Στρατιωτικός συνδικαλιστής ΥΕΘΑ νυχτερινά ΚΥΑ στρατιωτικοί ΑΣΣΥ καταταγέντες 1990 Παναγιωτόπουλος 6 μίλια

Ο Παναγιωτόπουλος συμφωνεί με Γεραπετρίτη που χάραξε την εθνική κόκκινη γραμμή στα  6 μίλια; Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδικάζει και ο ΥΕΘΑ σιωπά

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ότι η εθνική μας κυριαρχία σταματά στα 6 μίλια. Μια δήλωση που πρέπει να προκάλεσε εφορία στον Ερντογάν ο οποίος πλέον ανά πάσα στιγμή μπορεί να την επικαλεστεί:

«Όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρέσβης επι τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, παρενέβη επικριτικά και προειδοποίσε ότι αυτή η δήλωση μπορεί να φέρει μπελάδες:

«Η δήλωση αυτή καλό είναι να διορθωθεί. Προτιμότερο για τα ζητήματα να ομιλεί πρώτος ο   Υπουργός Εξωτερικών. Καμιά ελληνική κυβέρνηση μετά  το 1974 δεν ταύτισε τις εθνικές κόκκινες γραμμές με τα 6 ναυτικά μίλια . Κρίμα.»

Ο Παναγιωτόπουλος συμφωνεί με Γεραπετρίτη για τα 6 μίλια;

Περιέργως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ως αρμόδιος για το θέμα δεν έχει καν τοποθετηθεί. Πιστεύει δηλαδή ότι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι τα 6 ναυτικά μίλια;

Αυτές τις εντολές έχει δώσει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή της τουρκικής NAVTEX; Θα υπάρχει αντίδραση εάν το Oruc Reis έρθει να κάνει έρευνες στην περιοχή ανάμεσα στα 6 και τα 12 μίλια;

Τα 6 μίλια και το αλαλούμ στην κυβέρνηση 

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Γεραπετρίτη ο αναπληρωτής τομεάρχης άμυνας του ΣΘΡΟΖΑ Γιώργος Τσίπρας τόνισε:

Υπάρχει ένα “αλαλούμ” για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας στην κυβέρνηση και στην κυβερνητική παράταξη. Έχουν καταγραφεί τρεις διαφορετικές γραμμές για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας: Ο πρ. Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είπε ότι κόκκινη γραμμή είναι η γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα και όχι οι έρευνες που ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεραπετρίτης έφθασε στο σημείο να θέσει την κόκκινη γραμμή στα 6 ναυτικά μίλια.

Τέλος, υπάρχουν άλλοι βουλευτές της ΝΔ που θέτουν ως κόκκινη γραμμή τα 12 ν. μ. Χρειάζεται μια ορισμένη στάση της ελληνικής πλευράς: υπάρχουν κόκκινες γραμμές ή ο Ερντογάν θα δοκιμάζει προχωρώντας και πατώντας καινούργια εδάφη στο διαπραγματευτικό πεδίο;

Φώφη Γεννηματά: Να γίνει άμεσα δημόσια διόρθωση

Η όλη στάση της κυβέρνησης δεν συνάδει με τις κόκκινες γραμμές που μπορεί να φανταστεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Δηλώσεις Υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια -ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε- είναι απαράδεκτες.

Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους.

Ο κος Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό.

Covid19: Έχει ατομική ευθύνη ο ΥΕΘΑ ή ...YOLO; click

Η γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας -που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις- και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα.