Η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή με ευθύνη της κυβέρνησης, υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ και υπογραμμίζει ότι το Oruc Reis δεν θα έπρεπε να περάσει τα 12 μίλια

Η κυβέρνηση ενεργεί αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και υποχωρητικά, διότι δεν έχει συνεκτική στρατηγική. Έπρεπε διπλωματικά και επιχειρησιακά να εμποδίσει το Oruc Reis να περάσει τα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως επισήμανε η Φώφη Γεννηματά, η Τουρκία αμφισβητεί με την πολιτική της κυβέρνησης όχι απλώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε επίπεδο υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, αλλά και το δικαίωμα κυριαρχίας.

Είναι μονομερές μας δικαίωμα η επέκταση στα 12 μίλια και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα πρέπει λοιπόν να επεκτείνει τα 12 μίλια στις περιοχές όπου είχε προχωρήσει την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Είχε πει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα το κάνει π.χ. για την Ιταλία, αλλά και σ’ αυτό έμεινε στα λόγια.

Έχει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτά που συμβαίνουν και δεν έχει πάρει από κανέναν μας λευκή επιταγή, από τη στιγμή που αρνήθηκε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Απέναντι στην τουρκική στρατηγική, η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή, με ευθύνη της κυβέρνηση