρκελ
Σύνοδος κορυφής: Τι έχασε η Ελλάδα τι κέρδισε η Τουρκία

3. Η Γερμανία μας βγήκε πολύ ερωτευμένη με τον Ερντογάν.

Σαφώς οι οικονομικές σχέσεις παίζουν ρόλο αλλά αυτό που μετράει είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ο Ερντογάν κρατάει στην Τουρκία και τα σύνορα της Συρίας πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες/μετανάστες και η γερμανική Δεξιά του είναι ευγνώμων που δεν πρέπει να ξαναδιαχειριστεί ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Ο Έβρος δούλεψε. Ο Ερντογάν τρόμαξε αυτούς που ήθελε να τρομάξει, δλδ τους Γερμανούς και τους Βορειοευρωπαίους και τώρα δρέπει τους καρπούς της νίκης του. Γιατί ο καλός σκακιστής είναι αυτός που βλέπει πολλές κινήσεις μπροστά.