Ο Ολλανδός Ναύαρχος Rob Bauer εκλέχθηκε σήμερα πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ εξέλεξαν σήμερα στον Ολλανδό Ναύαρχο Rob Bauer πρόεδρο της στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ο Ναύαρχος Bauer θα αναλάβει μετά το τέλος της θητείας του σημερινού προέδρου Βρετανού πτεράρχου Sir Stuart Peach τον Ιούνιο του 2021.

Ο νυν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας χαιρέτησε την εκλογή του διαδόχου του και εκτίμησε ότι δεδομένης της εμπειρίας του ως Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας, είναι ένας εξαιρετικά κατάλληλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο  Ναύαρχος Bauer δήλωσε εθουσιασμένος και έτοιμος να αναλάβει τις προκλήσεις της νέας του θέσης σε μια περίοδο που οι απειλές ασφαλείας γίνονται ολο και πιο περίπλοκες. «Πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή εντός της συμμαχίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ανταπόκριση, την ετοιμότητα και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ είναι παραδοσιακά πρώην αρχηγός άμυνας μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Η θητεία του Προέδρου είναι τριετής. Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μελών, σε κλειστή συνεδρίαση, εκλέγουν τον πρόεδρο  από τους υποψηφίους που προτάθηκαν από τους Συμμάχους.

Η θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής αναληφθεί μέχρι στιγμής από 19 αξιωματικούς από τις ακόλουθες χώρες: Γερμανία (πέντε φορές). Ηνωμένο Βασίλειο (τέσσερις φορές) · Καναδάς, Ιταλία και Νορβηγία (δύο φορές) · Βέλγιο, Τσεχία, Δανία και Κάτω Χώρες (μία φορά).