Τουρκία: Αλλάζει τα δεδομένα στην στρατιωτική θητεία Η Τουρκία μειώνει τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία – Αναστέλλονται οι υπηρεσίες έκδοσης αμερικανικής βίζας σε πρεσβείες και προξενεία

Για πιθανή απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων και απαγωγών εναντίον Αμερικανών πολιτών και ξένων υπηκόων στην Κωνσταντινούπολη και αλλού στην Τουρκία, προειδοποίησε την Παρασκευή η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα.

Στους «στόχους» περιλαμβάνεται το αμερικανικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να δείξουν αυξημένη προσοχή ειδικά αν βρίσκονται σε μεγάλα συγκροτήματα γραφείων και εμπορικών κέντρων.

Όλες οι υπηρεσίες χορήγησης θεωρήσεων και διαβατηρίων στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία (Πρεσβεία ΗΠΑ – Άγκυρα, Προξενείο ΗΠΑ – Κωνσταντινούπολη, Προξενείο ΗΠΑ -Σμύρνη, Προξενείο ΗΠΑ – Άδανα) αναστέλλονται προσωρινά .

Τουρκικά ΜΜΕ: «Πρόσχημα» η προειδοποίηση

Την ίδια ώρα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για προσχηματική και εκδικητική αντίδραση εκ μέρους της Ουάσινγκτον με αφορμή τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει αγοράσει η Άγκυρα.

Το τηλεοπτικό κανάλι Haber 7 για παράδειγμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως «πρόσχημα» την προειδοποίηση, προκειμένου να αναστείλουν (έστω προσωρινά) την λειτουργία της πρεσβείας και των προξενίων, και κάπως συνδέει το θέμα με τους S-400 θυμίζοντας τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» μετά την είδηση για τις δοκιμές της Άγκυρας στη Μαύρη Θάλασσα

«Είναι αλήθεια, αυτές οι δοκιμές έγιναν και γίνονται. Πρέπει να ζητήσουμε την άδεια των ΗΠΑ;», δήλωσε στο μεταξύ, μετά την προσευχή της Παρασκευής, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ελλάδα διαθέτει S-300 και τους χρησιμοποιεί.

Μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε κάτι γι’ αυτό; Όχι», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Oι κύριοι αυτοί [στις ΗΠΑ] ενοχλούνται επειδή αυτό το όπλο είναι ρωσικό… Αλλά είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε», είπε ακόμη, σημειώνοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να διεξάγει δοκιμές στρατιωτικού εξοπλισμού, ελαφρών, μεσαίων και βαρέων όπλων, περιλαμβανομένων πολλών που έχει αγοράσει από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμή του συστήματος S-400 στις 16 Οκτωβρίου στην επαρχία της Σινώπης.

«Αν επιβεβαιωθεί, καταδικάζουμε με τους πιο κατηγορηματικούς όρους τη δοκιμαστική εκτόξευση του S-400, που είναι ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ», είχε αντιδράσει η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μόργκαν Όρταγκους.

«Οι ΗΠΑ έχουν πει ξεκάθαρα πως δεν θέλουν να καταστεί επιχειρησιακό το σύστημα S-400. Και έχουμε προειδοποιήσει ξεκάθαρα για τις εν δυνάμει σοβαρές συνέπειες που θα έχει για τις σχέσεις μας σε θέματα ασφαλείας η ενεργοποίηση του συστήματος από την Τουρκία», είχε προσθέσει η Όρταγκους σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.