Ελλάδα - Τουρκία: Πόλεμος ή Ειρήνη; Ο Κώστας Ήσυχος δίνει απαντήσεις στο Armyvoice.gr με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Με αφορμή την έκδοση του πρόσφατου βιβλίου του μαζί με τον καθηγητή Δημήτρη Καλτσώνη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος μιλάει στο Armyvoice.gr για τα ελληνοτουρκικά.

Σε ποιο διεθνές περιβάλλον βρίσκεται η Ελλάδα; Ποια είναι η Τουρκία σήμερα και τι πραγματικά επιδιώκει;

Η Ελλάδα αποδείχθηκε ανίκανη να παρακολουθήσει το νέο παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων, ενώ η Τουρκία ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στον πυρήνα του ευρωατλαντισμού και δεν μπορεί να παράγει εξωτερική πολιτική.

Μπορούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να βοηθήσουν τη χώρα μας; Ποια μπορεί να είναι η συμβολή των διεθνών οργανισμών όπως η Ρωσία ή η Κίνα; Ποια αμυντική πολιτική χρειάζεται η χώρα; Πώς πρέπει να χειριστεί τα ζητήματα της εξωτερικής π ολιτικής;

Τι λέει για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, την πρώτη μετά από πολλά χρόνια «ψύχρανσης των διπλωματικών σχέσεων».

Τι λέει για τον αμερικανό πρέσβη, ο οποίος όπως υποστηρίζει ο κ. Ήσυχος θέλει να εξαφανίσει την Ρωσία ακόμα και με αναθεώρηση της ιστορίας στο Ναβαρίνο. Τον καλέι δε να πάρει θέση.

«Ο Στόλτενμπεργκ συμπεριφέρεται πολλές φορές ως υπάλληλος του Ερντογάν».

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι πραγματικοί σύμμαχοι με την Ελλάδα, πέρα από το ασφυκτικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να αποταθεί στον ΟΗΕ για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία.

Πώς επετεύχθη ο εμπάγκο όπλων από τον Καναδά στην Τουρκία και γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να το ζητήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους. Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να επιβάλει ένα πργματικό εμπάργκο στην Τουρκία. Γι αυτό και θα πρέπει να αποταθεί άμεσα η Ελλάδα για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Να πάει ή όχι η Ελλάδα στην Χάγη με την Τουρκία;

Τι λέει για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και πώς ανέπτυξε η Τουρκία μέσα σε 20 χρόνια τη δική της υπολογίσιμη αμυντική βιομηχανία.

Η ήπια ισχύς του Ερντογάν και γιατί η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τα δικά της ανάλογα προγράμματα.

Η προμήθεια των Rafale και το πρόβλημα με τις προμήθειες όπλων στην Ελλάδα.

 

Πόλεμος ή ειρήνη; Ο Κώστας Ήσυχος για τα ελληνοτουρκικά στο Armyvoice.gr