Το πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο - drone ULAQ παρουσίασε η Τουρκία

Το πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο – drone ULAQ παρουσίασαν η τουρκική αμυντική βιομηχανία Meteksan Defence και τα ναυπηγεία Ares Shipyard στην Τουρκία

Το πρώτο εξοπλισμένο μη επανδρωμένο πολεμικό θαλάσσιο σκάφος ULAQ USV (Armed Unmanned Surface Vessel) της Τουρκίας παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου της αμυντικής εταιρείας Meteksan Defence και της Ares Shipyard.

Βεβαίως, όπως τονίστηκε, με μήνυμα προς την Ελλάδα, το ULAQ θα χρησιμοποιηθεί για την «προστασία» της …Γαλάζιας Πατρίδας.

Το ULAQ θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνουν δοκιμές του πυραυλικού του συστήματος που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Roketsan.

Το πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο - drone ULAQ παρουσίασε η Τουρκία
Το πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο – drone ULAQ παρουσίασε η Τουρκία

Το συγκεκριμένο όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι θα είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας συστήματα με τεχνική νοημοσύνη και αυτόνομη συμπεριφορά.

Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου δεν θα είναι μόνο ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος αλλά επίσης θα είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας συστήματα με τεχνική νοημοσύνη και αυτόνομη συμπεριφορά.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Meteksan Defence Σελτοσούκ Αλπαρσάν ανέφερε ότι «με τις εξελίξεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, και πόσο αναγκαία είναι η προστασία της υφαλοκρηπίδα μας και της ΑΟΖ μας». Είπε ότι λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο - drone ULAQ παρουσίασε η Τουρκία
Το πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο – drone ULAQ παρουσίασε η Τουρκία

Ποιο είναι το μη επανδρωμένο πλοίο – drone ULAQ

Το νέο σκάφος θα πραγματοποιεί αναγνώριση, περιπολίες και αποστολές πληροφοριών ενώ θα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες EW (συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παρεμβολής) και αισθητήρες EO.

Tα τεχνικά του χαρακτηριστικά συνοψίζονται ως εξής:

Μήκος: 11 μέτρα
Ταχύτητα: 35 κόμβοι
Εύρος: 215 Ναυτικά μίλια
Εξοπλισμός: Πύραυλοι 4xCirit και 2xUMTAS
Σταθμός ελέγχου: Μπορεί να ελεγχθεί από σταθμούς εδάφους και θάλασσας

Με πληροφορίες από το newsbomb.gr