Ελλάδα Τουρκία νατο τεχνικά κλιμάκια ΝΑΤΟ: Συζητούν για την Τουρκία δίχως να μπορούν να λάβουν αποφάσεις Ελλάδα Τουρκία: Παρασκήνιο και κρίση αξιοπιστίας Αθήνας –ΝΑΤΟ 20 Σεπτεμβρίου Ένταξη Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ γίνεται ο πολιτικός ρυθμιστής στα ελληνοτουρκικά μέσω της τεχνικής συμφωνίας αποκλιμάκωσης που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία

Η Ατλαντική συμμαχία ως επιδιαιτητής μέσω του μηχανισμού αποκλιμάκωσης λαμβάνει  πολιτική θέση και καθορίζει κατά το δοκούν τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζει ο υποπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου.

Γράφει ο Παύλος Χρήστου υποπτέραρχος ε.α. και αντιπρόεδρος της ΕΑΑ 

Κύρια και πρωταρχική αιτία της έντασης και της πιθανότητας δημιουργίας “θερμού” επεισοδίου στο Αιγαίο είναι η πολιτική παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων από τις τουρκικές δυνάμεις.

Η κλιμάκωση των παραβάσεων Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών και παραβιάσεων του Ελληνικού Εθνικού Εναερίου Χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα ασκεί συστηματική και συνεχή στρατιωτική πίεση εις βάρος της Ελλάδος, προκειμένου να πραγματώσει τους εθνικούς της αντικειμενικούς σκοπούς. Αυτές οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν “έμμεση απειλή για την Ελλάδα“.

Μνημόνια του 1988

Κατά την Ελληνο-Τουρκική Πολιτική Επιτροπή που συνήλθε στην Αθήνα από 24 έως 26 Μαΐου 1988, υπό την Προεδρία των Υπουργών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Καρόλου Παπούλια και Μεσούτ Γιλμάζ, υιοθετήθηκε το μνημόνιο που υπεγράφη στις 27 Μαΐου από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών που αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο.

Κατά την Ελληνο-Τουρκική Επιτροπή που ακολούθησε στην Άγκυρα από 5-8 Σεπτεμβρίου 1988, υπό την Προεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, υιοθετήθηκε από τις δύο χώρες το κείμενο:

“Κατευθυντήριες Γραμμές για την πρόληψη ατυχημάτων και επεισοδίων στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο” που υπεγράφη στις 8 Σεπτεμβρίου από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών.

Τα δύο αυτά κείμενα, που στόχο είχαν την μείωση της εντάσεως, και την θέσπιση γενικών κατευθύνσεων συμπεριφοράς, χρησίμευσαν έκτοτε ως σημεία αναφοράς κατά τον προγραμματισμό και την διεξαγωγή αεροναυτιλιακών ασκήσεων στο Αιγαίο.

Παρά την ύπαρξη των μνημονίων, η ένταση στο Αιγαίο δεν μειώθηκε, λόγω των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, η οποία το 1996 κορυφώθηκε με την τουρκική διεκδίκηση των Ιμίων.

Η διαμορφωμένη αυτή κατάσταση στο Αιγαίο οδήγησε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια για διεύρυνση των δυνατοτήτων υιοθετήσεως πρόσθετων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι κύριες κατευθύνσεις των οποίων ήταν:

  • α) Εξέταση δυνατοτήτων διευρύνσεως Μνημονίων Παπούλια-Γιλμάζ του 1988.
  • β) Πρόταση υπογραφής διμερούς συμφωνίας για την διεξαγωγή ασκήσεων στο πρότυπο της συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Κύρια σημεία του σχεδίου ήταν η αμοιβαία ανακοίνωση των στρατιωτικών μονάδων που θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις όταν υπερβαίνουν συμφωνημένους αριθμούς και η ίδρυση μικτής στρατιωτικής επιτροπής.
  • γ) Προτάσεις εγκαθίδρυσης νέων ΜΟΕ στο Αιγαίο
ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ πολιτικός ρυθμιστής σε ΕλλάδαΤουρκία

Διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής σύγκρουσης (1 Οκτωβρίου 2020).

Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποφυγής εμπλοκής, την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020).

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα» αναφέρει η συμφωνία.

«Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης της έντασης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφωνίας και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω.

Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».

Το ΝΑΤΟ πολιτικός ρυθμιστής σε Ελλάδα – Τουρκία

Η στρατιωτική αποκλιμάκωσης μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών».

Ουσιαστικά, αυτές οι τεχνικές ΝΑΤΟϊκές διευθετήσεις, αναγνωρίζουν ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στο Αιγαίο (εναέριος χώρος και θαλάσσιες ζώνες) σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα δεν υπάρχει καμία αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα. Ο όρος «υποκείμενη διαφωνία» αντανακλά και την διαχρονική άποψη του ΝΑΤΟ περί ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Ατλαντική συμμαχία ως επιδιαιτητής μέσω του μηχανισμού αποκλιμάκωσης λαμβάνει  πολιτική θέση και καθορίζει κατά το δοκούν τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.