Oruc Reis Λάμπρος Τζούμης: Η ΝΔ ζητά την ΕΔΕ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Λάμπρος Τζούμης για Oruc Reis: Η ελληνική αποτροπή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα – Δεν ορίσαμε «κόκκινες γραμμές» στην παραβατικότητα της Τουρκίας

Με γλώσσα που λέει πικρές αλήθειες  ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης μιλά σήμερα στο Armyvoice.gr και την δημοσιογράφο Ιωάννα Ηλιάδη και ερμηνεύει τι σηματοδοτεί η επιστροφή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

ΕΡ: Το Oruc Reis επέστρεψε λίγο έξω από τα 6 μίλια του Καστελόριζου. Η Ελλάδα έχει διασφαλίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Mε δεδομένο ότι είχαν ανακοινωθεί οι διερευνητικές επαφές, καθώς επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης εντάσεων και τώρα υπάρχει αυτή η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά παρασκηνιακά.

Κατά πάσα πιθανότητα αυτό οφείλεται στο ότι η Τουρκία εμμένει να τεθούν στο τραπέζι όλες οι μονομερείς διεκδικήσεις που έχει θέσει κατά καιρούς.

Τις τελευταίες μέρες είχαμε το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης της Αμμοχώστου, δεσμεύσεις περιοχών με NAVTEX, συνεχείς αναφορές για αποστρατικοποίηση των νησιών που ξεφεύγουν από την κόκκινη γραμμή που επισήμως έχει η Ελληνική πλευρά, πως η μόνη διαφορά που τίθεται προς διαπραγμάτευση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Αν η Τουρκία αποστείλει το Barbaros στα 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο εκτός ότι προβαίνει σε μια παραβίαση που αφορά την εν δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα με βάση το διεθνές δίκαιο, εισέρχεται για έρευνες σε μια περιοχή που η Ελλάδα έχει το δικαίωμα άσκησης πλήρους εθνικής κυριαρχίας, αν εφαρμόσει το μονομερές κυριαρχικό της δικαίωμα και επεκτείνει τα χωρικά υδάτα στα 12 ν.μ.

Να επισημάνουμε ότι την απαγόρευση άσκησης του δικαιώματος αυτού μας την έχει επιβάλλει η Τουρκία από το 1995 με την απειλή πολέμου, αλλά εμείς στρουθοκαμηλίζουμε πίσω από δηλώσεις ότι : «Θα ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα όταν κρίνουμε σκόπιμο.»

H διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις πρόσφατες έρευνες του ερευνητικού σκάφους Οruc Reis στην εν δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν ήταν ικανοποιητική.

Η αποτροπή που είχε αναπτυχθεί από την πλευρά μας προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να μην στείλει το ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

H Άγκυρα δεν πείστηκε ότι ήμασταν έτοιμοι να αντιδράσουμε με δυναμικό τρόπο. Η Τουρκία με τις κινήσεις της ανιχνεύει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και αναλόγως προχωρά.

Η αποτυχία της αποτροπής είναι αποτέλεσμα χρόνιων κατευναστικών συμπεριφορών της χώρας μας που εκλαμβάνονται από την Τουρκία ως αδυναμία.

Για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση και να διατηρήσουμε μία επίπλαστη ηρεμία, δεν ορίσαμε «κόκκινες» γραμμές στην παραβατικότητα της Τουρκίας. Δεν είπαμε «μέχρι εδώ». Οδηγηθήκαμε σε μικρές, σταδιακές υποχωρήσεις και δώσαμε στην Άγκυρα την εντύπωση ότι μπορεί να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες χωρίς κόστος.

ΕΡ: Υπάρχουν κάποιοι που διατυπώνουν την άποψη ότι ο Ερντογάν θέλει πόλεμο. Ποια η γνώμη σας; Υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε πόλεμο με την Τουρκία;

Θεωρώ ότι ο Ερντογάν δεν θα επιθυμούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε πολεμική σύρραξη μεγάλης κλίμακας, καθόσον ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε ίσως να διαταράξει την καθεστωτική σταθερότητα του τουρκικού κράτους, ακόμα και να κινδυνεύσει η φυσική του υπόσταση.

