Μετά το εμπάργκο εξαγωγής όπλων στην Τουρκία, ο Καναδός ΥΠΕΞ έρχεται στην Αθήνα για Ελληνοτουρκικά και Ναγκόρνο Καραμπάχ – Θα δει και Μητσοτάκη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά François-Philippe Champagne έρχεται την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο Twitter, ο Καναδός ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Λιθουανία, χώρες που χαρακτηρίζει ως σημαντικούς εταίρους, προκειμένου να συζητήσει τη λήψη μέτρων στη Μεσόγειο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Λευκορωσία.

Ο Καναδός ΥΠΕΞ στην Αθήνα για Ελληνοτουρκικά & Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Κ. Champagne θα έχει συνάντηση τόσο με τον ομόλογό του, όσο και με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι επανέρχεται το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και διέταξε έρευνα μετά τις καταγγελίες ότι καναδική τεχνολογία χρησιμοποιείται στις συγκρούσεις  Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.

Τέλος οι εξαγωγές όπλων σε Τουρκία 

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, καθώς υπάρχου υπόνοιες ότι αυτό χρησιμοποιείται υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Με βάση το αυστηρό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών του Καναδά και υπό το φως των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, ανέστειλα τις σχετικές άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξεταστεί καλύτερα η κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχει διατάξει έρευνα μετά τις καταγγελίες ότι καναδική τεχνολογία χρησιμοποιείται στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με καναδικά μέσα ενημέρωσης, η Οτάβα έδωσε τον Μάιο άδεια στην καναδική εταιρεία L3Harris Wescam να εξάγει συστήματα απεικόνισης και στόχευσης σε τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκευασμένα από την τουρκική εταιρεία Baykar, στις συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.