Πότε αλλάζει η ώρα 2020: Την Κυριακή η αλλαγή ώρας σε χειμερινή

Πότε αλλάζει η ώρα 2020: Την Κυριακή 25/10 η αλλαγή ώρας σε χειμερινή – Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας τη χειμερινή περίοδο

Ο καιρός έχει ήδη αρχίσει να στέλνει μηνύματα ότι έρχεται ο χειμώνας και πλέον απομένει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας να δείχνουν τη χειμερινή ώρα. Η αλλαγή όπως πάντα γίνεται την τελευταία Κυριακή οτυ Οκτωβρίου. Οι ώρες κοινής ησυχίας έχουν ήδη αλλάξει από την 1η Οκτωβρίου.

Το 2020 η αλλαγή ώρας  για πολλές χώρες ίσως είναι η τελευταία φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Τι ώρα αλλάζει η ώρα ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2020

Πότε αλλάζει η ώρα 2020: Την Κυριακή η αλλαγή ώρας σε χειμερινή

Όπως πάντα, έτσι και φέτος το φθινόπωρο, η αλλαγή ώρας για το 2020 και η μετάβαση στην χειμερινή ώρα, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μια ώρα πίσω.

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 25 Οκτωβρίου όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα πίσω.

Ενδεχομένως να είναι και η τελευταία αλλαγή ώρας σε όλη την Ευρώπη, καθώς δεν θα αλλάξουν όλες οι χώρες την ώρα τους τον Μάρτιο του 2021, για να μπουν στην θερινή ώρα.

Όπως είναι γνωστό η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας για όλες τις χώρες το 2021.

Πότε αλλάζει η ώρα 2020: Την Κυριακή η αλλαγή ώρας σε χειμερινή
Πότε αλλάζει η ώρα 2020: Την Κυριακή η αλλαγή ώρας σε χειμερινή

Αλλαγή ώρας 2020 την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει αποφασίσει ότι  η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή, στις 25 του Οκτωβρίου 2021.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε για τη χώρα μας, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, το 1975. Το 1784, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος σε άρθρο του σε γαλλική εφημερίδα πρότεινε οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα.

Οι έρευνες που έγιναν κυρίως στις Η.Π.Α επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Φραγκλίνου και έδειξαν ότι έτσι εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ενέργειας.

Πόστερ της εποχής που διαφημίζει την καθιέρωση θερινής ώρας Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 100 χρόνια για να εφαρμοστεί η πρόταση του Φραγκλίνου.

Το 1905, ο Γουίλιαμ Γίλετ εγκαινίασε τον όρο θερινή ώρα, γνωστή και ως Daylight Saving Time και πρότεινε για 6 μήνες, από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο, οι άνθρωποι να ρυθμίζουν το ρολόι τους 20 λεπτά αργότερα….

Η πρώτη φορά που το ρολόι πήγε 60 λεπτά μπροστά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν στη Γερμανία το 1916, όταν μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο λόγος ήταν για να εξοικονομήσουν περισσότερη ενέργεια και να εκμεταλλευτούν το φως του ήλιου.

Έτσι, το ανθρώπινο δυναμικό απέδιδε καλύτερα και κατά τη διάρκεια της ημέρας παρήγαγαν μεγαλύτερη ποσότητα πολεμικού εξοπλισμού, χωρίς να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ουίνστον Τσώρτσιλ καθιέρωσε τη θερινή ώρα στη Μ. Βρετανία….

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Αλλαγή ώρας 2020 την Κυριακή Πότε γυρνάμε τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα  - Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας τη χειμερινή περίοδο
Πότε αλλάζει η ώρα 2020: Την Κυριακή η αλλαγή ώρας σε χειμερινή

Ώρες κοινής ησυχίας 2020

Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας από 1 Οκτωβρίου 2020, οπότε και άρχισε επίσημα η χειμερινή περίοδος.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα η διατάραξη της κοινής ησυχίας τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε μηνών.

Οι ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας καθορίζονται κατά τη χειμερινή περίοδο

από 15.30 έως 17.30 (μεσημβρινή)

και

από 22.00 έως 07.30 (νυχτερινή)

Ως χειμερινή περίοδος 2020 λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Οκτωβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021.