Η Τουρκία κάθε φορά με τις κινήσεις της ανιχνεύει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και αναλόγως προχωρά. Οι Τουρκικές ενέργειες εμπεριέχουν ως ένα βαθμό την παραπλάνηση και ενώ η Άγκυρα δείχνει την πρόθεση για κλιμάκωση της κρίσης δεν είναι πρόθυμη να οδηγηθεί σε μια γενικευμένη σύγκρουση με την Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη προσχεδιασμένη ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία θα έχει στόχο τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου μικρής κλίμακας ώστε κάτω από την πίεση του διεθνούς παράγοντα για εξεύρεση ειρηνικής λύσης να οδηγηθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση των διμερών διαφορών, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της.

Η ιδιαιτερότητα της εφαρμοζόμενης στρατηγικής από την πλευρά της Τουρκίας σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων της πάντα εκ του «ασφαλούς» και χωρίς κανένα ρίσκο, θα πρέπει να τύχει της ανάλογης εκμετάλλευσης από ελληνικής πλευράς.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπέμπει το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να οδηγηθεί σε μια ολοκληρωτική και γενική αντιπαράθεση και δεν θα περιοριστεί σε ένα θερμό επεισόδιο με το οποίο η Τουρκία θα επιθυμούσε να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΕΡ: Πολλοί λένε ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την Κύπρο. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Νομίζω ότι το δόγμα : «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» έχει οδηγήσει σταδιακά στην εγκατάλειψη της Κύπρου. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει υπάρξει μια πειρατική ενέργεια της Τουρκίας με εισβολή στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η Ελλάδα παραμένει απαθής, καλυπτόμενη πίσω από το ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος.

Η θέση αυτή επιτρέπει στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να δικαιολογεί τη κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και να αποστασιοποιείται από τις εθνικές της υποχρεώσεις,

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αποτελεί εγγυήτρια δύναμη και δεν επιτρέπεται να παραμένει αδιάφορη στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο διαχωρισμός της μητροπολιτικής Ελλάδας με το κομμάτι του κυπριακού ελληνισμού αποτελεί πάγια επιδίωξη της Άγκυρας.

Το 1993 σε μια χρονική περίοδο που υπήρχαν όπως και σήμερα προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου διακηρύχτηκε το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Με τον τρόπο αυτό υπογραμμίστηκε η δέσμευση της Ελλάδας να θεωρεί ως αιτία πολέμου οποιαδήποτε τουρκική επιθετική ενέργεια στην Κύπρο και είχε ως στόχο την αποτροπή ή αντιμετώπιση κάθε επιθετικής ενέργειας, εναντίον της.

Ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος υπήρξε πρώτιστα μια πολιτική επιλογή και ταυτόχρονα μια έκφραση αποφασιστικότητας, πέραν από ρητορικές τοποθετήσεις, ότι η Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης εναντίον της Κύπρου θα εμπλεκόταν αυτόματα σε πόλεμο με την Τουρκία.

Η επίσημη εξαγγελία μεταφράστηκε σε σχέδια, ενώ άρχισαν να ασκούνται οι δυνάμεις των δύο χωρών από κοινού. Η κρίση των Ιμίων οδήγησε το 1997 στην υπογραφή του Ανακοινωθέντος της Μαδρίτης από την ελληνική κυβέρνηση του Κ. Σημίτη για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Άρχισε να εφαρμόζεται μια αναθεωρημένη εξωτερική πολιτική, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας ήταν η βήμα προς βήμα προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, με προορισμό την «ομαλοποίηση των σχέσεων».

Σε αυτό το κλίμα και με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις με την Τουρκία, άρχισε να χαλαρώνει η εφαρμογή του Δόγματος, με αποτέλεσμα σήμερα να υφίσταται δυστυχώς μόνο στα χαρτιά.