Κορονοϊός - Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σήμερα νέα μέτρα και lockdown

Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σήμερα ανακοινώνονται νέα μέτρα και lockdown, μετά από και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σε όλη τη χώρα

Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του δεύτερου επιδημικού κύματος στην Ελλάδα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα (2/11), καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σπάνε τις τελευταίες ημέρες το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σήμερα νέα μέτρα και lockdown

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) και στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ολικό κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στην εστίαση.

Θα κλείσουν επίσης γυμναστήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας, σινεμά, θέατρα και άλλες δραστηριότητες που θεωρούνται ότι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ενδέχεται να ξεκινά νωρίτερα –ενδεχομένως από τις 22:00 ή τις 23:00 η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που τώρα ξεκινά στις 00:30.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλες τις περιοχές ακόμη και στις πράσινες.

Εκτός από τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει θα ανακοινώσει και μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτά τα μέτρα θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Διάγγελμα Μητσοτάκη LIVE Νέα μέτρα για τον κορονοϊό Ομολογία Μητσοτάκη: Είχαμε έγγραφη συμφωνία με Γερμανία - Τουρκία Χωρικά ύδατα 12 μίλια: Η επέκταση άργησε 2 χρόνια σε Ιόνιο και Κρήτη Διάγγελμα Μητσοτάκη
Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σήμερα νέα μέτρα και lockdown

Κορονοϊός: Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα και το lockdown

Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις ελήφθησαν χθες και αναμενόταν να ανακοινωθούν χθες το μεσημέρι, ωστόσο μετατέθηκαν για σήμερα εξαιτίας του σεισμού. Τα «σκληρά» νούμερα της επιδημίας, όμως, ανέβηκαν αρκετά, γεγονός που δεν αποκλείει να γίνονται αλλαγές ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εστίαση βρίσκεται στο επίκεντρο του έκτακτου σχεδίου ενός μήνα, όπως το αποκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, λόγω της σύνδεσης της διασποράς του ιού με τη διασκέδαση.

Ετσι, όπως προκύπτει από πληροφορίες, ενώ οι μαραθώνιες συσκέψεις που έκαναν τις περασμένες ημέρες οι ειδικοί μεταξύ τους κατέληξαν σε μία πρόταση να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 ή 9.30 το βράδυ και να ακολουθεί απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ σε όσες περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο «πορτοκαλί», η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στην εστίαση.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για ολικό κλείσιμο της εστίασης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως ενός μήνα, με στόχο να «πέσουν» οι μολύνσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ένα μέτρο που ισχύει ήδη στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4, το «κόκκινο».

Κορονοϊός - Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σήμερα νέα μέτρα και lockdown
Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σήμερα νέα μέτρα και lockdown

Αγνωστο παραμένει και το τι θα γίνει για την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των επιβαρυμένων περιφερειακών ενοτήτων που είναι στο «πορτοκαλί» – επίσης ισχύει ήδη για τις «κόκκινες». Ενώ το συγκεκριμένο μέτρο θεωρούνταν σίγουρο ότι θα επιβληθεί, οι πληροφορίες τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ μοιράζονταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, με πολλούς να εκτιμούν ότι ένας τέτοιος περιορισμός απομακρύνεται από το «τραπέζι».

Και αυτό καθώς με την ισχύ της απαγόρευσης βραδινής κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να μετακινηθεί εκτός της περιοχής διαμονής του. Ωστόσο, πρόκειται για μια απαγόρευση που έχει νόημα, καθώς οι μετακινήσεις προς όμορους νομούς είναι πολλαπλές και ανεξάρτητες από τη βραδινή διασκέδαση, π.χ. εκδρομές το Σαββατοκύριακο.

Η χρήση της μάσκας παντού, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και σε όσες βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιβληθεί. Οι ειδικοί έχουν προτείνει ακόμη ένα οριζόντιο μέτρο για όλη τη χώρα, και αφορά στην αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Κορονοϊός:  Τα κρούσματα σήμερα 29 Οκτωβρίου ανακοίνωσε το απόγευμα στις 29/10 ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα –  Οι νέοι Θάνατοι –  Οι διασωληνωμένοι
Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σήμερα νέα μέτρα και lockdown

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επαναπροσδιορίζεται και ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας όσον αφορά στα χρώματα. Ειδικότερα, συζητείται να μειωθούν οι ζώνες επικινδυνότητας σε δύο, προκειμένου να μη δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 1.690 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, πέντε θύματα της νόσου Covid-19 (με τον συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι χθες να ανέρχεται σε 620) και 128 διασωληνωμένους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.