σάμος σεισμός 79 αδτε στρατόπεδα λιμάνια

Σάμος – σεισμός: Η εικόνα στα στρατόπεδα της 79 ΑΔΤΕ και τα λιμάνια – Δύτες θα ελέγξουν τη στατικότητα λιμένων με διαταγή Πλακιωτάκη

Σάμος – σεισμός: Η εικόνα στα στρατόπεδα της 79 ΑΔΤΕ και τα λιμάνια

Δεν υπάρχουν προβλήματα στα στρατόπεδα στην Σάμο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που φθάνουν στο Armyvoice.gr. Μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον σεισμό δεν είχαν αναφεθεί κάποιες ζημιές στα στρατόπεδα της 79 ΑΔΤΕ.

Έως τώρα δεν υπάρχουν τραυματισμοί Στρατιωτικού Προσωπικού και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις.

– Το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον ισχυρό σεισμό βορειοδυτικά της Σάμου, έχει ενεργήσει ως ακολούθως:

– Η Υδρογραφική Υπηρεσία έχει εκδώσει warning navtex για τσουνάμι στο Αιγαίο, με βάση την περιοχή ευθύνης του Α/ΓΕΕΘΑ, που ταυτίζεται με την Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδας.

– Έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις Μονάδες σε Σάμο, Ικαρία και Χίο, ενώ οι Διοικητές των Σχηματισμών τους βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Περιφέρειες και τους Δήμους των πληγέντων περιοχών για παροχή άμεσης βοήθειας.

– Όλα τα Μηχανήματα Μηχανικού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης.

– Επιπλέον έχει θέσει σε ετοιμότητα 2 ωρών 1 Αρματαγωγό στη Σαλαμίνα και σε ετοιμότητα 1 ώρας 1 αεροσκάφος C-130 στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας και 2 ελικόπτερα CH-47 στο Αεροδρόμιο Μεγάρων.

– Παραμένει 1 Αρματαγωγό στη Σάμο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων.

– Πραγματοποιήθηκαν άμεσα πτήσεις από ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.

-Τηρεί σε ετοιμότητα 1 ώρας τις ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» του Στρατού Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (Διασώστες, σκυλιά κλπ).

-Τηρεί σε ετοιμότητα κλιμάκιο Πολιτικών Μηχανικών για συνδρομή εάν απαιτηθεί στο έργο της εκτίμησης της καταλληλόλητας κτιρίων.

Όσον αφορά στα λιμάνια, αναμένεται να γίνουν έλεγχοι από δύτες με διαταγή του υπουργού ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Εσπευσμένα στη Σάμο μεταβαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά το μεγάλο σεισμό που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Μαζί με τον κ. Χαρδαλιά στη Σάμο μεταβαίνει και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, όπως και εξειδικευμένο κλιμάκιο του ΕΚΑΒ.

Το βράδυ στο νησί αναμένεται δύσκολο καθώς πολύς κόσμος έχει βγει από τα σπίτια και περιμένουν να γίνουν έλεγχοι στατικότητας των κτιρίων για να ξαναμπουν.

Ζημιές σε παλιά σπίτια και κτήρια, καθώς και ρωγμές σε δρόμους άφησε πίσω του ο μεγάλος σεισμός των 6,6 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί και ταρακούνησε σχεδόν όλη την Ελλάδα, ενώ προκάλεσε και πολύ μεγαλύτερες ζημιές στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής (ώρα 15:30) στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Και οι τέσσερις τραυματίες δεν κινδυνεύουν.

Επίσης μεταφορές τραυματιών γίνονται από το Καρλόβασι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, χωρίς σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες να κινδυνεύει η ζωή τους. «Πρόκειται κυρίως για ορθοπαιδικά τραύματα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης, μικρής έκτασης τσουνάμι, το οποίο εκδηλώθηκε σε τέσσερις φάσεις, μέχρι τώρα, προκαλώντας ζημιές σε παραλιακά καταστήματα στο Βαθύ.
ια αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια.

Σάμος - σεισμός: Η εικόνα στα στρατόπεδα της 79 ΑΔΤΕ και τα λιμάνια
Σάμος – σεισμός: Η εικόνα στα στρατόπεδα της 79 ΑΔΤΕ και τα λιμάνια

Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Σάμος - σεισμός: Η εικόνα στα στρατόπεδα της 79 ΑΔΤΕ και τα λιμάνια
Σάμος – σεισμός: Η εικόνα στα στρατόπεδα της 79 ΑΔΤΕ και τα λιμάνια

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή.