Κορονοϊός: 35 θετικά κρούσματα καθηλώνουν υποβρύχιο

Κορονοϊός: 35 θετικά κρούσματα καθηλώνουν το πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vigilant – Ανάμεσά τους και οι αξιωματικοί που γνωρίζουν τους κωδικούς των πυρηνικών

Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, καθώς το πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vigilant βγήκε εκτός δράσης λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στο πλήρωμά του.

Το θέμα έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς θα μπορούσε να πλήξει οποιοδήποτε ναυτικό σε όλο τον κόσμο. Η Βρετανία πάντως τώρα βρίσκεται ουσιαστικά με  ένα τεράστιο κενό στην άμυνα της χώρας καθώς η βρετανική πυρηνική αποτροπή βασίζεται σε τέσσερα υποβρύχια κλάσσης Vanguard.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν μέλη του πληρώματος παρά της σαφείς οδηγίες που είχαν λάβει την προφύλαξή τους, επισκέφθηκαν την φημισμένη Cocoa Beach στην Φλόριντα των ΗΠΑ, την πολιτεία η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε αριθμό κρουσμάτων με πάνω από 740.000 περιπτώσεις.

Τουλάχιστον 35 μέλη, που αντιστοιχούν στο 25% του πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ναυτική Βάση Kings Bay στις ΗΠΑ,προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στους βαλλιστικούς πυραύλους Trident που διαθέτει το υποβρύχιο.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το περιστατικό, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του USNI News.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό ο γιατρός του υποβρυχίου και ο ύπαρχος, ο οποίος μάλιστα είναι και ο μόνος που γνώριζε τους κωδικούς για την εκτόξευση πυραύλων. Πάντως και οι δυο τους διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν παραβιάσει τους κανόνες.

Σε ερώητησ από την Daily Mail, το Βασιλικό Ναυτικό απέφυγε να σχολιάσει «θέματα που σχετίζονται με επιχειρήσεις υποβρυχίων». Ωστόσο, ο εκπρόσωπός του πρόσθεσε ότι «εάν η συμπεριφορά ενός ατόμου δεν πληροί τα υψηλά πρότυπα που περιμένουμε, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα».