συριζα κιναλ Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ξεκινά η ιδιωτικοποίηση Αμερικανικό ενδιαφέρον

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ απαιτούν για τους εργαζόμενους να υπάρξει πρόβλεψη στον διαγωνισμό για την διωτικοποίηση που θα τους διασφαλίζει

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την απουσία ρήτρας προστασίας των εργαζομένων στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ για τους εργαζόμενους
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: ΚΙΝΑΛ για τους εργαζόμενους

ΚΙΝΑΛ: Συνάντηση Γεννηματά με εργαζόμενους

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», Ε. Μπαλογιάννη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου και οι βουλευτές Ν. Γιαννακοπούλου, Γ. Μουλκιώτης, και Μ. Κατρίνης.

Μετά τη συνάντηση, η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η Κυβέρνηση “ξέχασε” τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού καμιά διασφάλιση δεν υπάρχει για τις θέσεις εργασίας.

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων, που με θυσίες κράτησαν ανοιχτή μια κρίσιμη για την εθνική μας άμυνα επιχείρηση.

Συνεχίζουμε μαζί τους την προσπάθεια έως ότου δικαιωθούν».

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους

Ναυγπηγεία Σκαραμαγκά: Να συγκληθούν οι επιτροπές της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με επιστολή τους προς των Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ζητούν τη σύγκληση ειδικής κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων διαρκών επιτροπών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την παρουσία των αρμοδίων υπουργών και την πρόβλεψη ακρόασης εκπροσώπων των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνουν, την ανάγκη διασφάλισης της προοπτικής των ναυπηγείων με όρους που κατοχυρώνουν το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, καθώς και τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην επιστολή αναφέρουν:

«Η προκήρυξη του ειδικού διαχειριστή για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν συμπεριλαμβάνει καμία απολύτως πρόνοια για τους εργαζόμενους, παρότι μόλις πριν ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είχε προσωπικά δεσμευτεί με δήλωση του για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι εργαζόμενοι, με προσωπικές θυσίες και μειώσεις των μισθών τους, κράτησαν ανοιχτά μέχρι σήμερα τα Ναυπηγεία.

Τα τελευταία έξι χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος με το Πολεμικό Ναυτικό, την υλοποίηση του οποίου διασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συντήρησαν τα πλοία που φέτος το καλοκαίρι ανταποκρίθηκαν στην κρίση με την Τουρκία, όπως αναγνώρισε και ο Υπουργός Άμυνας στη Βουλή, τονίζοντας την τεχνογνωσία των εργαζομένων και την προσφορά τους.

Η κυβέρνηση, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δραματικής αύξησης της ανεργίας, προωθεί την πώληση των Ναυπηγείων χωρίς να διασφαλίζει το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον και οδηγεί τους εργαζομένους στην απόλυση.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και την προοπτική της σε συνδυασμό με τις ανάγκες της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας. Στην πραγματικότητα παραδίδει τα ναυπηγεία στον μελλοντικό «επενδυτή» με ευνοϊκούς όρους στην πλάτη των εργαζομένων και των φορολογουμένων.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει και να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό συμπεριλαμβάνοντας σαφείς όρους που να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, το δημόσιο συμφέρον, και τη βιώσιμη λειτουργία των Ναυπηγείων με την πρόβλεψη της υποχρέωσης του επενδυτή να καταθέσει businessplan.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχει η διασφάλιση της προοπτικής των ναυπηγείων με όρους που κατοχυρώνουν το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, καθώς και τις θέσεις εργασίας και τα δικαιωμάτων των εργαζομένων, και δεδομένης της διατομεακής διάστασης του ζητήματος, ζητούμε, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής,

τη σύγκλιση μιας ειδικής κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων διαρκών επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Εργασίας και Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με την παρουσία των αρμοδίων υπουργών και την πρόβλεψη ακρόασης εκπροσώπων των εργαζομένων.»